Hacker

A HupWiki-ből...

Adott szakterülethez értő személy, akit a megismerés vágya és az elegancia elérése hajt újabb és újabb dolgok építésére.

A sajtóban az adatokat lopó, gépekre betörő, weboldalakat feltörő rossz arcokat hívják így, mely alapvető tévedés, ugyanis ők a cracker-ek. Továbbá sokan titulálják a "jóindulatú" (nem károkozásra hajtó) crackereket hackernek; ez meg enyhe naívság.

ESR felvetette, hogy a hackereknek még nincs logója. E célból az életjátékból vett glider (sikló) alakzatot javasolta népszerűsíteni [1], meglátjuk, mennyire lesz az:

.o.
..o
ooo

Vannak olyan programozók, akik nagyon szeretnének hackerek lenni - szleng elnevezéssel törcike (angolul: wannabe), és vannak akik szintén igen kezdők, ám nagynak mutatják magukat, összeszednek mindenféle "hacker dolgot", mások forrásait haszálják fel stb. és saját alkotásaikként mutatják be azokat, vagyis mások tollaival ékeskednek - ez utóbbi emberfajtát nevezik szkriptkölyöknek (script kiddie)

Tartalomjegyzék

Hacker emblémák

ESR által javasolt Hacker emblémák:

http://www.catb.org/hacker-emblem/glider.png

http://www.catb.org/hacker-emblem/glider-small.png

http://www.catb.org/hacker-emblem/hacker.png

Ismert Hackerek

Köztiszteletnek örvendő hackerek, akiket a világon elég sok ember látatlanban meghívna egy sörre (találomra felvett sorrendben):

HUP: Cikksorozat indul 'Hackerek, avagy a sötét oldal' címmel (régi, de érdekes)

Memento

Azok emlékére, akik már nem részesei az OSS/FS közösségnek.

Kapcsolódó szócikkek