Vezetéknélküli hálózat

A HupWiki-ből...

(Wavelan szócikkből átirányítva)

Tartalomjegyzék

Rövid leírás

A Wavelan jelentése:

 • Wlan
 • Wireless Lan
 • Vezeték-nélküli hálózat

Ismert még WiFi néven is, amely nem más, mint az 802.11 specifikáció brand elnevezése. A Wlan a lokális hálózat funkcióját nyújtja, de szemben azzal, nincs szükség fizikai (kábel) összeköttetésre a gépek között. Az adatátvitel a gépek (berendezések) között modulált rádiohullám segítségével történik. A Wlan sebessége tipikusan 11Mbps vagy 54Mbps. Ez elméleti adatátviteli sebesség. A gyakorlatban nagyon sok mindentől függ a maximáli sebesség:

 • helyszíni viszonyok
 • zavarok
 • a titkosítás ki/be kapcsolása a kommunikáció alatt

Az Apple cég saját elnevezést használ, terminológiájukban az AirPort elnevezés használatos.

Technikai leírás

A 802.11 LAN egy celluláris architektúrára épül, ahol a rendszer cellákra van osztva. Az egyes cellákat (Basic Service Set, röviden BSS-nek nevezik a 802.11 terminológiában) bázisállomások irányítják, melyeket hozzáférési pontnak (Access Point, AP) hívunk.

Bár egyetlen cellából is állhat a vezeték nélküli LAN, leggyakrabban néhány cellából álló rendszereket valósítanak meg, ahol a hozzáférési pontok valamilyen gerinchálózaton, elosztórendszeren (Distribution System) keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Logikailag elkülönül a BSS-en belül használt átviteli közeg az elosztórendszer átviteli közegétől, ez a kulcsa az architektúra rugalmasságának. A gerinchálózat általában Ethernet, de maga is lehet vezeték nélküli. A teljes összekapcsolt WLAN – beleértve a különböző cellákat, a hozzájuk tartozó hozzáférési pontokat és az elosztórendszert – a felsőbb rétegek számára egy egyszerű 802-es (Ethernet) hálózatnak látszik és a szabványban Extended Service Set-ként van meghatározva.

A vezeték nélküli LAN-ok két alapvető konfigurációja az ad-hoc és az infrastruktúra hálózat.

FAQ

Mi az az IEEE 802.11x?

IEEE 802.11 nem más, mint az IEEE szervezet által fejlesztett specifikációk gyűjteménye a WLAN technológiához. A 802.11 specifikáció írja le a levegőn keresztüli csatolófelületet a vezeték-nélküli kliens és a bázis állomás, vagy két (vagy több) vezeték-nélküli kliens között. A 802.11x szabványba beletartozik még néhány más technológia is. Például:

 • Frequency Hopping Spread Spectrum (FHSS)
 • Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS)
 • Infrared és a OFDM (orthogonal frequency division multiplexing)

Mi az IEEE 802.11?

A 802.11 szabvány szerint az átviteli sebesség 1 vagy 2 Mbps lehet 2.4 GHz-es fekvencián az FHSS vagy DSSS felhasználásával.

Mi az IEEE 802.11a?

Az 802.11a a 802.11 második reviziója, amely az 5 GHz-es frekvencián maximum 54Mbps adatátviteli sebességet képes produkálni. Tipikus hatótávolság: 54 Mbps sebesség mellett 12 m, 6 Mbps sebesség mellett 90 m.

Mi az IEEE 802.11b?

