VYE S18 HOGYAN

A HupWiki-ből...

Ez a cikk a VYE S18 UMPC Linux alatti beállítását hivatott segíteni. Én Debian Sid-et használok rajta, de ez nyilván mellékes. Amit itt olvasol inkább draft, mint végleges cikk, fogok még finomítani rajta. A fogalmazásért néhol elnézést kérek, javítani fogom...

VYE S18
Kép:vyes18.jpg
 • GEODE LX800 CPU 500MHz + integrált VGA
 • GEODE CS5535 chipset, IDE vezérlő, Hardware Random Number Generator, integrált hangkártya
 • GEODE LX AES Engine - 128bit Crypto co-processor
 • 512 DDR RAM - 1GB-ig bővíthető
 • 80 GB PATA diszk - valószínűleg cserélhető

Tartalomjegyzék

Gyártó

A VYE S18 ededetileg a Kohjinsha nevű szingapúri (?) cég SA1F00 nevű terméke, amit Európában VYE, az USA-ban Packard Bell néven árulnak. Az eredeti gyártó adott ki nem hivatalos linuxos drivereket az eszközhöz, ezek a http://www.kohjinsha.com.sg/products/drivers.htm címen érhetőek el. Sajnos elég réginek számítanak.

Interfészek

 • RTL 8139 10/100 Ethernet vezérlő - #Ethernet
 • Bluetooth vezérlő (egyelőre ismeretlen gyártó - de működik) - #Bluetooth
 • WinBond USB2WLAN Wifi vezérlő - #WiFi
 • Synaptics Touchpad + PS2 Pointer - #Touchpad és Pointer
 • 2db 2.0 USB (EHCI)
 • PenMount USB touchscreen / érintőképernyő - #X11 érintőképernyő
 • YENTA CF olvasó - #CF
 • MMC/SD/SonyMemoryStick kártyaolvasó (a chipset elvileg támogat MSduo-t és XD-t is) - #Kártyaolvasó
 • VGA out
 • Kensington lock hely
 • Külső hangerőszabályzó - #Hang

BIOS

Az F2 megnyomására hívható elő. Én itt kikapcsoltam, hogy induláskor engedélyezve legyen a Bluetooth illetve WiFi, hogy kicsit spóroljak az akkumulátorral. Ezek később Fn+F1 és Fn+F4 billentyű kombinációkkal aktiválhatóak.

Telepítés

Mivel az eszköznek nincs integrált optikai meghajtója, a telepítés kicsit macerás lehet. Eredetileg XP-vel szállítják (illetve itthon külön megvásárolható hozzá), ez esetben a telepítés USB CD-ROM-mal történik. Ezenkívül USB-s Flash eszközről, a beépített IDE diszkjéről és PXE-vel hálózatról képes boot-olni. Én a PXE-s telepítést választottam. Semmilyen problémába nem ütköztem a Debian netboot install image-ét használva [1].

Kernel optimalizáció

A vanilla linux kernel tartalmazza az AMD Geode platform minden hardverét. A saját kernel konfigurációs fájlom letölthető a http://homaly.dunanet.hu/vye/ címről.

X11 kép

Én X.org 1.4.0.9 -et használok, amihez létezik AMD Geode natív vezérlő ([2]). Debian alatt xserver-xorg-video-amd néven szerepel a csomag. (A Lenny-ben jelenik meg.) A kijelző 800x480 felbontású, az xorg.conf-ba a következő device beállítás kell neki (itt a Panel Geometry Option fontos):

 Section "Device"
    Identifier   "Generic Video Card"
    Driver     "amd"
    Option     "Panel Geometry" "800x480"
    BusID      "PCI:0:1:1"
 EndSection

Illetve a következő monitor beállítás (a Modeline fontos):

 Section "Monitor"
    Identifier   "Generic Monitor"
    Option     "DPMS"
    Modeline    "geode" 31.500 800 860 940 1000 480 508 511 525 -hsync -
 EndSection

Jelenleg a VYE -n egy ismert hiba miatt ha egyszer elindítottad az X-et, kilépés után nem lesz használható az LCD panel (teljesen kifehéredik), amíg újra X-et nem indítasz vagy nem indítod újra a gépet. Újabb X.org verzióval és kernellel javulás tapasztalható. A VGA out-ot még nem tudom rendesen kezelni, mindig 640x480-as képet ad X11 alól. Példa xorg.conf -ért lásd a http://homaly.dunanet.hu/vye/ címet.

Touchpad és Pointer

A touchpad illetve a Pointer is PS/2 eszközként látszik, a Synaptics vezérlő kezeli őket. Egyikkel sem volt semmilyen problémám.

