Kocsmafal

A HupWiki-ből...

Itt kellene megbeszélni a projekttel kapcsolatos kérdéseket. A Homokozó igazából az újoncok gyakorlásának színtere. Úgyhogy költözzünk ide.


Tartalomjegyzék

Technikai jelegű TODO list szavazással

Kerek mindenkit, hogy a hasonlo jellegu otleteit itt jegyezze fel.

 • FireFox cserje Firefox-ra az egesz db-ben (User:Trey)--Maat 2005. november 23., 21:10 (CET)

Kepek

 • Érvek a képfeltöltés engedélyezése mellett
  • Most már van elég hely neki
  • Ellenőrzötté vált a szerkesztői kör
  • Screenshotokat, logókat nem jó en.wikipediarol belinkelni
   • Rohadt lassú
   • Csak a kis kép megoldható, nem lehet rá a nagyot linkelni
   • Nem adható meg alt, title, label (az talán, de akkoris :))
   • Egyéni képeket saját szerveren tárolok
   • lokalizálás
   • Képeknek nem lehet leírást, licenct, forrást megadni

Létrehozandó kategóriák

Sablonok

 • Inline gyorsbillentyu
  • Szvsz nem kene ehhez a letezo gomb sablon, hanem be kene allitani a szoftvert, hogy elfogadja a <kbd /> taget, es arra egy jo css-t bellitani. --Maat 2005. november 23., 14:53 (CET)
 • Shell parancs block
  • Varjuk a javaslatokat/megoldasokat. En Csinaltam treynek egy patcht, ami az ul-li blockokhoz hasonlo $ blockokat keszit, amibol igy mar a css miatt lehet masolni kodot.
   • most lattam egyszeru megoldast, vegulis az is jo lehet..: fekete hatter, vilagosszurke/feher monospace betu. mondjuk <code class="shell">kod</code>. Trey: ehhez kene par sor a default css-be. --Maat 2005. december 12., 15:16 (CET)
 • lezarva Inline Tipp #letrehozva, a Sablon:Figyelemmel egyutt, a Sablon:Idézetet ilyenre alakítottam.
  • Kis alkalmas rajz, az egesz szines keretben, cim, szoveg
  • Tamogatja
   • Maat 2005. november 21., 21:42 (CET)
  • Ellenzi
  • Hozzafuzes
   • Utoljara meg nem lehetett <div style="" />-t hasznalni, most nem tudom mi a helyzet. Trey?--Maat 2005. november 21., 21:42 (CET)
    • Rosszul emlékeztem, muxik. Maat

Új címszót hogyan lehet létrehozni?

Önmagában nincs értelme árvalapot létrehozni. Készíts egy alkalmas helyen linket rá, és arra kattintva létrehozhatod.

Ez tényleg jó 5let. Nekem nagyon bejött! Remélem sok jó írás kerül fel majd ide!!


hmmm... homokozó... gyakorló hely... Ha most nagyon kocka lennék, akkor a Java Sandbox ugrana be, ahol elszeparáltan, védettem futhatnak egyes alkalmazások. Ez a két perjel miért kell az elejére...?

A homokozó nem saját ötlet, az eredeti angol Wikipédiában sandbox-nak hívják. --trey 23:51 03 Jan 2004
Nekem is nagyon tetszik az ötlet, remélem magam is hozzá tudok járulni a dokumentációk gyarapításához.

És mi van, ha valaki téves infókat ir be? Van valami érvényesités és ellenőrzés?

Nincs ellenőrzés, az oldal szerkesztői tartják karban az oldalt. Pont ez a lényege, hogy bele lehet javítani a mások munkájába, hiszen senki sem tévedhetetlen. Nyilván van felügyelet. Ezt a feladatot a Wikipédia:Sysop látja el. Ő tud blokkolni IP-t, oldalakat tud visszaállítani, stb. Védetté tud tenni oldalakat, de ezeket csak a legritkább esetben alkalmazza. --trey 00:41 04 Jan 2004
Eredeti kerdezonek: ha teves infot latsz valahol akkor egyszeruen javitsd ki. :-) -- ignotus

De azert vmi "ROLLBACK" csak van... nem? mert kar volna vmi vandal miatt elvesziteni esetlegesen eltrejott alkotasokat.

