Solaris

A HupWiki-ből...

Tartalomjegyzék

Bevezetés

A SUN Microsystems SVR4 kompatibilis, UNIX rendszere. Legfőbb erőssége a nagy hatékonyságú multiprocesszor támogatás, pontosabban az egyik válfaja, az SMP, mely a többprocesszoros rendszereknél a rendszer teljes és egyenletes kihasználását teszi lehetővé (skálázhatóságát). A Solaris képes kihasználni a nagyobb Sun (és az Opteron) gépek NUMA jellegét is, ahol az SMP-től eltérően egyes memóriaterületek adott processzor(ok)hoz "közelebb" lehetnek. Az ehhez szükséges támogatást a Sun Memory Placement Optimizationnek (MPO) hívja.

A Solarist robusztussága és teljesítménye a vállalatok szempontjából létfontosságú (mission-critical) alkalmazások esetében kiválóan alkalmazhatóvá teszi.

2005. június 14-től a forráskód elérhető az OpenSolaris project keretében.

Biztonság

A Solaris 8 Common Criteria EAL4 CAPP profil szerinti minősítéssel rendelkezik.

RBAC

Létezik egy erősebb biztonsági szintet elérő változata, a Trusted Solaris, mely az LSPP és RBPP profiloknak is megfelel hálózati környezetben.

Licencelés

A Solaris 10-zel új licenszelési struktúrát vezetett be a Sun, aminek következtében az operációs rendszer támogatás nélkül, egy egyszeri ingyenes regisztrációt követően ingyenesen használható bármilyen - így üzleti - célra is. Az ingyenes felhasználáshoz a biztonsági hibajavítások és a negyedéves frissítések járnak támogatásként, egyéb hibajavítások nem.

A Solaris forráskódja 2005 nyarán a CDDL licenc alatt megnyílt, és megszületett az OpenSolaris.

A Solaris 10 telepítőkészlete .ISO formátumban ingyenesen letölthető a Sun weboldaláról.

Támogatott architektúrák

Külső hivatkozások

Solaris kernelfejlesztők blogjai

Személyes eszközök