SSL

A HupWiki-ből...

A lap korábbi változatát látod, amilyen 212.24.191.129 (vita) 2005. június 20., 10:57-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Az SSL (Secure Socket Layer) egy protokoll réteg, amely a szállítási rétegbeli protokoll (pl. TCP/IP) és valamely alkalmazási rétegbeli protokoll (pl. HTTP) között helyezkedik el, az OSI terminológia szerinti viszony- és megjelenítési réteg feladatait látva el. Webböngészésnél például az SSL biztosítja a biztonságos kommunikációt a kliens (böngésző) és a szerver (webszerver) között. Autentikációhoz digitálisan aláírt tanusítványokat használ, a kommunikáció titkosítva zajlik (az SSL handshake során közösen megegyeznek egy kulcsban, ebből generálják azután az egy session erejéig használatos session keyt, és ezt használják valamely szimmetrikus titkosító algoritmussal, pl. DES, AES, stb). E szerver (HUP) is támogatja az SSL-en keresztüli böngészést.

Nyílt forrású SSL implementáció:

  • www.openssl.org - ez az implementáció kihasználja a VIA C3 hardveres kriptográfiai támogatását.

Specifikációk:

Az SSL utódja a TLS protokoll, a kettő között gyakorlatilag csak a konstansokban van eltérés, a protokoll maga lényegében változatlan (gyak. a United States Patent Patent Number 5657390 szabadalom megkerülése).

Személyes eszközök