Bazaar howto

A HupWiki-ből...

(Változatok közti eltérés)
a (Bazaar project készítése)
(A Bazaar használata: fájlok kihagyása a verziókezelésből)
68. sor: 68. sor:
* A '''bzr add .''' hozzáadja a könyvtárban található összes fájlt verziókezelt projecthez, a . az aktuális könyvtárat jelöli
* A '''bzr add .''' hozzáadja a könyvtárban található összes fájlt verziókezelt projecthez, a . az aktuális könyvtárat jelöli
* A '''bzr commit''' a megadott üzenettel elmenti ([[FIXME]]) a műveletet project könyvtárában található helyi tárolóba.
* A '''bzr commit''' a megadott üzenettel elmenti ([[FIXME]]) a műveletet project könyvtárában található helyi tárolóba.
 +
 +
=== Fájlok kihagyása a verziókezelésből ===
 +
 +
Előfordulhat, hogy a projected olyan fájlokat is tartalmaz, amelyeket szeretnél kihagyni a verziókezelésből. Ilyenek például a biztonsági másolatok, a lefordított project objektum-fájljai (*.o), vagy az ideiglenes állományok.
 +
Ha szeretnéd használni ezt a lehetőséget, akkor a projected főkönyvtárában hozz létre egy ''.bzrignore'' nevű fájlt, amelyben sorold fel a kihagyandó fájlokat, akár mintákat alkalmazva:
 +
 +
*.o
 +
*~
 +
*.tmp
 +
*.py[co]
 +
 +
Persze adott helyzetben jóval egyszerűbb lehet a '''bzr ignore''' ''minta'' parancs használata, amely a ''minta''-t kihagyja a verziókezelésből, a '''bzr ignored''' paranccsal lekérdezheted a kihagyásra ítélt fájlok/minták listáját, adott fájlt/mintát törölni vagy szerkeszteni pedig közvetlenül a fájl módosításával tudsz.
 +
Persze azért arról ne feledkezz meg, hogy érdemes ezt a fájlt is bevonni a verziókezelésbe:
 +
 +
bzr add .bzrignore
 +
bzr commit -m "Fájlkihagyási minták hozzáadása"
== GUI lehetőségek ==
== GUI lehetőségek ==

A lap 2009. március 11., 09:51-kori változata

Tartalomjegyzék

Bevezetés

A Bazaar egy nyílt forráskódú elosztott verziókezelő rendszer. Ennek a leírásnak az a célja, hogy egyszerű példákon keresztül megismertesse a Bazaar használatának alapjait. Nem teljes körű leírás és nem helyettesíti az eredeti dokumentációt.

Bazaar telepítése

A legtöbb modern disztribúció csomagként tartalmazza (a csomag neve általában bzr), így érdemes onnan telepíteni. Mindazonáltal Python nyelven íródott, így könnyen hordozható és fordítás nélkül használható.

MS Windows alatt külön telepítő készlet áll rendelkezésre, attól függően hogy milyen megoldásban szeretnénk telepíteni. Javaslot a standalone csomag. Aki hozzá van szokva a grafikus felülethez, az telepítse fel a TortoiseBzr modult is.

Alapfogalmak

  • tároló (repository): A forráskód tárolására szolgál, általában egy távoli gépen.
  • munkapéldány (working copy): Tárolóból a felhasználó gépére kerülő forráskód, amelyet szerkeszthet és műveleteket végezhet rajta.

Vesd össze Verziókezelő rendszer Fogalmak bekezdésével

Kezdeti lépések

A Bazaar verziókezelő rendszer szöveges módú kliensprogramját bzr -nek hívják. A kiadandó parancsokat vastag betűvel írjuk, az előtte álló $ jel a promptot jelöli, nem kell beírni.

Help

A bzr-ben komoly segítség lapul. Érdemes és hasznos nézegetni, mert nem csak a parancsok szintaxisa van leírva, hanem jópár használathoz szükséges alapfogalom és elgondolás is. Lekérdezése

$ bzr help

Egy konkrét parancs funkcióját és paramétereit a következő képpen kérdezhetjük meg.

