VAX

A HupWiki-ből...

Tartalomjegyzék

Bevezetés

Virtual Address eXtension

A Digital Equipment Corporation PDP architektúrájának utóda, melynek a nevében is szereplő fontos új tulajdonság volt a legfőbb erénye. A PDP-11 gépcsalád utódjául szánták, ahoz képest értendő az "extension".

Megjegyezendő, hogy megjelenésével a PDP gépek nem haltak ki, egészen 1991-ig gyártották őket, ezzel talán a legtovább gyártott architektúra címét viselheti. Sőt, egyes 3rd party gyártók a mai napig készitenek egy csipes PDP-11 kompatibilis rendszereket beágyazott ipari környezetbe.

A VAX architektúrára számos gépcsalád épült, kezdve a szekrénnyi monstrumoktol az egészen csöpp MicroVAX-okig.

Gépek

Legnagyobbak

 • VAX 10000: A legnagyobb (legnagyobb teljesitményű) tagja a VAX családnak. A hűtőventillátora rendes kis tornádót képes kavarni. Gyakorlatilag VAX 7000 hozzákapcsolt plusz két IO bővitő szekrénnyel. Erre mondta a reklámanyag, hogy mainframe kivitelű modell. A VAX 7000 / VAX 10000 gépeket már úgy terveztek meg, hogy könnyen át lehessen építeni az új Alpha processzorok használatához. (A Laser System Bus alkalmas volt VAX 7000-es, valamint DEC 7000 AXP processzor fogadására.)
 • VAX 9000: A legnagyobb (legnagyobb áramfelvételű, legnagyobb tömegű) tagja a VAX családnak. Jó pár évvel öregebb, mint a VAX 7000 / VAX 10000. Lassabb is azoknál. Viszont tényleg mainframe class gép volt. Eredetileg vízűtésesre tervezték, onnan is a kódneve: Aquarius, de aztán sikerült léghűtéssel megoldani. Nem kicsit elvont egy gépezet ez, ugyanis minden processzor egy-egy szekrény (maximum 4), a HDD-k szintén, és a szervizprocesszor az egy MicroVAX jellegű önnálló kis masina. Maximális kiépitésben 1 táp, 2 IO-box, 4 CPU, 1 memoria/switch = 8 darab a mai szokásosnál nagyobb szekrény, s ebben még nincs benne sem a diszk, sem egyéb periféria.

Nagy

 • VAX 7000: Egy szokásosnál lényegesen szélesebb racket képzelj el, amit felül a system bus + cpu + memoria töltött meg, alul meg az IO bővitések. Középen meg egy méretesebb ventillátor, aminek huzatja rendesen hasbavágott, ha kinyitottad az ajtaját :-)

Kicsi

 • VaxStation 4000 VLC: Méretre a SUN SparcStation 5-hoz mérhető "pizzadoboz", MicroVAX szív dobog benne. 1991-től gyártották. A VLC szó a Very-Low-Cost szavakból áll össze. Hasonlóan sok más VAX munkaállomáshoz, ez a típus is szabványos fast-page DRAM memóriákat használ, esetünkben 36 bites, paritásos modulok szükségesek. Maximális bővíthetõsége 24Mb, sebessége 5.5 VUPS (ez kb egy 386DX/40 sebességének felel meg).

Alapkiépítése:

 • DEC RZ23L tipusú 126Mb-os merevlemez
 • 1024*864 felbontású 8 bites színmélységû videokártya
 • 15", 17" monitor
 • Lance 10Mbit ethernet adapter, AUI csatlakozó (kapható átalakító)
 • külsõ SCSI csatlakoztatási lehetőség
 • AMD 8 bit 8kHz mono audio (érdekesség, hogy a hangszóró a billentyűzetben található)

A legújabb OpenVMS is megfelelő sebességgel fut rajta. Ideális munkaállomás, távoli gépről indított X applikációk megjelenítésére is alkalmas.

Legendák szerint készült belőle hadsereg céljaira néhány notebook (lcd vagy plazma kijelzővel).

