Mandriva

A HupWiki-ből...

(Mandrake Linux szócikkből átirányítva)

Tartalomjegyzék

Mi a Mandriva Linux?

A Mandriva Linux (előzőleg Mandrake linux) a Mandriva cég által készített népszerű disztribúció. Az 5.1-es első kiadást 1998 júliusában tette közzé Gael Duval aki egyben a MandrakeSoft egyik társalapítója is. Ez a kiadás a Red Hat Linuxra és a KDE 1.0-ra alapult. Ebből adódóan a Mandriva Linux RPM alapú. Mára egy önálló disztribúcióvá nőtte ki magát saját beállító programokkal. Főbb erényei a rendkívül könnyű telepíthetőség és a felhasználóbarátság, valamint a nagyon erős nyelvi támogatás (több mint 70 nyelvet támogat részben vagy egészen). Ezért nagyon alkalmas asztali, azaz desktop operációs rendszernek. További jellegzetessége, hogy Pentium vagy attól jobb processzorokra (i586) van fordítva, így nem fut 386 vagy 486-os gépeken. Ezenkívül a Mandriva fut Alpha AXP, PowerPC, SPARC és IA-64 rendszereken is. Nagy port kavart amikor 2006 februárjában az alapító Gael Duvalt gazdasági okokra hivatkozva elbocsátották. Gael kommentje az elbocsátásról itt található. Mindenesetre azonnal nekiállt egy másik Linux disztró az Ulteo fejlesztésének amiről egyelőre nem lehet túl sokat tudni.

A névváltoztatásról

A New York székhelyü média vállalat a Hearst Corporation tulajdonát képezi a King Features Syndicate. E vállalat tulajdona többek közt több mint 150 képregény, ezek egyike a Mandrake a varázsló (Mandrake le megician) nevü képregényfigura. Beperelték az akkor még MandrakeSoft néven futó francia céget mivel szerintük a Mandrake varázsló pingvinje és cilindere sértette a King Features jogait. Ezenkívül a MandrakeSoft fejlesztett Lothar néven egy terméket és a Mandrake varázsló képregény figura legjobb barátját is Lotharnak hívják. A bajt elkerülendő változtatták meg előbb Linux-Mandrake-ről Mandrake Linuxra majd Mandrakelinuxra a disztribúció nevét. 2003 decemberében a francia bíróság a King Features Syndicate javára döntött. Az ítéletnek eleget téve valamint a Conectiva-val való egyesülés után változtatták Mandriva-ra a disztribúció és a cég nevét.

Honnan lehet letölteni?

Ingyen letölthető az éppen aktuális Official valamint a belőle készült live CD amit régebben Move-nak mostmár One-nak hívnak a publikus ftp szerverekről. A tükörszerverek listáját itt találhatod ha kiválasztod a neked megfelelő verziót.

Fejlesztési ütem

Fejlesztési ciklusok

A Mandriva Linuxnak félévenként jelent meg új változata a 2005 őszén megjelent Mandriva 2006 nevü kiadásig. Ezután áttértek az éves kiadási ciklusokra. Az egyes kiadásokba bekerült csomagokat csak javítják de nagyobb verzió váltás nincs a kiadások között (point release), pl. miután megjelent 10.1-es Mandrake kijött a GIMP 2.2-es változata. Ez csak a 10.2-es Mandriva-nak lett hivatalosan is része.
A 2007-es kiadástól ismét változott a kiadási ciklus. Visszatértek a félévenkénti kiadásokhoz de a második kiadás (2007.1 vagy más néven Mandriva Spring) a első alapjaira épül pl ugyanaz a kernel, glibc stb.

Kiadások

A Mandriva fejlesztői fáját Cookernek hívják ezek a csomagok csak tesztelőknek valók, hetente jelennek meg új Cooker snapshotok. Ezt a fát fagyasztják be és javítják amíg elég stabil lesz. Kiadnak több beta és RC (Release Candidate) verziót is a tesztelés során amíg megfelelően stabil nem lesz akkor adják ki a végleges Official verziót. Az összes kiadás először csak klubtagoknak érhető el, nyilvános letöltésre csak ezek után pár héttel rakják ki. Az ftp szervereken ezen kívül található Community ág is. Ebbe az ágba kerülnek nem hivatalos javítások is ezért ez hivatalosan nem támogatott.
A 2007-es kiadással megszűnt a Community ág valamint a fizetős klubtagság is, és egyidőben lehet letölteni a disztrót mindenkinek.

