VoIP

A HupWiki-ből...

A VoIP a Voice-over-IP, vagyis ip-feletti hangtovábbítást jelent. Előnye, hogy meglévő IP összeköttetéseken lehetővé válik beszédinformáció, tipikusan telefonbeszélgetések továbbítása, így költségmegtakarítás érhető el, mivel nincs, vagy kevesebb szükség van a hagyományos PSTN rendszerekre. Természetesen egyre több gyártó támogatja eszközeiben a VoIP-t.

Jelenleg a VoIP legelterjedtebb szabványa a H.323, melyet az ITU tart karban. A H.323 egy 'umbrella' protokoll, mely további alprotokollokat (H.225, H.245, codek-ek) gyűjt maga alá.

A H.323 ellenfele lehet a SIP, melyet az IETF fejleszt. Ez a HTTP-hez hasonlóan text alapú üzenetekkel kommunikál, valamint lehetővé teszi a kommunikációt mind TCP, mind UDP felett. A SIP esetében a kapcsológépek intelligenciája egyre inkább a végberendezésekbe, alkalmazásokba helyeződik át.

VoIP a telefonálás evolúciója

Miután az internet a zeneipart mélyen megrendítette, úgy tűnik, hogy most a telefontársaságok következnek, mivel ma az interneten keresztül jó minőségű ingyenes telefonálás lehetséges. A módszer egyszerű: amíg a hagyományos telefonálás esetén a beszélgetés ideje alatt egy külön vezetékre, a telekommunikációs csatorna rezerválására (mobil) van szükség, ami drága és nem használja ki gazdaságosan a sávszéllességet, addig a VoIP technológia a hangot kis adatcsomagokra bontja, és ez így jut el a beszélgető partnerhez. Ehhez nem szükséges egy külön csatorna folyamatos fenntartása és gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy a beszélgető fél Budapesten vagy New Yorkban van. Erről többet: http://www.iphonet.net

Személyes eszközök