USB

A HupWiki-ből...

A lap korábbi változatát látod, amilyen Trey (vita | hozzájárulások) 2006. július 28., 08:56-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Universal Serial Bus

A régi billentyűzet, egér, soros és párhuzamos portok leváltására tervezett szabványos megoldása melynek specifikálását az usb.org szervezet végzi. Az USB 1.0 majd 1.1 specifikáció maximálisan 12 Mb/sec sávszélességet tesz lehetővé, ezt a 2.0-ás verzióval felbővítették 480 Mb/sec-re (természetesen kábelhossz függő).

Azóta már minden más érdekes (néha már hajmeresztő) dologra is elkezdték használni, mint például: pont-pont kapcsolat kialakítása, valamint Ethernet interfésznek, USB hangkártya, USB tv tuner kártya (itt visszaköszön a sávszélesség problémája!), USB joystick, USB nyomtató, USB scanner, USB CD író ...

Sajnos, a sávszélesség nem minden: a táp örök problémája visszatér. Benne van a szabványban, hogy a fogyasztás miként történik - de nem minden gyártó tartja be. Az USB kapcsolat biztosít egy bizonyos mennyiségű áramot, ez azonban nagyobb eszközöknél nem elegendő, így ezek külső tápellátással bírnak. A terverzéséből adódóan monoton nagy adatátvitelre, vagy például, ha közben más eszköz is kommunikál, nem alkalmas. Erre a célra az IEEE-1394 (más néven Apple Firewire vagy DV vagy Sony iLink) lett tervezve.

Tartalomjegyzék

Linux támogatás

kernel (amennyiben moduláris kernel lesz, szögleteszárójelben a kernelmodul neve): SCSI device support [scsi], legacy /proc/scsi/ support [scsi_proc_fs]; Support for Host-side USB [usb], USB device filesystem [usb_devicefs]; USB Host Controller: az alaplapnak megfelelőt kell kiválasztani, az 'lspci | grep USB' ad támpontot [usb_ehci_hcd/usb_uhci_hcd/usb_ohci_hcd]

Programok:
usbutils: alapvető programok usb eszközök kezelésére, ezt használja a 'hotplug' és a 'hal' is; az 'lsusb' kilistázza a csatlakoztatott egységeket (hely, név); 'usbmodules': moduláris kernel esetén egy csatlakoztatott eszközhöz kikeresi a megfelelő modul nevét (ha támogatott)
usbview: egy egyszerű gtk program a csatlakoztatott usb eszközök gyors áttekintésére

Megj.: az elsőnek csatolt állományrendszer a '/dev/sda'-n lesz (esetleg ennek első partícióján: '/dev/sda1'), a második az sdb-n, stb. Ha eslőre nem találnád, akkor használhatod az 'fdisk -l'-t vagy a "nyersebb" 'disktype /dev/sd* | grep -v "Not found" | less'-t.

Elterjedt USB eszközök

digitális fényképező

Átfogó lista a fényképezőkről és szükséges kommunikációs fajtákról:
Digital Camera Support for UNIX, Linux and BSD

kommunikáció fajták:
1. usb mass storage
kernel: SCSI disk support [sd_mod] és USB Mass Storage support [usb-storage]
példa fstab:

/dev/sda1    /mnt/usbcam/  vfat  defaults,noauto,users  0    0

2. GPhoto

Webkamera

Lásd a saját wikilapján: Webkamera

pendrive és flashdisk

Az előbb letárgyalt "usb mass storage" elven működik.

Mount pont: pendrive első partícióját kell mountolni (pld. sda1), flashdisk első lemezét (pld. sdb). (A disktype /dev/sda1, stb. segít a megfelelő device megtalálásában.)

kártya olvasó/író (sd, sm, stb.)

Szabványos állományrendszerként (általában FAT) mountolható a behelyezett kártya.
Fajták:
1. usbre köthető: az "usb mass storage"nál leírtak érvényesek rá.
2. gépházba épített: FIXME

Külső hivatkozások

FIXME több tényt, EHCI/OHCI/UHCI és hasonló agyrémekröl kéne irni valamit :) Meg az USB 2.0 Full Speed és USB 2.0 High Speed közti különbségről -- az egyik tényleg 480 Mb/s (High Speed), a másik (Full Speed) egy nagy átverés: átcímkézett 1.1-ről van szó.

Személyes eszközök