Mandriva club

A cég nehéz pénzügyi helyzetét (értsd csődveszély) orvosolandó hozták létre. Ez segített kilábalni a(z akkor még) MandrakeSoftnak a csődveszélyből. Lényege volt, hogy bizonyos havi díjért újabb szolgáltatásokhoz jutott a klubtag, pld. több hivatalos csomag, fizetős szoftverek, meghajtók stb.

Mivel a fizetős klubtagság megszűnt manapság a klub ugyanazzt a szerepet látja el mint bármely más Linux disztribúció közösségi portálja.

Termékek

Ingyenesen letölthetőek : a legfontosabb a 3 CDs vagy 1 DVDs Free Edition csak nyílt forrású programokat tartalmaz. A live CD a neve One és a merevlemezre telepíthető.
További fizetős termékek pl. PowerPack, Corporate Server, Corporate Desktop, Linbox Rescue Server, Mandriva Directory Server, Pulse. Kapni lehet egy 8GB-os pendrive-ot előtelepített Mandriva Linuxszal a neve Mandriva Flash.

Beállítás, telepítés

A Mandriva Linux a saját programjait használja a telepítésre, beállításra. Az együttes nevük drakxtools mivel szerepel a nevükben a drake szó, pl. rpmdrake a csomagkezelő, vagy mousedrake az egér beállítására vagy diskdrake a lemez particionálásra. Megtaláhatóak a Mandriva Control Centerben (Mandriva vezérlőközpont). Legtöbbjük működik parancssoros és grafikus környezetben is pl. urpmi a parancssoros csomagkezelő, rpmdrake a grafikus. Perlben és GTK-t használva írták őket. A Mandriva által készített összes kód GPL licencelésű.

Repositoryk

A repository legtöbbször ftp szerveren lévő külső csomag forrás. Egyszerűbben Mandriva Linuxra optimalizált csomagok gyűjtőhelye. A csomagforrásokat fel kell venni a Szoftverforrás-kezelőben ahhoz, hogy használhassuk őket. A csomagforrások felvételéhez segítséget nyújt az easyurpmi.zarb.org vagy a smart-urpmi weboldal. Ezekkel az oldalakkal beállíthatók a hivatalos tükörszervereken található csomag források is. Ezeket a forrásokat érdemes beállítani mert a telepítő CD-ken\DVD-n lévő csomagok többszöröse található rajtuk.

A Mandriva 2005 Limited Editon kiadástól kezdődően ezeket a forrásokat egy pár kattintással fel lehet venni a vezérlőpultban. Csak egyéb csomagforrások miatt (pl. a plf) kell ellátogatni az easyurpmi.zarb.org-ra.
Jogi okok miatt néhány dolognak ki kell maradnia a Mandriva Linuxból illetve csak a fizetős változatban találhatóak meg. Ide tartoznak a zárt forrású codec-ek és egyéb zárt forrású vagy szabadalommal védett csomagok. Egy pár lelkes „terrorista” rendszeresen elkészíti ezeknek a szoftvereknek a Mandriva-csomag változatát. Ők a Penguin Liberation Front (plf).
A 2007-es kiadással jelentősen megváltozott a Mandriva ftp szerverek felépítése. A main-en és contrib-on kívül van debug_main és debug_contrib ahol ugyanazok a csomagok vannak mint a main-ben és contribban de debug infoval lettek fordítva így lehet hibát keresni bennük. Mind a main mind a contrib ágban van négy további alkönyvtár: release, backports, updates és testing. A release könyvtárban található csomagok a disztró kiadásakor voltak elkészítve és nem frissülnek kivéve a kernel csomagokat. Azok folyamatosan frissülnek. Az updates-ben a frissítések vannak. A backports-ban frissebb de nem támogatott csomagok vannak. A testing-ben pedig a tesztelés alatt álló frissítések amik később az updates-be kerülnek. A Mandriva Spring (2007.1) kiadástól kezdve van publikus non-free repository is zárt forrású driverekkel, Java-val és Flash-el. Részletesebben itt vagy itt.

További reposytorik :

Ha valamit ezek után sem találsz akkor megkeresheted itt vagy itt. Ezek rpm szerverek de nem csak Mandriva (Mandrake) rpm-ek vannak rajtuk.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök