BSDi

A HupWiki-ből...

Berkeley Software Design inc.

A BSDi volt az első olyan cég, amely kereskedelmi szemszögből állt a BSD-hez.

1992 januárjától a BSDi elkezdte árusítani Networking Release 2-re épülő BSD rendszerét a binárisokkal és a forrásokkal együtt 995$-ért. Elindítottak egy hirdetést, amelyben az állt, hogy 99%-os árleszállítást adnak a System V forrásának és a binárisainak árából. Az érdeklődők hívják az 1-800-ITS-Unix-ot.

A BSDi röviddel a kereskedelmi kampányának beindítása után egy levelet kapott a Unix System Laboratories-tól (USL) (egy többnyire az AT&T tulajdonában levő leányvállalat volt, amely a UNIX fejlesztésére és eladására jött létre). A levélben az állt, hogy fejezzék be a termékük UNIX-ként való reklámozását, és hagyjanak fel a megtévesztő telefonszám használatával. Annak ellenére, hogy a telefonszám használatát azonnal felfüggesztették, és a hirdetés megváltoztatták olyanra, amelyben megmagyarázzák, hogy a termék nem UNIX, az USL nem békült meg. Beperelte a BSDi-t azért, hogy az hagyjon fel a termékük árusításával. A vád az volt, hogy a BSDi termék szabadalmaztatott USL kódot és ipari tikokat tartalmaz. Az USL egy olyan ítéletet szeretett volna elérni amely kimondja, hogy a BSDi eladásoknak addig le kell állniuk, amíg az ügy meg nem oldódik. Arra hivatkoztak, hogy helyrehozhatatlan károkat okozhat nekik az, ha a BSDi terjesztésében további ipari titkok kerülnek napvilágra.

Ezzel megkezdődött az USL kontra BSDi (Berkeley egyetem) per, amely komoly károkat okozott a BSD rendszerek fejlődésében. A per a Berkeley Egyetem és a Novell közti megegyezéssel zárult. Hogy miért a Novell? Mert időközben a Novell megvásárolta az USL-t az AT&T-től a UNIX jogokkal együtt.

2001-ben a Wind River megvásárolta a BSDi-t. A megvásárlással a Wind River tulajdonába került a BSDi BSD Unix-ának kereskedelmi verziója a BSD/OS-is. A megvásárlás után a BSDi megváltoztatta a nevét iXsystems Inc.-re, és a továbbiakban (rack) szerver hardverek gyártásával, forgalmazásával foglalkozik.

Külső hivatkozások