Linus Torvalds

A HupWiki-ből...

Linus Torvalds
Linus Torvalds

Tartalomjegyzék

Ki Linus Torvalds?

Linus Torvalds a népszerű, UNIX-szerű operációs rendszer kernel, a Linux szerzője.

Hogy kell ejteni a "Linus" nevet?

Ha beszélsz svéd nyelven (Linus anyanyelve), akkor a kiejtés /lee'nus/. Ha van hangkártyád, akkor meg tudod hallgatni itt. Ha inkább az angol nyelvet részesíted előnyben, akkor /lie'nus/ (hosszú i) vagy /li'nus/ (rövid i). Meghallgathatod, hogy Linus hogyan ejti saját nevét angolul itt.

Mikor született Linus?

Linus 1969. december 28-án született a Finnország-beli Helsinkiben.

Kik Linus szülei?

Apja Nils (Nicke) rádióriporter, anyja Anna (Mikke). Szülei korán elváltak, apja a Szovjetunióba ment.

Honnan jött Linus?

Finnországból. Helsinkiben (Finnország fővárosa, és egyben a legnagyobb finn város) nőtt fel. Akkor írta a Linux kernelt, amikor tanuló volt a Helsinki Egyetemen.

Ha Linus finn, akkor miért svéd az anyanyelve?

Finnországban jelentős (több, mint 6%-nyi) svéd kisebbség él. Magukat "finlandssvensk"-nak vagy "finlandssvenskar"-nak hívják, és finneknek vallják magukat. Számos ilyen család él Finnországban évszázadok óta. A svéd nyelv Finnország második hivatalos nyelve.

Mi Linus középső neve?

Sok ember azt hiszi, hogy Linus középső neve "God" (Isten). Néhányan azt állítják, hogy Eric. De az igazság az, hogy a középső neve `Benedict'. Nem nagyon használja.

Hol él Linus?

Jelenleg Santa Clara-ban (Kalifornia, USA) él. 1997 elején költözött ide Helsinkiből.

Van Linusnak honlapja?

Igen, van neki egy honlapja a http://www.cs.helsinki.fi/~torvalds címen. Találsz itt egy animált pingvint, és egy aranyos fényképet a kislányáról, Patricia Miranda Torvaldsról.

Milyen editort és mail klienset használ Linus?

Linus távol tartja magát a hacker közösségben gyakori vallási háborúktól, így se Emacs-ot se vi-t nem használ. Helyettük a MicroEmacs-ot részesíti előnyben. Levelei olvasásához pedig a Pine-t.

Mi jelenleg Linus email címe?

El tudod érni a torvalds () osdl ! com címen.

Megjegyzés: mivel Linus az aki, ezért rengeteg levelet kap nap mint nap. Kérlek ne vesztegesd az idejét azzal, hogy felesleges leveleket írsz neki!

Mit csinál Linus, amikor nem a Linuxot hackeli?

Jelenleg az Open Source Development Labs (OSDL) munkatársa. A két kislányával, Patricia Mirandával és Danielával játszik. Van egy képünk a családról itt. Sört iszik (kedvence a Guinness). Gyakran lő pisztolyokkal. Nem kombinálja ezt a két elfoglatságot. Élvezi vezetni a Z3-as BMW-jét.

Forrás