Proxy

A HupWiki-ből...

Tartalomjegyzék

Mi az a proxy?

Nem szokás magyarra fordítani, de egyébkent ez az angol szó "helyettes"-t, "megbízott"-at jelent.

Arról van szó, hogy egy adott komponens nem közvetlenül ér el a hálózaton egy másik komponenst, hanem egy proxy-n keresztül teszi ezt, és valójában a proxy kommunikál a céllal és a forrással, mint "köztes" elem.

Biztonság

Ennek az eljárásnak sok célja lehet, egyik legismertebb a biztonság kérdése és így tűzfalak, de gyakran a cél csupán az ellenőrizhetőség és naplózhatóság (pl. egy cégnél lévő alkalmazottak HTTP proxy-n át érhetik el az Internetet, így tevékenységeiket ellenőrizni és megfigyelni lehet).

Gyorsítótárazás

Másik lehetséges felhasználási terület a sávszélesség kihasználtság csökkentése, abban az esetben, ha például egy hálózatról gyakran intéznek kéréseket ugyanazon gép/gépek felé, így a cache funkciókkal rendelkező proxy használata esetén a proxy a már előtte letöltött adatot nem tölti újra, hanem a cache-ből szolgálja ki. Tipikusan ilyen felhasználás web esetén például a Squid, ami egy cache képességekkel felruházott proxy server.

Tartalomszűrés

Harmadik (igen hasznos) lehetséges felhasználási módszer a webről letöltött tartalom szűrése. Pl. reklámok le nem töltése igen jótékony hatással tud lenni az ember böngészési sebességére. Erre használható pl. a junkbuster nevű program.

Néhány ismert proxy megoldás