Merevlemez

A HupWiki-ből...

(HDD szócikkből átirányítva)

Hard Disk Drive (Merevlemez)

A merevlemez egy olyan elektromechanikus eszköz, amely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja. A merevlemez többnyire nem cserélhető, fixen beépített alkatrész.

Tartalomjegyzék

Csoportosításuk

 • csatolófelület szerint
 • beépítésük szerint
  • cserélhető
   • mobil rackbe épített
  • hotswap (főként SCSI merevlemezek)
  • fixen beépített

Mit tegyek adatvesztés esetén?

ellenőrizd ...

 1. az állományrendszer épségét: fsck (legtöbb hibát megoldja)
 2. a fizikai memóriát: memtest (ez a leggyakoribb hiba)
 3. a SMART értékeit
 4. a merevlemez fizikai épségét: badblocks
 5. a merevlemez beállításait: hdparm (IDE), sdparm (SCSI)
 6. használj friss, vanilla kernelt


Az adatvesztés megelőzhető rendszeres mentéssel és redundáns diszk tömbök használatával. Csak az egyik nem elég (csak backupnál nagy a kiesett idő, tekintve egy esetleges reinstallt is, míg csak redundáns tárolás esetén általában SPOF-ot képez a vezérlő vagy a szoftver is írhat vissza helytelen adatokat => ezt raid nem küszöböli ki). A merevlemezek körül sok információ kering, ezek közül több éves szerviztapasztalatok alapján gyűjtött adatokat mutatott be a FAST07-es konferencián egy MIT kutatócsoport és a Google mérnökcsapta is (Kivonat).

Kis etimológia

Az egyik első merevlemez, az 1973-ban megjelent Winchester 3030 nyomán (mely típusszám a Winchester cég híres ismétlőfegyverét idézi) sokfelé "Winchester drive"-ként kezdték emlegetni a merevlemezeket, ez a szóhasználat később visszaszorult, csak Magyarországon maradt meg számottevő mértékben "winchester" illetve "vinyó" (öreg és elvetemült egyébeknek: "winyó") alakban (a világ többi részén puskát értenek a "winchester" alatt).

Kapcsolódó szócikkek

Személyes eszközök