Gopher

A HupWiki-ből...

A Gopher egy megosztott dokumentum-kereső és beszerző hálózati protokoll az Interneten. Célja hasonló a World Wide Webéhez, és mára majdnem teljesen átvette a szerepét a Web.

A Gopher protokoll olyan lehetőségekkel bír, melyeket a Web nem támogat, és sokkal hierarchikusabb módon tárolja az adatokat. Szöveges menürendszere jól alkalmazható terminálokkal rendelkező számítógépes környezetekben, melyek a protokoll kifejlesztésekor igen gyakoriak voltak az egyetemeken. Vannak, akik úgy vélik, ez a legalkalmasabb protokoll nagy információtárak tárolására és keresésére.

Tartalomjegyzék

Történet

Származás

Az eredeti Gopher rendszert 1991 tavaszának végén adta ki Mark McCahill, Farhad Anklesaria, Paul Lindner, Dan Torrey és Bob Alberti a minnesotai egyetemen. Központi céljai az alábbiak voltak:

 • Egy file-szerű hierarchikus elrendezés, mely ismerős a felhasználók számára
 • Egyszerű szintaxis
 • Egy rendszer, mely gyorsan és olcsón alakítható ki
 • A filerendszer metafóra kiegészítése olyan dolgokkal, mint amilyen a keresés

A Gopher név állítólag három helyről származik:

 1. A felhasználók arra kérik, hogy menjen az információért, azaz "go for"
 2. A menüpontok úgy helyezkednek el, mint az ürgelyukak (ürge==gopher)
 3. A minnesotai egyetem sportcsapata a "Golden Gophers"

A Gopher kombinálja a dokumentum hierarchiát a szolgáltatások gyűjteményével, beleértve a WAIS, az Archie és a Veronica keresőmotorokat, és átjárókat más információs rendszerekhez mint például FTP és Usenet.

Az általános érdeklődés a kampuszi információs rendszerek (CWIS) iránt az egyetemeken, a Gopher szerverek egyszerű beállíthatósága CWIS-ként hivatkozásokkal más oldalak online katalógusaira és forrásaira voltak azok a tényezők, melyek hozzájárultak a Gopher gyors elfogadásához. 1992-ben az eljárás valaki E-mail címének meghatározására az volt, hogy Gopheren megkeresték az intézmény CSO szerverét, majd azt lekérdezték.

Hanyatlás

A World Wide Web kezdeti szakaszában volt 1991-ben, és Gopher szolgáltatások gyorsan kialakultak, azonban az 1990-es évek végére a Gopher szinte kihalt. A haladás a Gophertől a Webig természetes haladásnak tekinthető a szövegalapútól a grafikus felületig. Számos más tényező is közrejátszott a Gopher bukásában:

 • 1993-ban a minnesotai egyetem bejelentette, hogy licenszdíjakat fog kérni a Gopher szerverek kivitelezéséért. Ennek következményeképpen néhány felhasználó azt gyanította, hogy a licenszdíjakat a független kivitelezések után is beszedik. Ezzel szemben nem volt ilyen korlátozás a World Wide Weben. Végül a minnesotai egyetem GNU GPL licensz alatt újra kiadta a Gopher szoftverét.
 • A Gopher funkcionalitása gyorsan megduplázódott a kezdetleges webböngészőkkel, mint amilyen a Mosaic. Továbbá a Web HTMLének nagyobb mértékű rugalmassága, és főleg a szöveg és grafika egyesítése bátorított a tartalmak Gopherről Webre költöztetésére.
 • A Gopher struktúrája rugalmatlan a Web szabad formájú HTMLéhez hasonlítva. Gopherrel minden dokumentumnak előre meghatározott alakja és típusa van, és a felhasználónak be kell járnia egy egyedi, szerveren meghatározott menürendszert, hogy eljusson egy bizonyos dokumentumhoz. Sok felhasználó nem kedvelte a mesterséges különbséget a menü és a fix szöveg között a Gopher rendszerben, és a web rugalmasságát sokkal használhatóbbnak tartották egymáshoz kapcsolódó dokumentumok és interaktív alkalmazások kialakításához.

A Gopher elérhetősége napjainkban

Még van néhány Gopher szerver a neten, szervezetekben, mint a Smithsonian intézet és az amerikai kormány; néhány továbbit a protokoll rajongói tartanak karban, ahol majdnem minden fejlődés jelentkezik.

Néhányan ajánlották, hogy az átviteli sebesség takarékos egyszerű felülete a Gophernek jó lenne a mobil telefonokhoz és PDAkhoz, de a piac a WML/WAP, a a DoCoMo i-mode, XHTML basic, vagy más HTML és XML alkalmazások mellett döntött. A PyGopherd szerver azonban szolgáltat egy beépített WAP frontendet az általa kiszolgált Gopher oldalakhoz.

