User Mode Linux

A HupWiki-ből...

User Mode Linux (UML)

Az UML hasonlóan a VMware-hez, egy "számítógép a számítógépben" dolgot biztosít a felhasználóinak. Segítségével több független Linux rendszert futtathatunk a gépünkön egy időben (a Linux rendszerünkön). Az különbség a VmWare és az UML között az, hogy a VmWare egy komplett számítógépet emulál (így több OS futtatására is képes), míg az UML kizárólag a Linux kernel futtatását célozza meg.

Hogy miért User Mode Linux a neve? A név magáért beszél. A Linux kernelt az ún. "user space"-ben (felhasználói tér) futtatja. Az UML segítségével több Linux rendszer futhat a számítógépünkön, amelyek önálló filerendszerrel rendelkeznek, és a futtatáshoz nincs szükség "root" felhasználói fiókra. Az UML-ed egy saját világ lehet, konfigurálhatod a saját kerneled, beállíthatod a hálózatod, és minden egyéb dolgot művelhetsz, amit egyébként megtehetnél egy hagyományos módon futó Linux OS-sel. Tulajdonképpen úgy futtathatod az UML kernelt, mint bármely más parancsot, az UML kernel kommunikál a hoszt gép kernelével, módosított parancsokat küld a fő kernelnek. Egyedüli probléma a direkt hardver hozzáférés lehet, de erre is vannak megkerülő megoldások.

Az UML filerendszere jelenleg egy file formájában áll rendelkezésre (UML-enként egy, annyi ahány UML-t futtatsz). Mivel az UML filerendszere teljesen el van különítve a hoszt gép "éles" filerendszerétől, nem kell aggódnod attól, hogy a hoszt gép egészségében maradandó károkat okozol. Bármilyen hibát vétesz, az csak az UML-t érinti, és nem hat ki a hoszt gépre.

Az UML -ről szóló ciksorozatot kiegészítve a hozzászólások, fórumbejegyzések, illetve a fejlesztőkkel történt levelezések tartalmával az UML használata alatt találod.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök