Git

A HupWiki-ből...

2005. áprilisában a Larry McVoy cége a BitMover bejelentette, hogy visszavonja a szabadon (in beer) használható Bitkeeper-t. A Bitkeeper helyett a nem sokkal korábban bejelentett nyílt forrású Bitkeeper kliens használható a jövőben. Sajnos a nyílt Bitkeeper kliens funkciójában messze elmarad a korábbi Bitkeeper-től. A sajtóbejelentésben az áll, hogy azoknak a fejlesztőknek akiknek szükségük van a kibővített funkcionalitásra, meg kell vásárolniuk a kereskedelmi verziót.

A bejelentés hatására Linus úgy döntött, hogy a jövőben nem fogja a BK-t a Linux kernel fejlesztéséhez használni és alternatívát keres. Kérdéses volt, hogy melyik verziókezelő rendszerre esik majd Linus választása. Az LKML-en gyakran lehet hallani a monotone-t emlegetni. Linus is tesztelte, de egy baja volt vele: lassúnak találta. Ezért Linus egy kicsit hackelt és a munka eredményeként egy új eszköz bukkant fel. Linus pár nap alatt összeütött egy patch backup management system-et, amelyet a jövőben a Linux kernel fejlesztéséhez fog majd felhasználni. Az eszköz a git nevet kapta.

2005. júliusának végén Linus átadta a git karbantartását Junio C Hamano-nak. Petr Baudi készített egy git honlapot, ahonnan letölthető az eszköz, de mellette tutorial-t, man oldalt, és minden egyéb segítséget megtalál az érdeklődő ahhoz, hogy felállítsa a saját git-jét.

A (2.6) Linux fejlesztése ma már teljes egészében a git segítségével zajlik.

Leírások

Külső hivatkozások