Jaja van rollback meg minden egyeb josag, ki van ez talalva ne felj. ;-) -- ignotus

Beinditani lesz nehez, lehet, kéne valami csokiosztó akció :)

És mindenképpen több cimszó, amik most vannak, olyan általánosak, hogy _nehéz_ védhetően hozzászólni.

Könyebb olyasmihez, ami részletkérdés vagy szivügy. --Wild

Szerintem olyasmi kene, hogy a sok szoveget tartalmazo cimszokat (pl Debian eleg hosszu) szetdarabolni kulonallo oldalakra.. -- ignotus

Hogyan hozzak létre ilyen cimszót? --Wild

Ha nagy kategoriat akarsz letrehozni, akkor azt a fooldalon kell inditani. Nagy kategoria: Operacios rendszer (mindig hasznaljunk egyes szamot), Altalanos szamitastechnika (a kettos kapcsos zarojel egy belso linket csinal), az altalanos szamitastechnika alatt allhat a Matematikai alapok, Szamitastaschnika elmelet, stb. Egyre kell figyelni. Ha van egy olyan szo, mint a kernel, az nyilvan egy altalanos szo, mert van a Windowsban is, de van a Linuxban is. Ha a Linux kerneléről beszélünk, akkor a link a Linux kernel legyen... De ez majd ugyis kialakul :-) -- trey 11:4


Remek ötlet igyekszem én is hozzájárulni majd :) Addig is további jó homokzást mincenkinek :] --vnyuszi 10:10 04 Jan 2004

Hmmm.. az jutott eszembe, hogy pl. valahol lehet tallózni az oldalak között...? Tehát átnézni betűrendben, hogy milyen szócikkek léteznek, vagy csak a kereső létezik ilyen téren? Az is eszembe jutott, hogy külső objektumokat (pl. képek) be lehet -e linkelni, avagy a Wiki lexikon mennyire lehet "multimédiás" ? Amúgy nagyon jónak tartom a dolgot, trey lécci le ne állítsd, mert már jópár olyan szakmai szócikk eszembe jutott, amiről lehetne írogatni. Végül megint egy dolog... ha van egy rövidítés, ami több helyre is tartozhat: pl. "UML: User-Mode-Linux <---> Unified Modelling Language" Akkor milyen módon lehet külömbséget tenni közöttük? És egy utóröfögés: A Wiki oldal támogatja a tagolt megjelenítést...? Pl. felsorolás, sorszámozás, stb... :) Hmmm, most néztem az elölnézetet, és aszittem odaírjam a nevem... pedig beregisztráltam magam a Wiki -be, és be is vagyok lépve... pedig másnál odaírta... Én csesztem el valamit...? :) Jah, és NeverGone voltam-vagyok-leszek... :)

Olvasgasd a http://meta.wikipedia.org/wiki/MediaWiki_User's_Guide -ot, amíg nincs magyar nyelvű anyag. Ebben minden le van írva. Nem írja oda a nevet, azt neked kell odaírni. -- trey 13:25 04 Jan 2004
Hmmm... közben ignotus -sal beszéltük a frankót, hogy talán nem is kellene a nevet odaírni, hiszen egy lexikon szócikkjeiben a tartalom a lényeg, és nem is az, hogy ki írta... Amúgy írtam a Kernel -ről, el az első önállóan kezdett Wiki -s szócikkem... :)

Vagy Nektek mi a véleményetek...? :)


Homokozzunk, jo 5let! :)


Érdekes.


Először is szívből gratulálok a HupWiki közösségének, őszintén megmondva nem gondoltam, hogy pár nap alatt ilyen mennyiségű információt képesek leszünk felhalmozni, szerintem a gyarapodás exponenciális... Huh!

Viszont: Nagyon sok helyen találkozom laza, pongyola, hiányos, sőt néha hibás fogalom definíciókkal, (nagyon is) elfogult véleményekkel. Szerintem ezzel sem a lapnak, sem a közösségünk megítélésének, sem az oldal szinvonalának nem teszünk jót, sőt.

