DragonFly BSD

A HupWiki-ből...

(Dragonfly BSD szócikkből átirányítva)
DragonFly BSD

DragonFly BSD logó
Címkék: UNIX-szerű, szerver, operációs rendszer
Licenc: BSDL
Weblap: dragonfly.org

Tartalomjegyzék

Dragonfly BSD

2003. júliusában Matthew Dillon volt FreeBSD fejlesztő végleg elszánta magát és elindította a saját BSD operációs rendszerének a fejlesztését. Az újonc a DragonFly BSD nevet kapta.

A DragonFly BSD a FreeBSD 4-es verzióján alapul, amelyet Matt egy teljesen új irányba kíván továbbfejleszteni az SMP támogatást illetően. További cél még a kernelszintű fürtözés (clustering) támogatásaának implementálása, valamint egy új filerendszer, melynek kiindulópontja a ZFS lesz, de Matt szerint a ZFS nem annyira jól teljesí cluster-ölt környezetben, tehát nem annak portolásáról lesz szó.

A jelenlegi forrás kiindulópontja a FreeBSD 5 helyett a 4.8 volt, mert Dillon nem értett egyet a FreeBSD fejlesztők által követett új fejlesztési iránnyal. A FreeBSD fejlesztői ugyanis az 5-ös verziótól kezdve a Linux-hoz hasonlóan az egész kernelt teljesen preemptivvé szeretnék tenni, vagyis a felhasználók processzei is bármikor megszakíthatják a kernelben futó szálakat. Ez a megoldás koncepcionális problémák mellett több mutex-használatot igényel (ami lassítja a rendszert), és több hibalehetőséget is rejt magában.

A legfontosabb újítás a lightweight port/messaging API használata, ami lehetővé teszi a lockolás nélküli konkurrens hozzáférést és kommunikációt a kernel szálak és alrendszerek között. A fejlesztőcsapat ennek segítségével a kernel bizonyos részeit már kiszedte a globális lock alól, ami a rendszer sebességére és válaszidejére is pozitív hatással volt.

A rendszerben minden processzor egy saját LWKT (Light Weight Kernel Threading) ütemezővel rendelkezik, amely az adott processzoron futó szálak közti váltást koordinálja, ugyanakkor az egy processzora kerülő futó kódot soha nem engedi át másik CPU-ra. Mindezt multiprocesszoros lockolás nélkül. A rendszer pillanatnyilag x86 (486 és attól felfelé), valamint AMD64 (egyenlore csak 32 bites tamogatassal) architektúrakon támogatott, de a későbbiekben Matt tervezi más architektúrák (főleg a PPC) támogatását is.

A VKERNEL egy userland binárisként futtatható virtuális Dragonfly kernel, amiben van tap(4) alapú hálózat-támogatás, és debugolható gdb-vel, az elsődleges cél a fejlesztés megkönnyítése, a másodlagos cél pedig a clustering-támogatás.

A Dragonfly BSD az 1.8-as verziónál tart jelenleg, a csomagkezelője a pkgsrc, mely out-of-the-box támogatott, azaz bootstrappelés nem szükséges, bár még mindig a bmake-et kell használni a csomagok telepítéséhez. A wireless alrendszer rengeteget fejlődött, beolvasztották a FreeBSD 6 hangrendszerét, az új IDE-alrendszer (nata) opcionális, de még beta állapotban van, ezenkívül a fejlesztői verzióba már beolvasztották az 1:1 userland threading patchet is.

HOGYANok, tutorialok

Linkek

Hírek

Személyes eszközök