A 802.11b a 802.11 szabvány első reviziója, amely 2.4GHz-es frekvencián 11Mbps adatátviteli sebességet biztosít. Ismert még 802.11 High-Rate és Wi-Fi néven is. A 802.11b csak a DSSS-t használja. Tipikus hatótávolság: 11 Mbps sebesség mellett 30 m, 1 Mbps sebesség mellett 90 m. A 11 Mbps elvi, illetve bitsebességet jelöl, a valós mérések eredménye maximum 6200 kbps, de a jellemző, az 5500 kbps. Tehát egy file transzfer esetén a maximális sebesség 650-720 kbyte/s között mozog. A sebesség a távolság növelésével kb 15-20 méterig állandó, onnan meredeken esik. Előfordult már 150 méteres átvitel is, de itt a hálózat már nem megbízható, néhány percenként szétakad.

Mi az IEEE 802.11g?

A 802.11g egy kiegészítése a 802.11b-nek. A 802.11g megnöveli a 802.11b adatátviteli sebességét 54 Mbps-ra, miközben a frekvencia marad 2.4 GHz. A moduláció OFDM (orthogonal frequency division multiplexing) technológián alapul. A 802.11b-s kártyák képesek együttműködni a 802.11g-s hozzáférési pontokkal (access point) és viszont. Tipikus hatótávolság: 54 Mbps sebesség mellett 15 m, 11 Mbps sebesség mellett 45 m.

Mi az ad-hoc mód?

Peer-to-peer működés. Azt jelenti, hogy a kliensek közti kommunikációban nem vesz részt Access Point (vezeték-nélküli hozzáférési pont). A kliensek közvetlenül egymással "beszélgetnek".

Mi az infrastruktúra mód?

Amikor több vezetéknélküli kliens csatlakozik egy hálózathoz, azt infrastruktúra módnak nevezzük. A kommunikáció tipikusan egy access pointon keresztül történik.

Mi az Access Point?

Az Access Point magyarul vezeték-nélküli hozzáférési pont "hub"-ként funkcionál a vezeték-nélküli kommunikációban, és bridge-ként a vezeték-nélküli hálózat és a kábelezett hálózat között.

Mi az a WEP?

Wired Equivalent Privacy, azaz (elvileg) a vezetékessel egyenértékű biztonság, a 802.11 által használt titkosítási metódus. Sajnos nem nyújt kellő védelmet, viszonylag könnyen feltörhető.

Mi az a WPA?

Wi-Fi Protected Access. Ezt a szabványt a WEP leváltására hozták létre. Tanulva a WEP hibájából ez már nem támadható olyan könnyen. Kifejlesztésénél cél volt, hogy egy firmware frissítéssel ugyanaz az eszköz képes legyen WEP mellett WPA-t is használni. Több elemet vesz át a IEEE 802.1X -ből. Két fő fajtája van:

 • enterprise szintű: Egy authentikációs szervert használ a működéséhez, amely azonosítja a felhasználót és gondoskodik a titkosító kulcsok rendszeres cseréjéről.
 • home szintű (pre-shared-key): Egy kicsit butább változat. Itt nincs authentikációs szerver. Mindenki egy közös jelszót használ. Támadhatósága főleg a felhasználók hibájára vezethető vissza, a gyenge jelszó választásra. Jól megválasztott jelszó mellett is érdemes rendszeresen jelszót változtatni.

Mennyi kliens kapcsolódhat egy Access Point-hoz?

Egy hozzáférési ponthoz (access point) egy időben maximum 255 kliens állomás kapcsolódhat (vannak olyan hozzáférési pontok, amelyek ettől lefele eltérhetnek a gyártó által beépített limitációk miatt).

Tapasztalatom alapján 20-25 kliens amit egy SoHo AP korekt módon ki tud szolgálni.

Mi az a Hotspot?

A hotspot olyan hely, ahol ingyenesen vagy díj ellenében férhetünk hozzá a Wi-Fi szolgáltatáshoz. Hotspotok repülőterek váróiban, kávézókban, vállalati büfékben, illetve a vezeték nélküli LAN bázisállomás hatótávolságán belül egyéb nyilvános helyeken találhatók.

Találok Magyarországon ingyenes HotSpot-ot?

Igen.

Kapcsolódó szócikkek

Külső hivatkozások