Javasolnám mindenkinek a tenni akarás és a jószándék elismerése mellett, hogy ha nem érez magában annyi tudást, ismeretet, tehetséget, amennyi a pontos, korrekt meghatározásokhoz szükségesek, akkor inkább hagyja meg a lehetőséget másnak. Ha van lehetősége/türelme, próbálja meg a neten megkeresni a pontos(abb) definíciót, és azt fordítsa le/másolja be a forrás megjelölésével. Ha nem tudja lefordítani, akkor csak jelölje meg/linkelje be a forrás(oka)t egy FIXME link kíséretében, majd előb-utóbb valaki lefordítja.

Nem biztos, hogy tovább tart megkeresni a szükséges anyagot, mint megszülni egy (valószínüleg) kevésbé pontos leírást.

Nagyon remélem, hogy ez a hozzászólás előbbre viszi az oldalt, és még jobban remélem, hogy senkit sem bántottam meg (nagyon). Köszönöm, hogy elolvastad.

-- Arpi 2004.01.06. 22:25

Egyetertek. Mar en is meg akartam ezt irni. -- Trey 2004 január 6, 22:33 (CET)Mi az oka, hogy "Az összes lap cím szerint" lista nem működik? Nehezebb így áttekinteni.

Nem tudom. Talan szoftver bug. Probald ITT. Holnap megnezem a kodot. -- Trey 2004 január 6, 23:41 (CET)

Nagyon faja lenne, ha kiegészítnétek egy olyan funkcióval az oldalt, hogy folyamatosan loggolja a felvett szócikkek számát és a hiányzó szócikkek számát idő függvényében és később meg lehetne grafikonon nézni. Szertném látni a "Wiki Robbanást", ahogy a válaszok egyre több kérdést generálnak. Xmi 2004 január 7, 1:20 (CET)


Legyetek szivesek ékezettel írni, illetve jobban odafigyelni az elírásokra. Köszönöm. Akinek nem inge...:)

Ezt mar egyszer megbeszeltuk, en pl eletemben nem irtam soha ekezetes betut szamitogepen(!), szoval en tuti nem fogok, es Trey egyetertett abban, hogy inkabb irjam akkor ekezet nelkul, minthogy ne irjak semmit :) ekezetek sux, le kene szoktatni rola a magyar nyelvet ... -- LGB 2004 január 7, 10:55 (CET)

A Hiányszócikkek listáját ki bővíti ill. hogy bővíthetem?

Az magatol bovul, illetve jobb esetben csokken :) -- Alex 2004 január 7, 10:53 (CET)

Szerintem veget kellene vetni a konyvbol es mas oldalakrol forras feltuntetese lelkuli kimasolgatasanak!! Raadasul az osszkepet is rontja a sok PR duma, mint a Windows NT eseteben. --Alex 2004 január 7, 14:49 (CET)

ezt mondom en is! Lassan tobb info lesz itt a ma$ operacios rendszerekrol, a "hatulgombolosoknak" kitalalt GUIs IDE-es prognyelvekrol es hasonlo parasztvakitasokrol mint pl a UNIX vilagarol ;-((((( -- LGB 2004 január 7, 14:51 (CET)

OT: Mocskosul beindult ez a Wiki. -- Alex 2004 január 7, 17:52 (CET)


Letrehoztam az EKEZET cimszot, egy masik cimszo kibovitesevel. Ide kellene gyujteni az ekezet nelkuli lapokat mint a FIXME-nel a javitasra varokat.

Kulonosen az olyan szocikkeket amik felig ekezetesek felig nem, mert ezeket sokkal nehezebb eszre venni, mint a teljesen ekezet nelkuli szocikkeket. -- Sunfire 2004 január 8, 02:09 (CET)


En csak annyit szeretnek megjegyezni, hogy mindenki csak olyan dolgot tegyen hozza egy-egy szocikkhez, amit felelem nelkul kimondana egy az adott temakorbol vizsgaztato tanarnak... Olyan suletlensegeket lehet itt-ott olvasni, hogy ha egy ZH-ban olvasnam gondolkodas nelkul rairnam az egyest... (meg jo, hogy nem doktoranduszkodom:) Nem b@szogatasnak szanom, de tartani kellene egy bizonyis szakmai szinvonalat kedves kollegak:) -- Joel 2004 január 8, 14:15 (CET)


