Rsync

A HupWiki-ből...

rsync

file és könyvtár szinkronizáló alkalmazás
Címkék: file szinkronizáció
Licenc: GPLv3
Weblap: rsync.samba.org

Az rsync Unix rendszerekre készített file és könyvtár szinkronizáló alkalmazás melynek célja, hogy a minimalizálja az adatátvitelt. Egyik fontos tulajdonsága, mely a legtöbb hasonló szoftverből hiányzik, hogy a tükrözés egyetlen átvitellel történik meg minden irányba. Az rsync képes megjeleníteni vagy másolni könyvtárakat és azok tartalmát, opcionálisan tömörítve és rekurzívan.

Implementációja egyben támogatja a szerver és a kliens oldalt. Daemonként a 873 TCP porton figyel, a file-okat natív rsync protokollal szolgálja ki. Az rsync továbbá használható helyi file-ok szinkronizálására vagy távoli shellen keresztül, mint például SSH. Ez utóbbi esetben az rsync kliensnek installálva kell legyen a helyi és távoli rendszeren is.

Támogatja az anyagok közötti különbségképzést, tehát csak a különbséget tölti le. Ez a tulajdonság egy file belülre bontható (MD4 hashing-et használ a különbség megállapítására). Az ismertebb disztribúciókban helyet kapott.

Többek között a Gentoo Linux is ezt a protokollt használja a Portage frissen tartására. Apró hátránya, hogy igen erőforrás igényes.

Külső hivatkozások