PDP

A HupWiki-ből...

Tartalomjegyzék

Bevezetés

Programmable Digital Processor

A DEC által a 60-as években elkezdett számítógép architektúra. Eleinte különálló tranzisztorokból épült fel, az integrált áramkörök csak később jelentek meg. Több helyen ma is futnak PDP gépek, némely hobbi projekt "vendég" account-ot is nyújt néhány ilyen gépen.

Jelentőssége

Ezen a gépcsaládon (egészen pontosan a PDP-8-on) fejlesztették ki a UNIX-ot és az UNIX egyik elsõ verziójában a C programozási nyelvet.

Operációs rendszere

A leginkább elterjedt operációs rendszere természetesen a Digital által specifikusan erre az architektúrára kifejlesztett RSX.

Magyar klónja

TPA - Tárolt Programú Analizátor. A COCOM lista miatt a KFKI mérnökei által gyakorlatilag egy az egyben keleti alkatrészekbõl újraimplementált PDP gépcsalád. Ritka esetekben átcimkézett és becsempészett nyugati PDP-ket, sõt VAX-okat takart.

Lásd még: Metalhamster TPA lapja

Linkek

PDP emulátorok

Jelen sorok írója a ts10-et és a simh-et ajánlja (a simh-hez egyébként a Debian-ban találhatóak elõre elkészített image-ek például Caldera UNIX PDP-11 verziójához).

  • ts10. VAX és PDP emulátor, a SIMH-hez képest pár érdekes funkcióval (pl. telnet protokollal elérhetõ konzol és runtime konfigurálhatóság).