Szeretnek gratulalni minden kozremukodonek. Par nap alatt 500 szocikk... Nem hittem volna, hogy rajtam kivul meg erdekelni fog valakit a projket, de orommel latom, hogy vannak meg olyanok akik onzetlenul hajlandoak dolgozni a szabad szoftverek ugyeert. Remelem, hogy a kezdeti lelkesedes a kesobbiekben sem fog alabbhagyni, sot :-) -- Trey 2004 január 8, 15:26 (CET)


Nem akarok kotekedni de uj szocikk letrehozasat nem talalom de tobbekozt hianyzik a mof, az mkisofs, readisofs Es szerintem ezek igencsak fontos projectek.Es haat ezek kozul legalabb az mkisofs kenne hogy a crecord rol irhassak egy szocikket hisz eleg ossze tett program. (Es mivel 2 hetig ragtam a doksiait nem is oly reg mar igen sokat tudok rola. -- Testa 2004 január 16, 21:42 (CET)

Eddig én ezt úgy oldottam meg, hogy valamelyik oldalról(pl.:Alkalmazások ABC sorrendben ) linket tettem rá, és így elérhető lett az új cikk szerkesztése. De lehet egy trükkel közvetlenül is szerkezteni: beírod urlnek http://www.hup.hu/wiki/wiki.phtml?title=lapodneve&action=edit Nem tudom ez a módszer mennyire célszerű. Nekem az első megoldás sokkal szimpatikusabb. -- Zuler 2004 január 15, 22:21 (CET)

Érdemes lehetne ezeknek az Alkalmazások lap alatt egy új kategóriát nyitni, csak nem tudom mi lenne a jó magyar név rá. Utility-t nem akarok írni, lehetne segédprogramok vagy adminisztrációs eszközök vagy valami ilyesmi. Mondjuk például a iptables, hdparm, mindenféle mkfs, useradd és társai stb. azok amik idetartoznak.

PS: Testa, az órad szándékosan van egy nappal előreállítva? -- Xmi 2004 január 16, 01:07 (CET)


Esetleg "rendszerprogramok"?


Majd sort keritek ra, csak holnap vizsgazom...

OFF: "A HupWiki jelenleg 666 szócikket tartalmaz." - It's FreeBSD time! :))) -- Xmi 2004 január 18, 17:26 (CET)


Jo lenne, ha lenne a WIKI-nek egy modjuk napontaa generalt snapshot valtozatta, amiben a sajat magara mutato linkek termeszetesen feloldasra kerulnenek es modjuk kimaradhatnanak belole a vita lapok. Ez foleg a modemeseknek es mas hasonlo offline embereknek lenne, jo hiszen igy nem kerulne draga penzbe 1-1 szo megtalalasa. -- Sunfire 2004 január 20, 00:14 (CET)


Miért van minden oldal alján "A Wikipédiáról" feliratú link? Egy üres lapra visz, így jelenleg nincs sok haszna. Szerintem ki lehetne venni. (Végülis egy olyan oldalra mutatna, ami nagyon hasonló lenne Kezdőlaphoz. Legalábbis nem latom, hogy mi lenne az eltérés. Hacsak nem a nemzetközi wikipediára lenne link, de azt szerintem zavaró ilyen megjelenítésben.) -- abli

Meg egy dolog: többhelyen (pl. keresés) erre a hup-wiki-re mint "Wikipédia"-ra hivatkozik a szöveg. Ezeket jó lenne kijavítani. (A Wikipédia nevet inkább hagyjuk meg a hu.wikipedia.org-nak.) -- abli


Tényleg, miért is dolgoztok itt párhuzamosan a [http://hu.wikipedia.org/ hu.wikipedia.org]-gal? Egy új Wiki helyett lehetne inkább a wikipédia magyar változatát segíteni.

