Theo de Raadt

A HupWiki-ből...

http://www.hup.hu/old/images/wiki/deraadt.jpg

Theo de Raadt szoftvermérnök, jelenleg Calgaryban (a kanadai Alberta tartományban) él. Ő az alapítója és vezetője az OpenBSD és az OpenSSH projekteknek.

De Raadt ismertetőjele a szembehelyezkedő viselkedése, mely már több komoly vitához vezetett az Open Source közösségben. A viták közül talán a legismertebb NetBSD core teammel való összetűzése. A vita a Theo NetBSD-ből való kilépésével és az OpenBSD projekt létrejöttével zárult.

Theo-nak a Sun Microsystems-szel is sikerült összeveszni, amikor is a cég nem volt hajlandó közreadni az UltraSPARC-III processzorának teljeskörű leírását. Theo erre "büntetésből" közzétette - az általa illetékesnek tartott - SUN munkatárs e-mail címét és telefonszámát.

Theo hírhedt arról, hogy másokra való tekintet nélkül kifejti álláspontját, bármi legyen is annak a következménye. Egy jelentős (egész pontosan 2.3 millió dolláros) támogatást vont meg tőle az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős részlege (DARPA), miután Theo (egy rádióinterjúban) kifejtette véleményét az Amerikai Egyesült Államok iraki beavatkozásáról.

Theo kapta a 2004-es FSF díjat (Free Software Award).

Külső hivatkozások

Forrás

Személyes eszközök