IBM

A HupWiki-ből...

International Business Machines (IBM)

A kezdet

1886-ban Hermann Hollerith (1860-1929) lyukkártya-feldolgozó gépet talált fel, amelyet elektronikus számlálásra lehetett felhasználni. A lyukkártyák szendvicsként helyezkedtek el a réz rudak között; ahol lyuk volt a kártyán, ott a réz rudak kontaktust létesítettek és egy elektromos áramkör záródott. A készüléket arra tervezték, hogy fel lehessen dolgozni vele az 1880-as népszámlálás adatait. Kézi feldolgozással, ez több mint egy évtizedig tartott volna.

Később 1911-ben Hollerith megalapította a Tabulating Machine Company-t. Számtalan egyesülés és üzletrészek felvásárlása után 1924-ben ez a cég lett az International Busness Machines (IBM).

Napjainkban

A legnagyobb és talán legismertebb informatikai cég. Az IBM PC megalkotói, rendkívül sok szabadalom tulajdonosai, a Linux egyik legelső nagy támogatói. A cég többek között a szervereiről, a processzorairól és a PC-kről ismert. A nevükhöz fűződik a Power és a PowerPC architektúra. A céget szokták "Nagy Kék" (Big Blue) néven is emlegetni (gondoljunk csak a kék IBM-logóra).

A cég szerversorozatai:

Jelmagyarázat:

  • z = zero down time, nulla állásidő azaz folyamatos működés
  • i = integrated
  • p = power
  • x = x86

Érdemes megjegyezni, hogy a teljes termékpalettán futtatható, támogatottan és natívan Linux operációs rendszer.

Az új Power5 processzoros gépcsalád egyes tagjain lehetőség van egy fizikai hardveren futtatni, három különböző operációs rendszert.

  • AIX
  • I5/OS
  • Linux

Korábbi gépek: 1401, 7450, S/360, és még sok más.

Az IBM nem csak hardvert gyárt, hanem a termékei között szerepelnek ismert szoftverek is, például az AIX névre hallgató UNIX operációs rendszer, vagy a korábban nagy népszerűségnek örvendő Lotus 1-2-3 vagy a napjainkban is használt Lotus Notes. Ezen kivül tanácsadói üzletággal is rendelkezik.

Külső hivatkozások