$ bzr help commit

vagy

$ bzr commit --help

Ismerkedés szempontjából a következő két parancsot érdemes megnézni

A commands kilistázza a bazaar összes verziókezelő parancsát

$ bzr help commands

A topics tulajdonképpen a tartalomjegyzéke a bzr-ben szereplő dokumentációnak.

$ bzr help topics

Név és email-cím megadása

A munkához szükséges megadni a nevünket és email-címünket, amelyeket a szerver a naplózásban felhasznál. Ezt a következő módon tehetjük meg:

$ bzr whoami "Nevem Senki <nevem@senki.hu>"

Ha bármikor szeretnénk lekérdezni, hogy milyen nevet és email-címet adtunk meg, a következő módon tehetjük meg:

$ bzr whoami
Nevem Senki <nevem@senki.hu>

link

Konfigurációs fájlok helye

A Bazaar által használt konfigurációs fájlokat a $HOME/.bazaar (Linux/Unix), illetve a C:\Documents and Settings\<username>\Application Data\Bazaar\2.0 (Windows) könyvtárban keresd.

A Bazaar használata

Bazaar project készítése

Tegyük fel, hogy már rendelkezésre áll egy projectünk, amelyet szeretnénk a Bazaar verziókezelővel használni. A project könyvtára a példa kedvéért legyen myproject, a parancsok utáni linkek a magyarázathoz vezetnek.

cd myproject
bzr init
bzr add .
bzr commit -m 'Bazaar inicializáció'
  • A bzr init segítségével inicializálod a project könyvtárát, a Bazaar létrehozza benne a project verziókövetéséhez szükséges könyvtárakat és fájlokat
  • A bzr add . hozzáadja a könyvtárban található összes fájlt verziókezelt projecthez, a . az aktuális könyvtárat jelöli
  • A bzr commit a megadott üzenettel elmenti (FIXME) a műveletet project könyvtárában található helyi tárolóba.

Fájlok kihagyása a verziókezelésből

Előfordulhat, hogy a projected olyan fájlokat is tartalmaz, amelyeket szeretnél kihagyni a verziókezelésből. Ilyenek például a biztonsági másolatok, a lefordított project objektum-fájljai (*.o), vagy az ideiglenes állományok. Ha szeretnéd használni ezt a lehetőséget, akkor a projected főkönyvtárában hozz létre egy .bzrignore nevű fájlt, amelyben sorold fel a kihagyandó fájlokat, akár mintákat alkalmazva:

*.o
*~
*.tmp
*.py[co]

Persze adott helyzetben jóval egyszerűbb lehet a bzr ignore minta parancs használata, amely a minta-t kihagyja a verziókezelésből, a bzr ignored paranccsal lekérdezheted a kihagyásra ítélt fájlok/minták listáját, adott fájlt/mintát törölni vagy szerkeszteni pedig közvetlenül a fájl módosításával tudsz. Persze azért arról ne feledkezz meg, hogy érdemes ezt a fájlt is bevonni a verziókezelésbe:

bzr add .bzrignore
bzr commit -m "Fájlkihagyási minták hozzáadása"

GUI lehetőségek

A Bazaar alapvetően parancssori megoldás, de ez nem jelenti azt hogy le kell mondani a grafikus felületről.

  • Olive: Phanatic munkáját érdelem nagy figyelmet. Mivel Pythonban íródott, ez is hordozható (Linux, Windows)
  • TortosieBzr: A népszerű Tortoise kliensek tagja. Csak MS Windows alatt használható. BZR 1.6 verziójától belecsomagolják, az install készletbe. (Jelenleg azt írják hogy erősen béta verzió, de jól használható.)

Külső linkek

Grafikus kezelőprogramok

Hasznos leírások, tutorial-ok

Személyes eszközök