Windows NT

A HupWiki-ből...

Első ránézésre a felhasználó számára a Windows NT ismerősnek tűnik, nagyon hasonlít a népszerű Windows 95 felhasználói felületére. A felhasználók által látható rész azonban csak egy kis töredéke a felszín alatt rejlő lehetőségeknek és erőforrásoknak.

A Windows NT egy 32 bites technológián alapuló preemptív multitasking-ot használó operációs rendszer, beépített biztonsági és hálózati szolgáltatásokkal. Együttműködik más operációs rendszerekkel, fájlrendszerekkel és hálózatokkal. A Windows NT különböző hardverplatformokat támogat a komplex utasításkészletű (CISC) és a csökkentett utasításkészletű rendszereket (RISC), valamint a szimmetrikus multiprocesszoros rendszereket egyaránt.

A Windows NT megalkotásakor a fejlesztők nem átdolgoztak egy meglévő szoftvert, hanem tiszta lappal indultak és létrehoztak egy minden addigi Microsoft rendszernél hatékonyabb operációs rendszert. Annak érdekében, hogy az új rendszer kezelése minél egyszerűbb legyen, megtartották a kompatibilitást a hagyományos fájlrendszerekkel (pl. FAT) és az MS-DOS alkalmazások is futtathatók az NT környezetben. A tervezők beépítették a hálózati támogatást a legtöbb népszerű hálózat részére. A hordozhatóság szintén fontos szempont volt az NT megalkotásakor, ami alatt az értendő, hogy az új operációs rendszernek futni kellett a CISC és RISC processzorokon is. A CISC rendszerek alatt az Intel 80386 vagy újabb processzorral szerelt számítógépeit, RISC alatt pedig a MIPS R4000 vagy a Digital Alpha AXP bázisú számítógépeit értjük. A másik jelentős újdonság a skálázhatóság. A Windows NT 1-32 processzort használó hardveren képes működni, és hatékonyan kiaknázni a rendszer erőforrásait. A Windows NT egy olyan egységes biztonsági architektúrát tartalmaz, ami megfelel napjaink modern elvárásainak. Széles körben támogatja a különböző hálózati protokollokat (TCP/IP, NetBEUI, stb.) és a magas szintű kliens-szerver alkalmazásokat. Megbízható védelmet nyújt a rajta futó alkalmazásoknak, ha egy alkalmazás hibás vagy lefagy, a többi alkalmazás futását nem befolyásolja, a hibás alkalmazást bezárva tovább dolgozhatunk a számítógépen. Használhatjuk az NTFS fájlrendszert, amely biztonságosabb, több szolgáltatást nyújt és jobban megfelel a biztonsági követelményeknek, mint a hagyományos FAT fájl rendszer. A Windows NT lokalizálható a különböző országok kiválasztásával aktualizálhatjuk a helyi beállításokat, és támogatja az ISO Unicode szabványt is.

A Windows NT Server adminisztrációs eszközei révén az egész hálózat bármely, Windows 3.x, Windows 95, NT Workstation vagy NT Server operációs rendszert futtató számítógépről irányítható. A Remote Access Service (RAS) használatával a hálózat akár távolról is kezelhető. A bővített TCP/IP támogatás biztosítja a TCP/IP csomópontok automatikus címzését és névfeloldását, így a TCP/IP könnyen telepíthető az egész szervezetben, a felhasználók a Windows NT Server erőforrásait a saját számítógépükről érhetik el. Az egyszerű hálózati csatlakozás lehetővé teszi a felhasználók gyors belépését és az erőforrásokhoz való hozzáférést.

Létezik egy ReactOS nevű operációs rendszer, melynek az a célja, hogy a Windows NT-t bitről bitre lemásolja, s lehetővé tegye, hogy az NT-n futó alkalmazások (beleértve a drivereket) ReactOS-en is fussanak.Gyakorlatilag a Windows NT nyílt forrású alternatívája.

Egy kis érdekesség

A Windows NT név hivatalosan Windows New Technology-t jelent. Azonban úgy tartják, hogy valójában a WNT rövidítést Dave Cutler, a vezető tervező adta, aki a DEC-nél a VMS rendszert is fejlesztette, majd később ment a Microsoft-hoz.
VMS++ --> WNT (a ++ a C, C++ programozási nyelv inkrementáló (eggyel növelő) operandusa)

Vagyis ha a VMS szó egyes betűihez hozzáadunk egyet, akkor WNT-t kapunk. (V-->W, M-->N, S-->T).

Ez egyfajta utalás is lehet Arthur C. Clarke 2001: Űrodüsszeia c. könyvének (és filmjének) HAL nevű számítógépére. (IBM-- --> HAL)