Mac OS X

A HupWiki-ből...

Az Apple Mac OS X napjaink (egyik) legjobban támogatott, fejlesztett, szoftverrel ellátott és elérhető áron kínált, UNIX gyökerekkel rendelkező, desktop operációs rendszere. A kernele, az XNU, BSDs kódokat ötvöz Mach mikrokernellel (mint az xMach projekt). Egyébiránt Darwin néven, nyílt forrású rendszert tölthet le a lelkes buherátor.

A rendszer a jól ismert Apple Macintosh New World platformra készül és természetesen a GUI felület alapkövetelmény, jelen esetben a Quartz grafikus motoron az Aqua desktop environmentet élvezheti a büszke tulajdonos. A userland a FreeBSD 5.0-ból lett átemelve, aki BSD felől érkezik, annak ismerős lesz a rendszer. Az Apple Developer Toolst feltéve pedig a hagyományos GNU fejlesztői környezetet is megkapjuk (gcc, gdb, make, stb).

Végül, hogy az ember teljesen otthon érezhesse magát, arról a Fink project gondoskodik; ők a Debian jól ismert apt csomagkezelőjét portolták OS X alá, számos nyílt forrású programmal együtt. Így a Fink telepítése után egy apt-get install mc például azonnal a gépünkre varázsolja a már megszokott Midnight Commandert. Aki inkább a ports híve, annak a DarwinPorts ajánlott, amely egy, a BSD-knél megszokotthoz hasonló ports fa.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök