TLS

A HupWiki-ből...

A lap korábbi változatát látod, amilyen Fellow (vita | hozzájárulások) 2005. november 18., 20:17-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Jelentése: Transport Layer Security vagy Thread Local Storage.

Transport Layer Security

A protokoll elsődleges célja a titkosság és az adatintegritás biztosítása a két egymással kommunikáló alkalmazás között. A protokoll két rétegből áll: a "TLS Record Protocol"ból és a "TLS Handshake Protocol"ból. Az alacsonyabb szinten található a TLS Record Protocol, amely valamelyik megbízható átviteli protokollra épül (például a TCP-re).

A TLS protokoll céljai, a fontosságuk sorrendjében a következők:

  • Kriptográfiai biztonság: a TLS-nek biztosítania kell egy biztonságos kapcsolat kiépülését a két fél között
  • Együttműködési képesség: független programozók, egymás programjának ismerete nélkül képesek legyenek a TLS segítségével olyan programokat írni, amelyek sikeresen tudnak kriptográfiai paramétereket cserélni
  • Bővíthetőség: a TLS egy keretrendszer, amelybe a későbbiekben az új nyilvános kulcsú kódolási algoritmusok szükség szerint beilleszhetőek.
  • Relatív hatékonyság: a kriptográfia egyre inkább processzorigényes feladat, főleg a nyilvános kulcsú műveletek. Emiatt a TLS protokol tartalmaz egy opcionális cache sémát, azon kapcsolatok számának csökkentésére, amelyeket a nulláról kell felépíteni. Ezen túlmenően a protokoll kialakításakor fontos szempont volt a hálózati forgalom minimális szinten tartása.
A TLS 1.0-ás verziójának leírását a 2246-os RFC tartalmazza.
A TLS-ről további információkat az IETF TLS bizottságának weblapján találhatsz.

Thread Local Storage

Szálak hatékonyabb adatkezeléséhez egy C ill. C++-hoz nem szabványos változó bővítmény. A glibc 2.3.2 támogatja, Linux 2.6-os NPTL könyvtára is használja, főleg Ulrich Drepper-nek és Molnár Ingo-nak köszönhetően (The Native POSIX Thread Library for Linux ). Lásd: Thread

Személyes eszközök