Alan Cox

A HupWiki-ből...

http://www.hup.hu/old/images/wiki/alancox.gif

A Linux kernel fejlesztésében Linus Torvalds mögött kétségtelenül második helyezett, hallatlanul nagy szakértelmű és munkabírású hacker. Amikor elkezdte karrierjét, sokan arra tippeltek, hogy az email címe mögött egy három emberes csapat dolgozik. Ő is erősíti a szabályt, mely szerint igazi nagy UNIX-medve nem lehet meg egy bazi nagy szakáll nélkül. A walesi Swansea-ban lakik, 2003-ban egy üzleti másoddiploma (MBA) megszerzésére adta a fejét. A felesége Telsa Gwynne GNOME-dokumentáló és bugreportoló körökben aktív.

Alan Cox, mint ahogy más is megszületett, iskola, bárányhimlő, kanyaró, mumpsz következett. A számítógépekkel akkor kötött közelebbi ismeretséget, amikor volt egy-két olyan tanára, aki képes volt ebédidejét feláldozni néhány érdeklődő diák kedvéért. Ekkortájt az iskolának volt 3 számítógépe, amelyen 15-20 perces órákat lehetett venni. Körülbelül ekkor lehetett, hogy Cox egy ZX81-es gazdájává vált (akkoriban ez volt az első tömegcikknek számító computer a UK-ben), és lassan már ő tanította a tanárokat.

Az iskola végén a 3 órás vizsgát 30 perc alatt oldotta meg, ekkor tudatosult benne igazán, hogy észért nem kell a szomszédba mennie.

Mielőtt az egyetemre ment volna, egy rövid ideig dolgozott a számítógépes játékfejlesztés iparágában is. Egy ideig játékokat portolt, majd nekilátott egy saját játék fejlesztésének is. Ahogy mondja, a játékfejlesztői ipar megtanította arra, hogy a milyen a való világ. A számítógépes játék üzletet akkoriban egy olyan ember irányította, aki csődöt mondott a zeneiparban, és bármelyik pillanatban az öreganyját is eladta volna. Ebben a világban voltak olyan emberek, akik sokkal jobban voltak Cox-nál, és voltak olyanok, akik meg voltak győződve saját ragyogó képességükről, de mentálisan instabilak voltak.

Természetesen, mint a zeneiparban, itt senki sem keresett jól, de érdekes módon a játékfejlesztő cégek tulajdonosai egyre nagyobb autókkal jártak, és egyre drágább házakban laktak.

Az egyetemen változó volt az előmenetele, de visszatekintve az egyetemi éveire, akkor boldog volt. Az akkor tanult vezetési szakértelem, szoftver mérnök-tudomány, matematika, adatbázis tudás mind-mind segítségére vannak most is, amikor a Linuxszal foglalkozik.

Az iskola után több dologgal is foglalkozott: dolgozott egy nagyobb C++ hálózati projekten, írt ISDN kódot a Sonixnak, később dolgozott a 3COM-nak is. Ezután az NTL-nél volt rendszeradminisztrátor, dolgozott egy kisebb internetszolgáltatónál (Cymru.Net), amelyet az NTL vásárolt meg. Amikor innen megszabadult, akkor került a Red Hat-hoz, és kezdett el főállásban a Linuxszal foglalkozni.

2000. január 1-én csatlakozott a Red Hat-hoz. Ekkor jelent meg a Red Hat, mint cég Európában. Coxnak megfelelt a Red Hat világképe, mert a Red Hat managementje egyszerre hisz az open source-ben, és abban hogy emellett lehet egy céget sikeresen profitot termelve vezetni. Cox szerint a Red Hat nem csinál mindent a legjobban, de törekszenek erre.

Cox annak idején fejlesztett egy játékot Blizzard Pass néven. A játék ZX81-re készült, a Tynesoft adta ki anno egy Spectrum 128K launch pack keretében. A játék jogai valahol a Adventuresoft UK-nál és/vagy a Tynesoft-nál vannak.

Cox elmondja, hogy szívesen játszik a mai napig is különböző játékokkal. Főként a MUD stílusú játékokkal múlatja az idejét, viszont megjegyzi, hogy ezek a játékok sajnos semmit nem változtak az elmúlt 10 évben.

Alan Cox az -ac kernelfa karbantartója.

Külső hivatkozások