Plone

A HupWiki-ből...

A Plone egy igen összetett tartalomkezelő rendszer:

A Zope CMF szolgáltatásaira épül, ahhoz képest a legnagyobb különbség abban rejlik, hogy a Plone-nak saját (nem is akármilyen) felhasználói felülete, sőt UI policy-ja van. A közösség rendkívül aktív, az alaptermék egy év alatt látványos fejlődésen ment keresztül, de a kiegészítő termékek fejlesztése is rendkívül gyors. Sajnos emiatt a dokumentáció, illetve egy létező konfiguráció összeállítása is bonyolultabb. Telepítése egyszerű UNIX, Windows, Mac OSX platrofmokra, de még egyszerűbé teszik azt a komplett install csomagok, megspórolva a megfelelő verziójú csomagok kézzel történő összevadászását.

Rengeteg kiegészítő termék létezik, mely a Plone használhatóságát nagymértékben megnöveli, (illetve maga az alap Plone installáció is több programból áll)

Epoz javascript vizuális html szerkesztő: modern böngészőkkel vizuálisan szerkeszthetjük a szerkesztendő dokumentumot, míg az a tiszta html kódot automatikusan generálja. Ideális meglévő statikus oldalak beillesztéséhez is. Jelenleg a 0.x széria létezik, és annak teljesen újraírt változata, a 1.x -es széria

Archetypes A Zope-CMF sztenderd dokumentumtípusainak kiváltására magunk állíthatunk össze egy testreszabott dokumentumtípust, a rendelkezésre álló mezőtípusok segítségével. Bonyolultabb dolgokat is megvalósíthatunk vele, pl. PostgreSQL adatbázisban tárolhatjuk az információt, az objektum attribútumai helyett. Hátránya, hogy python kódok copy/paste-olásával lehet csak dolgozni vele.

TTWTypes (Through the Web Types) Hasonlóan az Archetypes-hez, egyéni dokumentumtípusok létrehozására szolgál, a ZMI-ből egyszerűen hozzáadhatóak az egyes mezőtípusok (szöveg, dátum, email, url, stb.) Hátránya, hogy vizuális editorral szerkesztető mezőt nem lehet létrehozni ilyeténképpen.


Honlap