Ftp.fsn.hu

A HupWiki-ből...

Tartalomjegyzék

Történelem

1996

Fonya (a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola egyik rendszergazdája, a Fonya BBS tulajdonosa) említése az ftp.jozsef.kando.hu nevű szabad szoftver tükörről:

Re: Frissebb Netscape
To: linux@cc.u-szeged.hu
Subject: Re: Frissebb Netscape
From: Fonya@bull.jozsef.kando.hu
Date: Tue, 2 Jul 1996 13:39:01 +0200 (DFT)
Cc: Linux levelezolista <linux@cc.u-szeged.hu>
In-Reply-To: <Pine.LNX.3.91.960701005547.334C-100000@irinyi.isk.huninet.hu>
Old-Return-Path: <fonya@bull.jozsef.kando.hu>
Reply-To: linux@cc.u-szeged.hu
 
On Mon, 1 Jul 1996, Gal Geza wrote:
 
Szia!
 
> Bocs, de nem talalok Netscape-t, csak a ftp.kfki.hu-n,
> az meg azt mondja, hogy tul oreg mar, csak ftp-re jo.
> Honnan tolthetek le ? Mennyit szamit hogy nalam mi fut ?
> ( 1.2.1-es kernel, 2.2.0-s Slack.)
Az ftp.bme.hu-n fennvan a 3.0-as {es az ftp.jozsef.kando.hu-n is a 
pub/linux/www konyvtarban}
 
Ciao:
    Fonya
        INet    : Fonya@bull.jozsef.kando.hu
        FIDONet  : Fonya@2:371/38
        FIDONet	  : Fonya@f38.n371.z2.fido.hu
        Fonya BBS : (361) 261-44-14 /Op.:22-06 WE.:22-09/

Ez a gyűjtemény a főiskola 64 kbites bérelt vonalán működött, a VIII. kerület Tavaszmező utcában.

1997

Bra átvette fonyától először a hallgatói szerver, majd más kiszolgálók üzemeltetését, így került kapcsolatba az ftp.jozsef.kando.hu-val is. Mivel az IRC-n sokan érdeklődtek egy megbízható, gyors és gyakran használt szabad szoftvereket tartalmazó FTP site után, az ftp.jozsef.kando.hu újjáéledt.

1998

A főiskolának ekkor már 2 Mbps-es Internet kapcsolata volt, amin az akkori viszonyokhoz képest igen gyorsan lehetett letölteni.

1999

Június 27-én Bra megírja levelét Raasnak - aki akkor az ftp.kando.hu-t üzemeltette -, amelyben azt kérdezi, hogy átveheti-e az ftp.kando.hu nevet. Raas igennel válaszol, így ezután már ftp.kando.hu néven érhető el a szolgáltatás. Az FTP site a főiskola egyik új gépén fut, amely egy dual Pentium 2 350-es, 512 MB memóriával és 2x36 GB háttértárral.

Novemberre az ftp.kando.hu teljesen kitöltötte a főiskola 2 Mbps-es Internet kapcsolatát, a forgalmi grafikonok alapján nem volt olyan másodperc, amikor felfelé irányban ne lett volna 100%-osan kihasználva a kapcsolat.

Október 20-án a leendő új ftp.kando.hu átköltözik az MTA SzTAKI épületében (Victor Hugo utca 18-22.) lévő egyik gépterembe, ahol 100 Mbps-es switch portot kap. Mivel a főiskola nem volt hajlandó támogatni a szolgáltatást, bra a saját gépét viszi be. Ez egy dual Pentium 2 366-os PC, kb. 120 GB háttértárral. November 4-én a SzTAKI géptermében elhelyezett új gép átveszi az ftp.kando.hu szerepét. A két gép mindaddig párhuzamosan futott, ameddig a régire már nem volt bejelentkezés (1-2 nap).

2000

Január elsejével megalakult a Budapesti Műszaki Főiskola, amely a Kandó Kálmán, a Bánki Donát és a Könnyűipari Műszaki Főiskolák egyesítésével jött létre. Kérdésessé vált az ftp.kando.hu további sorsa, a kando.hu domain kétséges helyzete miatt.

