Opera

A HupWiki-ből...

A lap korábbi változatát látod, amilyen Karaj (vita | hozzájárulások) 2006. április 30., 08:47-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A norvég Opera Software cég programja az Internet Explorer és a Mozilla mellett talán a leggyakrabban használt webböngésző. Igaz nem szabad szoftver, de ingyenesen (és a 8.50 verziótól reklámmentesen) használható számos operációs rendszeren (Linux, FreeBSD, BeOS, Solaris, OS/2, QNX, Mac OS X, Windows). Emellett sokféle hardveren is működőképes, beleértve a PDA-kat és erre alkalmas mobiltelefonokat is.

Támogatja a Flash és gif animációkat, JavaScriptet, a CSS szabványt, a cookie-kat, javát, az SSL és TLS biztonsági protokollt. A pluginek megfelelő működéséhez a motif vagy lesstif libraryra lesz szükség, a textareak helyesírásellenőrzéséhez az aspell programra.

Sok kényelmi szolgáltatást nyújt: popup ablakok és cookie-k szabályozása, képek letöltésének tilthatósága, felhasználói nézet, pluginek tiltása, offline üzemmód, egérgesztusok stb. Az első verziójától fogva támogatja a böngészőlapokat (tabbed browsing).

Új verziói már tartalmaznak levelezőprogramot, IRC klienst és RSS támogatást. A 8-as verziótól kezdve nemcsak egyéni CSSek segítségével lehet tovább javítani a böngésző képességein, hanem egyéni Javascriptekkel is (mint a néhány weblappal kapcsolatos kompatibilitást javító, beépített Browser JavaScript).

További olvasnivaló: Innovációk Operában

Tartalomjegyzék

Hasznos UserJS scriptek és más bővítések

Tippek

Az alapértelmezett Encyclopedia Wikipediára cseréléséhez a ~/.opera/search.init kell egy kicsit átszerkezsteni:

 1. a download.com lefoglalja a "w"t, úgyhogy a "[Search Engine 6]" rászben:
  • a Name részből töröld ki a "&"t
  • a Keyből a "w"t
 2. átszerkesztjük az Encyclopedia bejegyzését a "[Search Engine 12]" részben:
  • Name=&Wikipedia
  • URL=http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Search?search=%s&go=Go
  • Key=w

Így elérhető a böngészősorból ("w akármi"), a jobb gomb segítségével és keresőmezőként is.

Nyomtatáshoz (CUPS esetén) szükség lesz az /usr/lib/libcups.sora; előfordulhat, hogy a disztródban csak /usr/lib/libcups.so.2 van, ilyenkor készíts egy symlinket.

Lásd még

Külső hivatkozások

Személyes eszközök