Ez egy teljesen mas projekt. Semmi koze a Wikipediahoz. Ez a HUP informacios adatbazisa, es nem celunk egy ujabb lexikon letrehozasa. -- Trey 2005. január 3., 12:46 (CET)

Nem olyan régen gyüjtöttem anyagot UMTS-ről; Van-e ennek itt helye? Ha igen, akkor hova tegyem? -- chromecat 2005 január 03, 11:58 (CET)

szerintem belefer a temakorbe. persze csak ha az anyag GPL-es. :-) -- Trey 2005. január 3., 11:59 (CET)
ofcoz, de tenyleg nem tudom, hova tegyem. A meglevo szocikkekhez csak tavolrol csatlakozna. Lehetne egy Halozati(tavkozlesi?) technologiak vagy hasonlo kategoria, amibe a wifi, ADSL, ISDN, GSM, es hasonszoru dolgok befernek chromecat 2005 január 03, 12:30
Akar. wifi mar ugyis van, es akkor lehet majd egyeb ilyen szamitastechnikahoz kapcsolhato dolog is. Pl. WiMax, stb. -- Trey 2005. január 3., 12:36 (CET)

Elég sok Windows témájú dolgot láttam a friss változások közt (Total Commander, Norton Commander, stb.). Nincs ezzel baj, de mivel a HupWiki a Hungarian Unix Portal hattértára, jobb lenne, ha a Unix jellegő szócikkek kerülnének inkább kidolgozásra. Köszi. -- Trey

Valóban, a HupWiki a Hungarian Unix Portal hattértára, de előbb-utóbb úgyis kinövi magát, és általános számítástechnikai háttértár (szótár, lexikon, vagy nevezzük bárhogy) lesz belőle. Ilyen módon szerintem helye van windows-os, dos-os és bármilyen más számítástechnikai témájú szócikkeknek is. Különösen olyan szabványteremtő programnál, mint a pl. a Norton Commander. -- vilivilivili 2005. január 8., 12:10 (CET)
Vilagos, csak ne keruljon tulsulyba. :-) -- Trey 2005. január 8., 13:04 (CET)

Ha már kocsmafal... érdemes lenne elgondolkozni egy közös, össznépi HupWiki "ismeret és testfrissítő" kocsmázáson... Esetleges bővebb vélemény és ötlet mehetne a Közösségi portál -ra. -- Nevergone 2005. február 1., 20:30 (CET)


Úgy látom a kategorizálás nincs nagyon megvalósítva. Én nekilátok. hmmmm Hogy lehet új kategóriát létrehozni? Angel 2005. március 9., 19:53 (CET)


Jó lenne az új szócikkekhez egy "minta" használata. Valami olyasmire gondolok, amiben már benne lennének azok a főbb feliratok (megformázva), amiket a cikknek tartalmaznia kell, így kevesebb munkával és pontosabban lehetne haladni. Még nem kerestem utána, hogy létezik-e ilyen, de itt nem találtam... --juharfalvi 2006. március 20., 15:18 (CET)

IMHO ez egy jó ötlet, valami ilyesmi kéne:


=== Kapcsolódó szócikkek ===

=== Külső hivatkozások ===

Lapkategória:

--fellow 2006. március 20., 20:52 (CET)


Érdekes jelenség, hogy a ma általam szerkesztett szócikkek egy részénél jól jelenik meg az órakijelzés a lap alján, más szócikkeknél meg 1 órával kevesebbet ír ki... (tegnap hajnalban volt az óraátállítás). Pl. ennél az oldalnál sem jó! "A lap utolsó módosítása 2006. március 27., 13:07." --juharfalvi 2006. március 27., 14:07 (CEST)


A "Lap találomra" linket szoktam használni (mivel nem tudom hogyan kell a teljes szócikk listát megjeleníteni??), és azt tapasztalom, hogy nagyon gyenge a véletlenszerűség, ugyanis egymás után többször feldobja ugyanazt az oldalt, míg egyes oldalak csak több napos használat után bukkannak elő... Mit lehet ezzel kezdeni? A MediaWiki oldalát már megnéztem, kerestettem is a "random" szóra, de semmi használhatót nem találtam. A javaslatok között volt valakinek olyan ötlete, hogy nem oldalanként kellene csinálni, mert így elég lassú (ez is igaz...), hanem kategóriánként előre elkészíteni egy listát, amiben az adott témához kapcsolódó oldalak lennének felsorolva. Nem tudom, hogy ő arra gondolt-e, hogy teljesen véletlenszerű legyen ez a lista, de az volt az érzésem, hogy igen. Jó lenne valami ilyesmi itt is. --juharfalvi 2006. március 30., 13:41 (CEST)

Személyes eszközök