Kernel

A HupWiki-ből...

(Változatok közti eltérés)
(ékezet)
Aktuális változat (2005. augusztus 8., 21:47) (lapforrás)
 
(8 közbeeső változat nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
-
A magyar megfelelője: mag, rendszermag. Általában az [[Operációs rendszer]] belső rétegét nevezik így, mely alapvető szolgáltatásokat biztosít a rendszer felsőbb rétegei számára. Általában ezek hardverközeli hozzáférések, feladatütemezés, tár- és felhasználóvédelem.
+
A magyar megfelelője: rendszermag  
-
Gyakran használt fogalom a [[mikrokernel]] és a monolitikus kernel, mely fogalmak a megvalósítás elvével kapcsolatosak, lásd a [[mikrokernel]] címszónal.
+
Általában az [[operációs rendszer]] belső rétegét nevezik így, mely alapvető szolgáltatásokat biztosít a rendszer felsőbb rétegei számára. Általában ezek hardverközeli hozzáférések (eszközmeghajtó-programok), IO és processz ütemezés, filerendszer megvalósítás, hálózati stack, stb.
 +
 
 +
Gyakran használt fogalom a [[mikrokernel]] és a [[monolitikus]] kernel, mely fogalmak a megvalósítás elvével kapcsolatosak.
 +
 
 +
===Kapcsolódó szócikkek===
 +
 
 +
* [[GNU/Hurd]]
 +
* [[L4]]
 +
* [[Linux kernel]]
 +
* [[Mach]]
 +
* [[XNU]]

Aktuális változat

A magyar megfelelője: rendszermag

Általában az operációs rendszer belső rétegét nevezik így, mely alapvető szolgáltatásokat biztosít a rendszer felsőbb rétegei számára. Általában ezek hardverközeli hozzáférések (eszközmeghajtó-programok), IO és processz ütemezés, filerendszer megvalósítás, hálózati stack, stb.

Gyakran használt fogalom a mikrokernel és a monolitikus kernel, mely fogalmak a megvalósítás elvével kapcsolatosak.

Kapcsolódó szócikkek

Személyes eszközök