UNIX

A HupWiki-ből...

A Unix operációs rendszer fejlesztése a MULTICS-szal (Multiplexed Operating and Computing System) kezdődött. A MULTICS projekt az 1960-as évek közepén indult, a General Electric, Massachusetts Institute for Technology és a Bell Laboratories együttműködésében. 1969-ben a Bell Laboratories kivonult a projektből.

A Bell Laboratories egyik embere, Ken Thompson részt vett a MULTICS projektben. Szerette a MULTICS-ot, de túl komplexnek találta. Thompson a Multics nyomdokain haladva egy PDP-7-esen egy hónap alatt megírja a első UNICS-ot. Egy-egy hétbe tellett megírni neki az eredeti kernelt, shellt, szövegszerkesztőt, és assembler fordítót. A UNICS jelentése "Uniplexed Operating and Computing System". Ahogy az operációs rendszer változott, a nevét lerövidítették, és így született meg a rövidebb "Unix" név. A UNICS 1969 szeptemberében jelent meg.

Bár a UNIX név jelenleg az Open Group bejegyzett védjegye, a UNIX-jogokkal - állítólag - az SCO rendelkezik. A UNIX nevet gyakran használjuk operációs rendszer család megnevezésére is, néha függetlenül attól, hogy egyáltalán fejlődésében van-e közvetlen köze az eredeti UNIX-hoz vagy sem. Ennek alapján a Linux is egy UNIX-szerű rendszer, annak ellenére, hogy közvetlenül nem használtak fel benne UNIX-eredetű kódot.

Sok gyártónak van UNIX-szerű operációs rendszere, néhány példa:

Viszont vannak szabad szoftverként terjeszthető UNIX-szerű rendszerek is, mint például:

Érdekességképpen néhány letűnt rendszer:

És néhány kevésbé ismert:

Eric Levenez egy grafikont tart karban a különböző UNIX és származtatott rendszerekről, ahol egy teljesebb listát kaphatunk.

Láthatjuk, hogy a UNIX-filozófiát számos gyártó rendszere követi, ezért már hamar kialakult egyfajta káosz, inkompatibilitás. E probléma orvoslására kezdődtek meg a szabványosítási próbálkozások, amelyek a POSIX specifikációban csúcsosodtak ki. A POSIX-nak számos rétege van, némelyeket még nem UNIX-szerű rendszerek is betartanak vagy támogatnak (pl. Microsoft Windows vagy éppen a BeOS).

A POSIX specifikáció (IEEE 1003) rengeteg dologra ad javaslatot, de ez legfőképp az API réteget érinti, így például a futtatható binárisok formátumára vonatkozóan nincs benne útmutatás. A 80-as években a COFF formátum volt az elterjedt, melynek számos vállfaja létezik, majd a 90-es években az ELF volt hivatott ezt a fajta káoszt oldani.

A TUHS (The Unix Heritage Society) többek között céljául tűzte ki a régi UNIX (és C fordító) források megőrzését és közzétételét. Honlapjuk: www.tuhs.org

Kapcsolódó szócikkek

Személyes eszközök