OpenOffice.org

A HupWiki-ből...

Nyílt forrású irodai szoftvercsomag, táblázatkezelőt, szövegszerkesztőt, prezentációkészítőt, rajzolóprogramot, adatbáziskezelőt egyaránt tartalmaz. Hivatalosan Windows, Linux és Solaris operációs rendszer alatt érhető el, utóbbin SPARC és i386 architektúrán egyaránt. A közösség további platformokra is készít portokat, többek között Mac OS X-re, FreeBSD-re, Linux Sparcra, Linux PPC-re és IRIX MIPS-re.

A magyar változat készítését az FSF.hu Alapítvány koordinálja. E változat jellemzője a kibővített magyar nyelvű támogatás (felület, súgó, elválasztás, stb). (A Hunspell helyesírás ellenőrzőt és vele a naprakész magyar helyesírás ellenőrzést a 2.0.2-es verzióban beolvasztották.)

Tartalomjegyzék

Telepítés

Debian alatt

A két leggyakoribb ágban a következő csomagokat kell telepíteni a megfelelő magyar támogatáshoz:

 • sarge (1.1): openoffice.org openoffice.org-l10n-hu myspell-hu
 • sid (2.x): openoffice.org openoffice.org-l10n-hu openoffice.org-help-hu openoffice.org-hyphenation-hu

Tippek

OpenXML támogatás

A Microsoft Office új formátumát a következőképen tudod használni OpenOffice.org alatt.

Töltsd le az odfconverter oxt fájlt a Novell honlapjáról (vagy az rpm-et; annak telepítése SuSE alatt egyértelmű, a többi esetben pedig az oxt tökéletesen megfelel).

Nyisd meg az OpenOffice.org-t, majd választ az Eszközök/Kiterjesztéskezelő alatt a Saját kiterjesztéseket. Kattints a Hozzáadás gombra, és keresd meg a letöltött fájl. Válaszd ki, add hozzá.

Az OpenOffice.org-t rendszergazdaként megnyitva rendszerszinten is hozzá lehet adni a kiterjesztést.

A Novell OpenXML Translator csak a Novell-féle OpenOffice.org-gal működik. A Linux-disztribúciókban előforduló verziók általában ilyenek. De az OpenXML Translator helyes működését lehetővé tevő patch még nem része a hivatalos OOo forrásnak, és lehet, hogy nem is lesz, mert ez inkább egy hack. A hamburgi Sun mérnökök más úton kívánják e célt elérni az OOo 3.0-ra.

Widget-set felülbírálása

Ha nem KDEt vagy GNOMEot használsz és szeretnéd, hogy az OOo kinézete igazodjon a Qt vagy GTK widget-sethez, használd a következő parancsokat:

 • Qt:
  • OOO_FORCE_DESKTOP=kde ooffice
  • ooffice --widgets-set qt
 • GTK:
  • OOO_FORCE_DESKTOP=gnome ooffice
  • ooffice --widgets-set gtk

Megj.: disztribúciónként változó ezek előkövetelménye, Debian alatt az openoffice.org-kde, ill. az openoffice.org-gnome csomagra is szükség lesz.

Kapcsolódó szócikkek

Külső hivatkozások