Szabad szoftver

A HupWiki-ből...

(FS szócikkből átirányítva)

Szabad szoftver alatt értünk minden számítógépes programot és dokumentációt, amely kielégíti az alábbi feltételeket:

  • A szoftver bármilyen célra felhasználható.
  • Lehetőség van a szoftver működésének szabad tanulmányozására és módosítására.
  • Szabadon terjeszthető, továbbadható.
  • Lehetőség van a szoftver továbbfejlesztésére és a fejlesztés közreadására.

Ezt a meghatározást egy kicsit bővebben fejti ki a A Nyílt Forrás definíciója. Az egyszerűség kedvéért nem teszünk szigorúan különbséget a nyílt forrású szoftverek és a szabad szoftverek között, bár vannak árnyalatnyi különbségek, melyekről a nyílt forrás és a szabad szoftver ideológusai között vannak elméleti viták.

A szabad szoftver nem keverendő össze a freeware, shareware vagy public domain szoftverekkel. Sajnos a sajtóban nem mindig tesznek határozottan különbséget ezek között a fogalmak között, sokszor nevezik a szabad szoftvereket freeware-nek vagy ingyenes szoftvernek.

A freeware olyan, általában zárt forrású szoftver, amelyet ingyen adnak. Az ingyenes szoftver ennek a szinonimája.

Hiba a szabad szoftvert ingyenesnek nevezni. Ez a hiba onnan eredhet, hogy az angol "free" szó (free software = szabad szoftver) kettős jelentésű: szabad illetve ingyenes. A szabad szoftver fogalmának semelyik meghatározása nem köti ki az ingyenességet. Ez szándékosan van így. Bár a legtöbb esetben a szabad szoftvereket "ingyen" letölthetjük az internetről, vagy egy számítástechnikai magazin CD-mellékletén "ingyen" jutunk hozzá, a szabad szoftver előállításáért vagy terjesztéséért lehet pénzt kérni, és nem csak jelképes összeget vagy költségtérítést, hanem bármennyit.

Ez azt jelenti, hogy egy számítógépboltos bármikor kiírhat CD-re egy magyar OpenOffice.org-ot, és azt komplett irodai csomagként árulhatja mondjuk 10.000 forintért. Sok értelme nem lenne ennek, hiszen mint köztudott, a magyar OpenOffice.org ingyen is hozzáférhető például a http://hu.openoffice.org honlapról, vagy újságok CD-mellékletéről, de most itt elvekről beszélünk.

Egy fejlesztő bármikor letöltheti a htdig-et, és eladhatja az ügyfelének, mint keresőrendszert a honlapjához. Letölthet szabad szoftvert, és az ügyfele kérésére és költségére kiegészíti a neki szánt funkciókkal. Az ügyféltől az alapprogramért is kérhet pénzt, és a fejlesztésért is. Az ügyfél a szabad szoftvert elviheti máshoz továbbfejleszteni, ha nincs megelégedve a szolgáltatással, sőt akár az internetre is felteheti letöltésre, vagy odaadhatja másnak.

Fontos tehát megjegyezni, hogy a szabadságnak és az ingyenességnek semmi köze nincs egymáshoz. A szabad szoftver olyan szoftver, amelyet a felhasználók szabadon terjeszthetnek és módosíthatnak. Bizonyos felhasználók ingyen jutnak hozzá, mások fizetnek érte - és ha a pénzt a fejlesztésre fordítják, az a legjobb. A lényeges dolog az, hogy bárki, aki rendelkezik a szoftver egy példányával, szabadon együttműködhet másokkal, és odaadhatja nekik.

Lásd még

Kapcsolódó szócikkek