Gopher jellemzők

Egy Gopher rendszer egy sor hierarchikus menüből áll, a menüelemek és címek választékát a szerver adminisztrátora állítja be. A Web szervereken tárolt fileokhoz hasonlóan a Gopher szerveren tárolt fileok is belinkelhetőek egy másik Gopher szerver menüelemeként. Sok szerver használ szerverközi hivatkozásokat, hogy katalógust nyújtson más szerverekről, amiket a felhasználó el tud érni.

Technikai részletek

Protokoll

A Gopher protokoll az RFC 1436-ban va dokumentálva. Hagyományosan a 70-es TCP porton kerül kiszolgálásra.

Miután a kliens kiépítette a TCP kapcsolatot a szerverrel, küld egy sort, mely az elem választót tartalmazza, egy sztringet, mely azonosítja a lekérendő dokumentumot. A sort egy kocsi vissza és egy új sor karakter zárja. Egy üres sor az alapértelmezett katalógust választja. A szerver a kért elemmel válaszol, és lezárja a kapcsolatot. Egy katalógus sorok sorozatából áll, mindegyik leír egy elemet, melyet le lehet kérni. Ezek a sorok kocsi vissza; új sorral véződnek. 5 mezőből állnak, melyeket TAB karakterek választanak el:

 • elem tipus karakter, mely általában az alábbiak valamelyike:
  • 0 = egyszerű szöveg file
  • 1 = katalógus
  • 3 = hiba
  • 5 = ZIP archívum
  • 7 = kereső szerver
  • 9 = bináris file
  • i = tájékoztató szöveg
  • I = kép file
 • leíró szöveg
 • elem választó
 • szerver domain neve, melyen az elem van
 • szerver portszáma

URL hivatkozások

Webszerverre való hivatkozáshoz "GET /"-t használtak filenévként, hogy HTTP klienset szimuláljanak. John Goerzen megalkotott egy bővítményt a protokollhoz, melyre "URL links"-ként hivatkoztak, ami lehetővé teszi bármely protokollra történő hivatkozást, ami támogatja az URLokat. Például, hogy a http://gopher.quux.org-ra hivatkozzunk, az elemtipusnak "h"-nak kell lennie, a leírás tetszőleges, az elemválasztó: "URL:http://gopher.quux.org", és a domain és portszám a kiinduló Gopher szerveré. Azon kliensek számára, melyek nem támogatják az URL-eket, a szerver létrehoz egy HTML átirányító lapot.

Gopher támogatás web böngészőkben

A Gopher támogatás letiltásra került az Internet Explorerben 2002 Júniusában egy patch által, mely egy biztonsági rést hivatott javítani; azonban újra engedélyezni lehet a Windows registery szerkesztésével.

Más böngészők még mindíg támogatják a protokollt, de nem teljesen. A legnyilvánvalóbb hiányosság az, hogy nem tudják megjeleníteni a szöveges információkat, melyeket rengeteg Gopher menü tartalmaz. A Konquerornak pluginra van szüksége a teljes Gopher támogatáshoz. A Mozilla Firefoxnak teljes Gopher támogatása van az 1.5-ös verzió óta, és részleges az előző verziókban. A SeaMonkey is teljesen támogatja a Gopher protokollt, akár csak a Camino, ami egy nyílt forrású böngésző a Mozilla motorjára építve, azonban a legátfogóbb Gopher támogatást a Lynx nyújtja, ami egy karakteres felületű böngésző.

A Safari egyáltalán nem támogatja a Gophert, míg az Opera egy proxy használatát igényli, mint amilyen a Squid.

Gopher HTTP átjárók

Azon böngészők felhasználói, melyek nem rendelkeznek teljes Gopher támogatással hozzáférhetnek Gopher tartalmakhoz egy átjárón keresztül, mely átalakítja a Gopher menüket HTML fileokká. Ilyen átjáró szerver a http://gopher.floodgap.com/gopher/

Néhány Gopher szerver, mint amilyen a PyGopherd szintén rendelkeznek HTTP felülettel.

Kapcsolódó technológia

A fő Gopher keresőmotor a Veronica. A Veronica kulcsszavas keresést nyújt a legtöbb Gopher szerver menücímhez a Gopher hálózatban. Egy Veronica keresés egy Gopher elemekből álló menüt állít elő, melyek mindegyike közvetlen egy Gopher adatforrásra mutat. Jelenleg csak egy Veronica-2 szerver van.

Lásd még

 • GopherVR a Gopher 3D változata
 • Veronica a Gopher keresőmotorja. "Very Easy Rodent-Oriented Net-wide Index to Computer Archives", azaz "nagyon egyszerű rágcsáló-orientált egész hálózatra kiterjedő tárgymutató a számítógépes archívumokhoz" rövidítése
 • Jughead egy alternatív keresőmotor a Gopher protokollhoz
 • Gopher+ a Gopher protokoll bővítménye
 • HyTelnet egy hasonló szerkezet telnet-alapú felületek egyesítésére
 • Super Dimension Fortress egy non-profit szervezet, mely ingynes Gopher hozzáférést kínál.

Külső hivatkozások

Szabványok

Személyes eszközök