Wine

A HupWiki-ből...

A Wine egy UNIX-os megvalósítása a win32 Windows környezetnek. Gondolj rá úgy, mint egy kompatibilitási rétegre a Linux felett a Windowshoz. Van benne DirectX támogatás is, ezért az újabb Windowsos játékokat is képes futtatni.

2005. október 25.-én jelent meg a 0.9-es verzió, ezzel egy 12 éves alpha szakasz zárult le a Wine fejlesztsésben. Egy bő történelmi áttekintés: (WWN Issue #296) Beta: How We Got Here

Idővel két jelentősebb fork született:

WineTools

Egy igazán remek teljesen ingyenes wine tuningoló alkalmazás. Segítségével olyan programokat is el lehet vele indítani emulátor módban, amik a windows beépített dll-jeire, függvény funkcióira erősen támaszkodnak (pl. Internet Explorer 6). A program elvégzi a wine konfigurálását.

A szoftver különlegessége abban rejlik, hogy automatikusan képes letölteni és telepíteni a windows különböző részeit a windows update szolgáltatáson keresztül. Természetesen, ha Windows részegységeget töltessz le, akkor be kell tartani és meg kell felelni a programrészre is érvényes EULA-nak.

De nem csak Microsoft-os dolgok letöltésére képes. Ui. pl. egyes hasznos betűtípus fájlokat pl. a sourceforge.net -ről tölt le.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök