OpenBSD pf

A HupWiki-ből...

(PF szócikkből átirányítva)

Az OpenBSD pf először az operációs rendszer 3.0-ás kiadásában mutatkozott be, miután Theo de Raadt eltávolította az addig használt IP Filtert.

Az OpenBSD pf alapját Daniel Hartmeier kezdte fejleszteni 2001. elején, majd miután az OpenBSD csapat főnöke eltávolította az IP Filtert a forrásból, a hirtelen csomagszűrő nélkül maradt, leginkább tűzfalként használatos operációs rendszerbe pillanatok alatt került be a "külsős" pf.

Azóta talán az egyik legdinamikusabban fejlődő projektté vált az OpenBSD-n belül, hiszen számos fejlesztő szegődött mellé, írt hozzá új részeket és adott hozzá ötleteket. A pf-hez kötődik a CARP redundancia-protokoll kifejlesztése is, illetve a pfsync megalkotása, amellyel lehetővé válik egy több gépből álló, egymással szinkronban lévő, állapot tartó csomagszűrő kialakítása.

Az OpenBSD pf egyik nagy riválisa a netfilter, amely a pf-fel ellentétben nem több platformos, hiszen jelenleg csak Linux kernelen működőképes, míg az OpenBSD pf már elérhető Dragonfly BSD, FreeBSD és NetBSD rendszereken is.

Kapcsolódó oldalak