Alkalmazások

A HupWiki-ből...

(Változatok közti eltérés)
Aktuális változat (2005. november 6., 14:03) (lapforrás)
a (link: kateg szoftver)
 
(17 közbeeső változat nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
-
Természetesen egyetlen operációs rendszer sem érhet el sikereket anélkül, hogy megfelelő alkalmazások ne léteznének rá.  
+
A [[számítógép]]nek szóló utasítások sorozata, amely egy kidolgozott [[algoritmus]] alapján meghatározza, hogy a számítógép milyen módon végezzen el egy adott feladatot. Egyaránt programnak nevezzük a programozók által készített [[forráskód|forrásprogramot]], amely az ember által olvasható formában tárolja a feladat leírását, és azt a kódot, amelyet a számítógép ténylegesen végrehajt: a futtatható programot, amely a forrásprogramból speciális programok - [[Compiler|fordítóprogramok]] - közreműködésével jön létre. A programokat valamilyen [[háttértár|háttértároló]]n tároljuk, ha éppen nem futnak. Ha egy programot elindítunk, az [[operációs rendszer]] a háttértárolóról betölti a [[memória|memóriába]], a [[CPU]] számára átadja a program kezdetének címét, majd a program ezután átveszi a számítógép vezérlését és futni, működni kezd.  
-
Szerencsére e tekintetben egyetlen szabad/nyílt forrású operációs rendszer sincs elmaradva, szinte minden célra találhatunk megfelelő szabad/nyílt forrású megoldást, így természetesen ez a lista sem lesz soha teljes.
+
Természetesen egyetlen [[operációs rendszer]] sem érhet el sikereket anélkül, hogy megfelelő alkalmazások léteznének rá. Szerencsére e tekintetben egyetlen [[szabad szoftver|szabad]]/[[nyílt forrású]] [[operációs rendszer]] sincs elmaradva, szinte minden célra találhatunk megfelelő szabad/nyílt forrású megoldást, így természetesen ez a lista sem lesz soha teljes.
-
==Alkalmazások ABC sorrendben==
+
===[[Alkalmazások ABC sorrendben]]===
-
* [[Alkalmazások ABC sorrendben|Lista]]
+
-
==Szerver alkalmazások==
+
===[[Szerver alkalmazások]]===
-
* [[Web szerverek]]
+
-
* [[MTA|Mail szerverek]]
+
-
* [[DNS|DNS szerverek]]
+
-
* [[Verziókezelő rendszer]]ek
+
-
* [[Windows integráció]]
+
-
* [[Tűzfal|Tűzfalak]]
+
-
* [[Proxy szerverek]]
+
-
* stb.
+
-
==Desktop alkalmazások==
+
Ezek azok a programok, amelyek lehetővé teszik, hogy a gépet valami olyan célra használjuk, ami más számítógépek ezen számítógépre kapcsolódásával járnak.
-
* Ablakozó környezet (windowing environment)
+
 
-
* Ablak kezelők (window managers)
+
 
-
* Desktop környezet
+
===[[Desktop alkalmazások]]===
-
* Fejlesztőeszközök
+
 
-
* Játékok
+
Ezek azok a programok, melyek lehetővé teszik, hogy a saját gépünket valamilyen célra használjuk.
-
* stb.
+
 
 +
===[[Fejlesztőeszközök]]===
 +
 
 +
Ezek azok a programok, amelyek lehetővé teszik, hogy szerver és desktop alkalmazásokat fejleszthessenek a programozók, sőt olyan rendszereket is,
 +
amelyek nem tartoznak az "alkalmazás" kategóriába - például operációs rendszereket.
 +
 
 +
=== Kapcsolódó szócikkek ===
 +
 
 +
* [[Programozás]]
 +
* [[:Kategória:Szoftver]]

Aktuális változat

A számítógépnek szóló utasítások sorozata, amely egy kidolgozott algoritmus alapján meghatározza, hogy a számítógép milyen módon végezzen el egy adott feladatot. Egyaránt programnak nevezzük a programozók által készített forrásprogramot, amely az ember által olvasható formában tárolja a feladat leírását, és azt a kódot, amelyet a számítógép ténylegesen végrehajt: a futtatható programot, amely a forrásprogramból speciális programok - fordítóprogramok - közreműködésével jön létre. A programokat valamilyen háttértárolón tároljuk, ha éppen nem futnak. Ha egy programot elindítunk, az operációs rendszer a háttértárolóról betölti a memóriába, a CPU számára átadja a program kezdetének címét, majd a program ezután átveszi a számítógép vezérlését és futni, működni kezd.

Természetesen egyetlen operációs rendszer sem érhet el sikereket anélkül, hogy megfelelő alkalmazások léteznének rá. Szerencsére e tekintetben egyetlen szabad/nyílt forrású operációs rendszer sincs elmaradva, szinte minden célra találhatunk megfelelő szabad/nyílt forrású megoldást, így természetesen ez a lista sem lesz soha teljes.

Tartalomjegyzék

Alkalmazások ABC sorrendben

Szerver alkalmazások

Ezek azok a programok, amelyek lehetővé teszik, hogy a gépet valami olyan célra használjuk, ami más számítógépek ezen számítógépre kapcsolódásával járnak.


Desktop alkalmazások

Ezek azok a programok, melyek lehetővé teszik, hogy a saját gépünket valamilyen célra használjuk.

Fejlesztőeszközök

Ezek azok a programok, amelyek lehetővé teszik, hogy szerver és desktop alkalmazásokat fejleszthessenek a programozók, sőt olyan rendszereket is, amelyek nem tartoznak az "alkalmazás" kategóriába - például operációs rendszereket.

Kapcsolódó szócikkek

Személyes eszközök