AES

A HupWiki-ből...

Az amerikai National Institute of Standards and Technology (NIST) pályázatot hirdetett egy új amerikai (és világ) rejtjelzési szabványra, amely Advanced Encryption Standard (AES) néven lesz hivatott átvenni a a korábbi uralkodó DES szerepét. A DES kis kulcsmérete és a kifejezetten ellene kidolgozott fejtési eljárások miatt már nem nyújt kielégítő biztonságot.

Az NIST kidolgozott egy olyan követelményrendszert, amelyet a pályázatoknak ki kell elégíteni. Ezeknek az elvárásoknak olyan rejtjelzési algoritmus tud csak megfelelni, amely várhatóan hosszú távra, akár 20-25 évre megoldja a polgári életben keletkező adatok biztonságos védelmének a kérdését. A követelményrendszer blokkrejtjelző algoritmust ír elő 128 bites blokkmérettel és 128-256 bites kulcsmérettel. A megkövetelt erőssége kérdésessé teszi, hogy maga az állam képes lesz-e arra, hogy a megfelelő törvényes keretek között a közlemények információtartalmához hozzájutni.

A Rijndael titkosítási eljárást, mint Advanced Encryption Standardot az USA Szabványügyi Intézete (NIST) 2001-ben fogadta el, lecserélve ezzel az addigi, már elavult titkosítási eljárást, a DES-t.

Az AES kiválasztását széleskörben meghirdetett verseny előzte meg. A NIST olyan szimmetrikus kulcsú blokk kódolót keresett, amely 128 bites adatblokkok kódolására képes, és ehhez háromféle kulcsméret használatát teszti lehetővé: 128, 192 és 256 biteset. A kiválasztás szempontjai voltak a kicsi méret, nehéz törhetőség, a gyorsaság és a kis eszközökben való alkalmazhatóság.

1999 augusztusában a kiválasztási verseny második fordulójában mindössze 5 algoritmus maradt: a MARS, az RC6TM, a Rijndael, a Serpent és a Twofish. A győztés végül a Rijndael lett, amely eredeti nevét kitalálóiról (Vincent Rijmen és Joan Daemen) kapta – továbbiakban ezt nevezzük AES-nek.

Külső hivatkozások