Május 11-én Willynek (és a domain liberalizációnak) hála bejegyzésre kerül az fsn.hu domain. Az FSN betűszó jelentése: Free Software Network.

November 4-én (órára pontosan egy évvel azután, hogy elkezdett működni az új gép) a SzTAKI-sok a 100 Mbps-es switchportot 10 Mbps-re állították, mivel a nemzetközi sávszélesség bővítése után még mindig telített volt a cső, köszönhetően az ftp.fsn.hu-nak.

Ezek után két hónapig rengeteg felhasználó írt levelet, hogy az addig gyorsan működő szolgáltatás használhatatlanul belassult. Több Internet szolgáltató is felajánlotta segítségét. A legjobb az Axeleróé volt, de az adatközpontjának elkészülésére egy kicsit várni kellett...

2001

Január 18-án az ftp.fsn.hu átkerül a SzTAKI épületéből az Axelero (akkori Matávnet) Petőfi Sándor utcai géptermébe, amelyet akkor IDC-nek, azaz Internet Data Centernek hívtak. Az IDC hivatalos megnyitása februárban volt, így az ftp.fsn.hu volt az első gép, amely az Axelero géptermében elhelyezésre került. Az új helyen ismét 100 Mbps-es kapcsolatnak örvend a gép.

2002

Január 22-én hardver meghibásodás és bővítés miatt egy napot áll a szolgáltatás, amelynek keretében a gép átköltözik az Axelero harmadik emeleti gépterméből a második emeletibe.

Május 11-én megváltozik a struktúra: egy gép helyett immár öt van az ftp.fsn.hu mögött:

 • egy boot szerver (erről bootolnak a diskless frontendek)
 • két frontend
 • egy NFS backend
 • egy letöltő gép (ez végzi a tartalom karbantartását)

2003

Az év elején üzembe áll a Promise RM8000-es diszkdoboz, amely 1,2 TB háttértárat biztosít az ftp.fsn.hu-nak. A fejlesztés az Axelero és az LME segítségével jöhetett létre.

2004

November 20-án (az LME VI. GNU/Linux Konferenciájának napján) elindul az FSN tégla projekt. A program célja, hogy a felhasználók segítségével leválthassuk a kinőtt szervereket, nagyobb kapacitásúra cserélhessük a háttértárat.

Elérés

FTP

A gyűjtemény elérhető névtelen (anonymous) FTP-n. Lépj be bátran bármelyik FTP klienssel. Szerverként az ftp.fsn.hu-t kell megadni.

HTTP

Bármi, ami elérhető az ftp.fsn.hu-ról FTP-vel, elérhető HTTP-n is. Mindössze annyit kell tenned, hogy lecseréled az ftp://-t http://-re.

rsync

A szerver elérhető rsync-kel is. Szöveges klienssel az elérhető modulok listáját így kérdezheted le:

rsync ftp.fsn.hu::

A letöltés valahogy így megy:

rsync -va --progress ftp.fsn.hu::cdimages/debian-unofficial/sarge/sarge-i386-1.iso .

A -va paraméterek beszédesebbé teszik az rsync-et, a --progress-nek köszönhetően figyelemmel követheted, hogy hol tart a letöltés. A sorvégi pont azt jelzi, hogy abba a könyvtárba kerül a fájl, ahol éppen állsz. Ha már van egyező nevű fájl, az rsync a kettő közt egy ún. bináris különbséget (diffet) számol, és csak azt tölti le, amit muszáj, így spórolva az adatforgalmon.

SMB/CIFS

Az ftp.fsn.hu-t akár fel is csatlakoztathatod a saját számítógépedre, így letöltés nélkül böngészheted a tartalmát, vagy éppen CD-t írhatsz, ha megfelelő sávszélességgel rendelkezel.

Windows alatt ezt kell tenned:

net use * \\ftp.fsn.hu\ftp

Linuxon ezt:

mount -t smbfs //ftp.fsn.hu/ftp /mnt

A felhasználónév és jelszó egyaránt "fsn".

Linkek

Látogasd meg az ftp szervert:

ftp.fsn.hu

FSN galéria sok képpel és géppel