PCI Express

A HupWiki-ből...

Nagysebességű általános célú helyi sínrendszer.

Ismert 3GIO néven is.

Tartalomjegyzék

Áttekintés

A PCIe a PCI-hoz hasonlóan az OSI Hálózati Modell alsó négy rétegét implementálja (Fizikai, Adatkapcsolati, Hálózati és Szállítási réteg), a legfelső réteg megvalósítása a két sín esetén kompatibilis, igy az alkalmazások mindkét esetben ugyanazt a folytonos címzési modellt használhatják.

A PCI Express esetében a fizikai adatátvitel nagysebességű soros kapcsolaton keresztül történik, szemben a PCI sínnel, ahol 32- vagy 64 bites párhuzamos sínt alkalmaznak. A PCI-nál az eszközök osztoznak a sínen, mig a PCI Expressnél egy switchen keresztül érik el (point-to-point síntopológia) a sínt (minden eszköz úgy látja, mintha saját külön sínnel rendelkezne. A switch gondoskodik a point-to-point kapcsolatok létrehozásáról és a vezérli a sín adatforgalmát.

A switch és az eszközök közötti kapcsolatokat link-nek nevezik. Egy PCIe link duál szimplex, azaz az adó és a vevő két egyirányú csatornán keresztül forgalmaz. Minden link egy vagy több lane-ből állhat. Egy lane egy bájt egyidejű átvitelét teszi lehetővé, ami a gyakorlatban körülbelül 2.5 GB/s adatátviteli sebességet jelent. A PCIe 1, 2, 4, 8, 12, 16 és 32 lane-ből álló linkek létrehozását támogatja.

A switch alkalmazása lehetővé teszi a rendelkezésre álló sávszélesség jobb kihasználását és az adatforgalom fontosság szerinti osztályozását (QoS).


Története

FIXME

Technikai Adatok

FIXME

Rétegek

  • Konfigurációs Réteg
  • Szoftver Réteg
  • Tranzakciós Réteg
  • Adatkapcsolati Réteg
  • Fizikai Réteg
  • Mechanikai Réteg

Lásd Még

Külső Hivatkozások

Személyes eszközök