VMware

A HupWiki-ből...

A VMware egy zárt forrású virtuális gép, az azonos nevű cég legismertebb terméke. A 386-os processzorokkal bevezetett vm86-ra (virtual mode 8086, ismert még virtual-real mode-ként is) épül, amely védett (protected) módot használó operációs rendszerek alatt lehetővé teszi real mode kódok futtatását (magyarul a futtatott kód hozzáfér a processzor minden képességéhez és nem képes megállapítni, hogy egy másik OS futtatja). Ennek pozitív vonása a rendkívül nagy sebesség (a processzor teljes emulálásához képest), negatívuma a portolhatatlanság architektúrák közt (VMware jelenleg csak x86-ra létezik).

A program különböző Windows és Linux verziókon fut és ugyanezen rendszereket képes futtatni. Ezen kívül futtathatunk számos BSD-leszármazott és egyéb operációs rendszereket (például: Solaris-t, Mac OS X-et, Darwin-t, stb). 5-ös verziótól kezdve (kisérleti) Direct3D támogatással is rendelkezik.

A 30 napos kiprobálható verzió után illene megvásárolni a szoftvert, de újból regisztrálhatjuk magunkat, újabb 30 nap reményében.

Létezik egy külső, főként Linux-szal kapcsolatos projekt a program képességeinek javítására, bővítésére: VMware patches. Elterjedt tagjai a vmware-any-any-updatexx.tar.gz (különböző hibajavítások és bővítések) és a vmwaredsp-x.tar.gz (ESD és ARTS közvetlen használata).

Tartalomjegyzék

Ingyenes változat

2005 végétől a VMware fejlesztői piacmegtartási és -bővítési szándékból ingyenesen használható termékek kiadásába kezdtek:

Alternatívák

Számos nyílt forrású alternatívája ismert, ilyenek például a plex86, valamint a mára eléggé kiforrottá vált Bochs és a sokkalta gyorsabb QEMU. Technikai szempontból a plex86 az igazi alternatívája, mert ugyanazt a módszert használja, viszont a működéséből kifolyólag a plex86 és VMware csak x86-on tud futni, míg a Bochs gyakorlatilag bármin (ebből persze következik, hogy utóbbi lassabb, mert teljesen emulálja a hardvert).

Telepítés

Nagyvonalakban a linuxos .tar.gz változat:

 1. töltsd le
 2. tömörítsd ki az /usr/src/be (a források szabványos helye); a vmware-distrib/ könyvtárat fogja létrehozni
 3. indítsd el a telepítőt (./vmware-install.pl): rákérdez a binárisok, konfigurációs állományok, stb. telepítési helyére, ez általában oké; fontos, hogy ne engedd a beállítások megkezdését (Before running VMware Workstation for the first time, you need to configure it by invoking the following command: "/usr/bin/vmware-config.pl". Do you want this program to invoke the command for you now? [yes] no)
 4. patchelés: tömörítsd ki az /usr/src-be a vmware-any-any-updatexx.tar.gz állományt és futtasd ebből a runme.plt (ez csak opcionális, lehetnek kompatibilitási problémák)
 5. ezután elkezdheted a VMware konfigurálását: /usr/bin/vmware-config.pl
  1. fogadd el a licencet, a ikonok helye általában oké
  2. a következő problémás pont, ha a kernelhez használt gcc verziója nem egyezik meg az alapértelmezett /usr/bin/gccvel (Your kernel was built with "gcc" version "3.3.5", while you are trying to use "/usr/bin/gcc" version "3.3.6". This configuration is not recommended and VMware Workstation may crash if you'll continue. Please try to use exactly same compiler as one used for building your kernel. Do you want to go with compiler "/usr/bin/gcc" version "3.3.6" anyway? [no]), ha csak egy extraversion (a harmadik szám) hibázik, akkor nyugostan engedélyezd (yes), egyébként fordítsd újra a kernelt (ha saját kerneled) vagy bíráld felül idéglenesen a használni kívánt gcct (pld.: export CC=/usr/bin/gcc-3.4)
  3. ezután kernel headerre lesz szükség (What is the location of the directory of C header files that match your running kernel? [/usr/src/linux/include]); ha nincs megfelelően telepítve (The path "/usr/src/linux/include" is not an existing directory.), akkor telepítsd a kernel-header-kernel_verzio csomagot (Debian alatt ellenőrizd a symlinket: Kernel (Debian) - kernel-headers-verzio); ahhoz, hogy fölismerje a konfigurálás közben telepített header helyét, újra kell futtatni a szkriptet.
  4. hálózat beállítása: ha szeretnél hálót (Do you want networking for your virtual machines? (yes/no/help)[yes]), akkor üss egy entert, ha nem akkor no; NAT keresztül lesz használva (Do you want to be able to use NAT networking in your virtual machines? (yes/no) [yes]), általában igen; engedd, hogy végigpróbálja egy üres címért (Do you want this program to probe for an unused private subnet? (yes/no/help) [yes]); ha akarsz, még beállíthatsz még egy NATot, vagy csak a gazdagép felé irányuló hálózatot (host-only networkin, jól jöhet), et cetera.
 6. a VMware eltávolításához a következő parancsot futtasd: /usr/bin/vmware-uninstall.pl (a virtuális gépeket kézzel kell törölni)

Külső hivatkozások

Személyes eszközök