VMS

A HupWiki-ből...

Virtual Memory System (1991-től OpenVMS)

"A VMS operációs rendszert 1975-77-ben fejlesztette a Digital Equipment Corporation (DEC), és 1978-ban publikálta a VAX családon futó 1.0 verzióját, majd folyamatosan új funkciókkal bővítette.. 1992-ben létrehozták VMS Alpha processzoron működő változatát. 1998-ban a Compaq megvásárolta a DEC-et, de a termékek jelentős részét – köztük a VMS-t – továbbvitte. 2002-ben a Hewlett-Packard Corporation magába olvasztotta a Compaq-ot, s ezzel a világ egyik legjelentősebb IT gyártója és szolgáltatója lett. Az immár HP OpenVMS nevű rendszer fejlesztése változatlanul folytatódik: A Compaq által eltervezett és megkezdett, Itánium II-ön futó VMS az eredeti tervek szerint megjelent és 2004-ben már kereskedelmi forgalomba kerül, miközben folyamatosan fejlesztik hozzá a - HP és mások által gyártott - szoftvereket is. Ezenkívül a HP és jogelődjei által kötött szerződések több mint tizenöt év további fejlesztést ígérnek. (DII COE, USA Védelmi Minisztérium fejlesztési programja egységesen kezelhető IT eszközök létrehozására.)"

A forráskód szabadon elérhető, de a licence megtiltja például a weben történő elhelyezést. Külön telepíthető rá TCP/IP hálózat (6.0 alatti VMS-ek esetén a neve UCX, afölött TCPIP), de a rendszer a legtökéletesebben a DECnet protokollt integrálja. Kaphatók rá egyéb TCP/IP stack-ek is, mint például a Process Software MultiNet nevű terméke.

Elérhető rá egy X11 implementáció, amely a DECWindows névre hallgat.

A BKV Zrt. Kálvin téri Forgalomirányító Központjában működő AVM-központ 3 darab VAX számítógépén is ilyen fut (INGRES adatbáziskezelővel, DV-Tools grafikus felülettel. IBM PC-s terminálok X-Window emulációval csatlakoznak hozzájuk).

Külső hivatkozások

linkek ujra mukodnek, sorry... -killall

Személyes eszközök