Operációs rendszerei

 • VMS (Virtual Memory System). 1991-től OpenVMS. A rendszergazdák álma. A forráskód - dokumentáció/referencia/hibakeresés célok miatt - szabadon elérhető (megvásárolható), de a licensze megtiltja például a weben történő elhelyezést. Külön telepíthető rá TCP/IP hálózat (6.0 alatti VMS-ek esetén a neve UCX, afölött TCPIP), de a rendszer a legtökéletesebben a DECnet protokollt integrálja. Kaphatók rá egyéb TCP/IP stack-ek is, mint például a Cisco MultiNet.
 • Ultrix. A Digital saját Unix-a. (Ennek utódja lett Alpha (AXP) platfomon a OSF/1, annak átnevezésével a DEC unix, majd ismételt átnevezésével Tru64 unix. Ezek persze nem futnak a 32 bites VAX processzoron.)
 • NetBSD. Jelenleg ez az az Open Source Un*x-ish operációs rendszer amely a legteljesebb támogatást nyújtja a VAX architektúrához és (főleg) annak eszközeihez. A leginkább hanyagolt terület (talán érthető módon) a VAXstation-ök framebufferei és hangeszközei, melyek támogatás terén bizony egyelőre hiányt szenvednek, de néhány ember, többek között jelen sorok írója (Gabucino) is aktívan tesz ez ellen :) Következésképp a méltán közkedvelt MPlayer lejátszó lefordul NetBSD/VAX architektúrán is.
 • Linux-VAX. Egyelőre egy külön projekt, jelenleg eléggé az elején tartanak a dolgoknak. A kernel már többé-kevésbé normálisan fut, de például dinamikus könyvtárak még nem támogatottak.
 • ezeken kívül még sokfajta pénzes Unix is elérhető a rendszerre.
 • Úgy tartja a néphit, hogy a 1980-as években minden (USA-beli) egyetem VAX-ot akart, és ha megkapta, mindegyik saját unix variánst fejlesztett rá.

Perifériák

20 évnyi fejlődés alatt csak a belső buszból 6 féle volt, száznyi felülettel ezernyi periféria készült VAX-okhoz. Mégis inkább csak a CI (computer interconnect avagy cluster interconnect) kapcsolatot emelném ki, aminek univerzalitása ma is hiányzik: egyszerre volt alkalmas periféria csatolásra (diszkek, szalagok) és cluster csatolásra (maximum 8 darab VAX / Alpha)

A diszkeket CI felületen a következö diszk-vezérlőkön keresztűl lehetett csatolni:

 • HSC (Hierarchical Storage System): Tényleg szekrény méretű lemezvezérlő, de legalább be lehetett rá jelentkezni (!) és nagy mennyiségű disket volt képes kezelni.
 • HSJ: Ez már egy modernebb lemezvezérlő, akár párba is kapcsolhatóak a redundancia végett. Képes kezelni az UW-SCSI diskeket és mindenféle RAID-okat ismer. Többcsatornás verziójával akár 36 disket is rá lehet kapcsolni.

VAX emulátorok

Nem csak VMS, hanem a fent említett összes operációs rendszer emulációjára is képesek (legalábbis legtöbbjük). Jelen sorok írója a ts10-et és a simh-et ajánlja (a simh-hez egyébként a Debian-ban találhatóak elõre elkészített image-ek például Caldera UNIX PDP-11 verziójához).

 • SIMH. A SIMH rengeteg más gépet is tud emulálni, a Digital családnál maradva például a PDP-8 és PDP-11 említhetõ.
 • ts10. VAX és PDP emulátor, a SIMH-hez képest pár érdekes funkcióval (pl. telnet protokollal elérhetõ konzol és runtime konfigurálhatóság).
 • Charon-VAX. Fizetõs, zárt forrású VAX emulátor.

Ajánlott linkek

Mindenképpen ajánlott olvasnivalók Varga Ákos Endre (Metalhamster) VAX és PDP lapjai.

Személyes eszközök