Debian

A HupWiki-ből...

(Változatok közti eltérés)
a (486opt)
a (debianHELP; Debian-News.net)
61. sor: 61. sor:
*[http://www.debian.hu/ Debian.hu]
*[http://www.debian.hu/ Debian.hu]
*[http://debian.lap.hu/ Debian.lap.hu]
*[http://debian.lap.hu/ Debian.lap.hu]
 +
*[http://www.debianhelp.org/ debianHELP]
 +
*[http://www.debian-news.net/ Debian-News.net]
*[http://planet.debian.net/ Planet Debian]
*[http://planet.debian.net/ Planet Debian]
*[http://www.debian-administration.org/ Debian GNU/Linux System Administration Resources]
*[http://www.debian-administration.org/ Debian GNU/Linux System Administration Resources]

A lap 2006. január 9., 21:43-kori változata

http://www.hup.hu/images/topics/debian.png

A Debian szabad számítógépes operációs rendszer. Az operációs rendszer alapvető programok összessége, amelyek a számítógép működéséhez szükségesek. A Debian a Linux kernelt használja (a kernel az operációs rendszer magja), de a legtöbb alapvető program a GNU projektből származik; innen ered a GNU/Linux elnevezés. Linux kernelen kívül elérhető a Hurd-ra, FreeBSDre (Debian GNU/kFreeBSD) és NetBSDre épülő portja is. A Debian mögött anyagilag a Software in the Public Interest áll. 2005 augusztusában jött létre a Debian Common Core szövetség a disztró vállalati szegmensben való elterjesztésére.

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó címszavak

Elsőbálosoknak

Debian +/-

A disztribúció egyik legnagyobb erőssége a nagyon jó és megbízható csomagkezelő rendszer, amellyel egyszerűen lehet frissen tartani a rendszert (vagy folyamatosan, vagy csak új kiadásonként frissítve), így csak drasztikus esetben kell újratelepíteni. másik erőssége a disztribúciók közt kiemelkedő mennyiségű hivatalos csomag (stable ~8000, unstable ~14000) érhető el hozzá (Debian -- Csomagok). Harmadrészt, mivel non-profit alapon működik, ezért bárki beléphet a fejlesztők közé (persze bizonyos kritériumoknak teljesülnie kell), nyitott fejlesztési modell jellemzi (Debian -- Debian-fejlesztők oldala) és nem mehet "csődbe". A DFSG miatt gyakorlatilag jogilag korlátlanul lehet felhasználni és terjeszteni. Nem utolsó sorban szinte minden lényeges architektúrára portolták és szinte mindenre képes önmagában, amire mások külön disztribúciót készítenek. Ne vesd el ezeket az érveket! A telepítő kivitelezése vagy a csomagok frissessége elsőre sokkal lényegesebbnek tűnhet, de hosszabb idő után derül csak ki, hogy egy-egy feladat elvégzését mennyiben képes segíteni a disztró, mennyire kézreálló a működése.

Hátrányai részben az előnyeiből származnak: a hatalmas csomagmennyiség, a tucatnyi támogatott architektúra és a non-profit alap rengeteg hiba _lehetőséghez_ vezet, ugyanakkor a hibák keresése és javítása az elsődleges feladatok közé tartozik és külön csoport foglalkozik ezzel (Debian -- Biztonság). Rengeteg fejlesztő van, akik nem főállásban végzik a munkájukat, ezért előfordulhat, hogy egy csomaghoz nem jelenik meg egy ideig (esetleg fontos) frissítés (ennek kiküszöbölésére született meg az nmu, erről az 'apt-listchanges'nél lesz szó) vagy roszabb esetben "elárvul" (Debian -- Orphaned packages). A DFSG miatt néhány programból sohasem lesz hivatalos csomag (Debian -- Software that can't be packaged). Valójában az egyszeri felhasználó számára ezek a problémák eltörpülnek az előnyökkel szemben, de nem tagadhatjuk le őket.

Telepítés rugalmassága

Az egyszerű, kezdők által is könnyen telepíthető módszerek mellett (DVD, CD) azoknak, akik egy kicsit belemélyednek szinte „bárhogy” telepíthető a rendszer: hálózaton át, futó linux rendszerről egy másik diskre, több gépre egyformán vagy kis eltérésekkel, stb. (Ez persze nem a Debian sajátja, más distóknál is vannak ilyen lehetőségek, bár sokszor nem ennyire rugalmasan.)

Miért csak 386ra lett optimalizálva?

Jelenleg több mint 14 ezer csomag létezik 3 fő ágra (Debian -- Csomagok) és több mint egy tucat platformra (Debian -- Architektúrák) készülnek csomagok. Minden új változat bevezetése rengeteg plusz fordítási időt és szabad helyet igényelne. 386, mert a lehető legjobb kompatibilitás a cél.

Egyébként a GCCben nincs 386 támogatás a 3.2 verzió óta, ezért ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor a legtöbb Debian GNU/Linux i386 csomag 486-os utasításkészletre lett fordítva és 686-os kapacításhoz optimalizálva.

Mennyire "felhasználóbarát" a Debian?

A Debian nem "felhasználóbarát".

Meg kell különböztetni a server és a desktop disztribúciót. Az előbbi célja a lehető legnagyobb stabilitás és kompatibilitás, valamint, hogy az elérhető legnagyobb szabadságot biztosítsa a felhasználónak, de cserébe alaposan ismerni kell a működését. Az utóbbi lehetőleg a legtöbb dolgot megcsinálja a felhasználó helyett, még ha ezzel lecsökkenti a beavatkozás lehetőségét is.

Ennek ellenére 2004 óta egyre nagyobb súly kerül a felhasználóbarátságosságra (szép hosszú szó): a telepítés egyre egyszerűbbé válik, és egyre több nyelven elérhető, így ezen a téren is jelentős javulás tapasztalható.

Gyerekeknek

Érdekesség, hogy a Debian Jr. projekten belül kigyűjtve megtalálhatóak azok a Debian csomagok, amiket kifejezetten kisgyerekek is tudnak tanulásra, játékra használni. Ezeket a „junior-” kezdetű csomagok segítenek feltelepíteni.

Támogatás

hírlevél:

levlista:

fórum:

iRC csatorna:

  • szerver: irc.freenode.net szoba: #debian.hu

Megj.: a félreértések elkerülése végett nem árt ezt átolvasni: Hogyan kérdezzünk okosan.

Külső hivatkozások

Must read: Debian Wiki: DebianKnowledgeBase

Hírek, fórumok, közösségi oldalak

Telepítés

Dokumentációk

Támogatás

Levelezési listák

Debian nőknek

Egyéb

Személyes eszközök