X11 érintőképernyő

Az érintőképernyő kicsit problémás, mint egzotikus hardver. A PenMount nevű cég PM600-es terméke, USB-n kapcsolódik a rendszerbe. A Linux az event interface-en keresztül kezeli. A Penmount ad linuxos drivert forrással együtt ([3]), de ebben a lefordított binárisok csak az X.org 0-ás ABI verziójú moduljaival képesek együtt működni. Mivel a jelenlegi X.org már 2-es ABI verzióval dolgozik, át kellett kicsit írnom a PenMount driver-ét, hogy le tudjam fordítani frissebb X.org-hoz. A forrásért lásd a http://homaly.dunanet.hu/vye/ címet. A driver letölthető a http://homaly.dunanet.hu/vye/download/penmount_drv.so címről, telepítése a következő:

 • A letöltött drivert a /usr/lib/xorg/modules/input könyvtárba kell másolni.
 • Beírni a /etc/X11/xorg.conf-ba a következő input szekciót:
 Section "InputDevice"
    Identifier "PenMount"
    Driver "penmount"
    Option "Protocol" "PM6000USB"
    Option "Device" "/dev/input/by-id/usb-DIALOGUE_INC_PenMount_USB-event-joystick"
    Option "PMode"> "1"
    Option "MinX" "10"
    Option "MaxX" "1000"
    Option "MinY" "10"
    Option "MaxY" "1000"
    Option "ADBit"> "10"
    Option "Baudrate" "19200"
    Option "Beep" "0" # 0 = no beep, 1 = beep enabled
 #   Option "PressVol" "100" # volume of beep (press event)
 #   Option "PressPitch" "880" # pitch of beep (press event)
 #   Option "PressDur" "15" # length of beep in 10ms (press event)
 #   Option "ReleaseVol" "0" # volume of beep (release event)
 #   Option "ReleasePitch""1200"# pitch of beep (release event)
 #   Option "ReleaseDur" "10" # len of beep in 10ms (release event)
    Option "RightButton" "1" # right button active in ms
    Option "RightButtonStart" "500" # right button active in ms
    Option "RightButtonEnd" "900" # right button inactive in ms
 EndSection
 • Utána a serverlayout szekcióba a következő sort kell még felvenni és kész is.
 InputDevice "PenMount"

A driverhez létezik kalibrációs utility, de ez inkább rontani szokott nekem, mint használni. Letölthető a fenti weblapról.

Hang

Geode cs5535/cs5536-t PCI audio eszközként kezeli a kernel, ALSA-val. A hangkártya csak 48 KHz-en hajlandó megszólalni, emiatt kell egy kis patch az ALSA-hoz a 2.6.25 előtti kernelekbe. Az alábbi foltot az ALSA fejlesztői készítették, segítségével hibátlanul megszólal a hangkártya: https://bugtrack.alsa-project.org/alsa-bug/view.php?id=3288 A patch-et a <KERNEL>/sound/pci/cs5535audio/cs5535audio_pcm.c fájlra kell érvényesíteni. A 2.6.25-ös kernel módosítás nélkül támogatja a hangkártyát. A beépített hangszórók és a fülhallgató csatlakozó külön mixer device-ként kezelhetőek ALSA-ból. A külső hangerőszabályzó a laptopoknál szokásos 161-163-176-os keycode-okat használja, amire az XF86Audio*Volume és Mute xmodmap-al egyszerűen hozzáköthető.

WiFi

Ez nehéz ügy. A WiFi egy USB-s eszközként megy, amihez valamikor a 2.6.11-es kernel idejében írtak egy driver-t, és azóta nem nyúltak hozzá. A driver a windows-os NDIS-re épül, és a kódja kimondottan igénytelen. A vanilla kernel nem támogatja. Az eredeti driver letölthető (http://www.conitech.it/conitech/ita/risorse.asp?cod=CN402USB), de ez maximum 2.6.13.5-ös kernellel fog menni, mert akkor volt egy Wireless Extension verzió váltás. A gyári driver támogatja a WPA-t, de mivel amikor írták az még nem volt WEXT része, ezért saját implementációval. Jó hír, hogy immár van működő driver, a http://winbondport.googlecode.com/ címen letölthető. Itt kezdtük el a tejesen újraírt driver-t is.

Kripto társprocesszor

A Geode LX alapból tartalmaz egy titkosítást gyorsító társprocesszort, ami 128 bit hosszú kulcsokkal tud dolgozni. A frissebb kernelek a Cryptographic API -> Hardware crypto devices menüben engedik kiválasztani a Geode LX AES Engine-t. Én cryptsetup-al titkosítom a beépített diszk egy részét, ezt jelentősen gyorsítja (Kb 20-25 MB/s 4-5 helyett). A cryptsetup egy ismert hibája miatt (megtaláltam egy levlistán, az URL-t elő fogom keresni) a 128 bitnél hosszabb kulcsokat (pl AES256) nem tudja kezelni, ha hardveres kripto procit is használhat, és a proci nem kezeli a kulcshosszt. Ilyenkor nem tudja a CPU-ra terhelni a számítást.

Bluetooth

A kernel felismeri mint USB-s bluetooth eszköz, Qtek GPS modullal tesztelve, működik.

Ethernet

Realtek 8139too vezérlő a kernelben, semmi probléma nem volt vele.

Kártyaolvasó

A kernel felismeri, Texas Instruments eszköz. Tesztelve SD kártyával, működik. MemoryStick Pro Duo-val nem sikerült elindítanom, de nem próbálkoztam vele sokat.

CF

A kernel Yenta eszközként felismeri. Egy Planet ENW-3600 -as 16 bites CF Ethernet kártyával teszteltem.

Egyéb megjegyzések

 • A belső órához (RTC) nem sikerült még megtalálnom a megfelelő vezérlőt a kernelben. Gyakori hiba, hogy erős processzor terhelés mellett késni kezd - akár egy óra alatt fél órát is!
 • Az akkumulátor minimum képernyő fényerősség felett eggyel, kevés hálózat használattal és alacsony CPU terheléssel valóban tudja a specifikált 4 és fél órát. Normál használat mellett átlag 3 órát bír nekem.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök