Port

A HupWiki-ből...

  • Például TCP/IP hálózati protokoll esetén gyakran használt fogalom, lehetővé teszi hogy egy IP címmel meghatározott gépen többféle szolgáltatás is lehessen, ugyanis mindegyikhez egy számot (portot) rendelünk. Így például a 25-ös tcp port a levelezése, lásd SMTP protokoll. FIXME de nagyon itten, lehet kisebb lista is /etc/services stílusában csak ne olyan hosszan ha lehet ;-)
  • Másik gyakori jelentes: a CPU által a memóriához hasonlóan megcímezhető terület, ami azonban memória helyett valami I/O folyamattal kapcsolatos tevékenységet végez. Nem minden CPU használ I/O portokat, egyesek a memória bizonyos kiválasztott címeit írva/olvasva érik el ugyanezt a hatást. Ezt nevezeik MMIO, azaz Memory-Mapped I/O-nak. A SPARC processzor és a PCI bus is használja.
  • Ismert jelentése még a "portolás" melynek eredménye a "port": egy adott szoftver átírása egy másik környezetben való futtathatóság eléréséhez.
  • Lehet egy fizikai csatlakozó is, például: egy számítógép soros portjára csatlakoztatandó a külső modem. Lásd még: párhuzamos port.