OpenSSH

A HupWiki-ből...

http://www.openssh.org/images/openssh.gif


Az OpenSSH az SSH hálózati eszközök szabad verziója, amelyet egyre többen használnak az Interneten. A telnet, rlogin, ftp és a többi hasonló program felhasználói közül sokan nem is tudják, hogy a jelszavaik az Interneten kódolatlanul utaznak. Az OpenSSH a teljes forgalmat (beleértve a jelszavakat is) kódolja a hallgatózás, a kapcsolat lopás és a többi hálózati szintû támadások kivédése érdekében. Ezen felül a számtalan biztonságos tunneling (port-forwarding) képességgel rendelkezik.

Az OpenSSH készlet tartalmazza a következőket:

Az OpenSSH a protokoll 1.3, 1.5 és 2.0 verzióit támogatja.

Az OpenSSH-t elsõsorban az OpenBSD projekt fejleszti és az első operációs rendszer, amibe beépítették az OpenBSD 2.6 volt. A szoftvert az USA-n kívül fejlesztik, a kódja nagyjából 10 ország programozóitól származik és szabadon használható és újrahasználható mindenki által a BSD Licenc szerint.

Az OpenSSH terjesztésével két csapat foglalkozik. Az egyik kifejezetten OpenBSD alapokra fejleszt, tiszta, egyszerű és minél biztonságosabb kódot kíván létrehozni. A másik csapat a tiszta verzióból kiindulva készíti el a portolható kódot, ami így már számos operációs rendszeren futtatható. Ezek a verziók az úgynevezett p kiadások, a verziószámuk pedig az "OpenSSH 2.1.1p4"-hez hasonló.

Külső hivatkozások