Greg Lehey

A HupWiki-ből...

http://www.hup.hu/old/images/wiki/grog-passport-thumbnail.jpeg

Greg 'groggy' Lehey FreeBSD kernel hacker. Az Ő nevéhez fűződik a Vinum névre hallgató FreeBSD-s kötetkezelő rendszer.

Greg eredetileg Melbourne-ből (Ausztrália) származik, de élete nagyobb részét Németországban töltötte, ahol 25 évet dolgozott mielőtt 1997 elején visszatért volna Ausztráliába. Dolgozott zárt forrású szoftvereket gyártó cégeknél, számítógép összeszerelőknél, az Univac-nél, (amely később az Unisys Tandem része lett) és a Siemens-Nixdorf-nál is.

Foglalkozott olajpumpák beágyazott programozásával (Leheynek kémia és vegytan mérnöki dipomája van), tervezett processzorokat és hasonló dolgokat is.

1992-ben eljött a Tandem-től, ahol teljes hozzáférése volt a UNIX System V forráskódhoz. A forráskódot nem hozhatta magával távozásakor, ezért alternatívát kezdett keresni a SysV kiváltására. Rátalált egy BSD/OS nevű kezdeményezésre, amely BSD alapú operációs rendszert és forráskódot kínált mindössze 1000$-ért. Ez nem nyílt forrású szoftver volt, hanem egy, a UNIX-nál sokkal olcsóbb rendszer. (A UNIX System V ára nevetségesen magas volt akkoriban.)

A BSDi BSD UNIX-a 1000$-ért a forráskóddal együtt jó ötletnek látszott. Lehey abban az időben nem tartotta túl jónak a BSD-t. Ez 1993-ban történk, amikor a Univel nevú cégnél dolgozott. A cég Unixware operációs rendszert szerzett és néhány szabad szoftvert szerett volna használni. Lehey készített egy CD-t, amely olyan szabad szoftvereket tartalmazott, amelyeket a UnixWare-hez lehetett használni.

Lehey megkereste a Walnut Creek nevű CD-ROM forgalmazót és felajánlotta nekik az anyagot terjesztésre. A cég barátságosan fogadta, és terjeszteni kezdte Lehey anyagát. A Walnut Creek akkoriban már terjesztette a FreeBSD névre hallgató operációs rendszert is. Küldtek egy FreeBSD CD-t Lehey-nek, aki "játszani" kezdett a rendszerrel. Hasonlónak találta ahhoz, ami neki volt. A Walnut Creek felkérte Lehey-t egy FreeBSD könyv megírására. Lehet elvállalta, és nekiállt megírni. Természetesen, hogy meg tudja csinálni, elkezdte használni a FreeBSD-t. A végén elkészült a Komplett FreeBSD című könyve.

1995. októberében kezdte el írni a könyvet és akkor kezdett el FreeBSD-t futtatni az egyik gépén. 1997-ben teljesen dobta a BSD/OS-t. Véleménye szerint a BSD/OS jó rendszer volt, az árán kívül semmi baj nem volt vele. Így került Lehey kapcsolatba a FreeBSD-vel.

Greg jelenleg is aktív FreeBSD fejlesztő, emellett pedig elnöke az AUUG-nak (The Australian UNIX and Open Systems Users Group).

Külső hivatkozások