Ubuntu komponensek

A HupWiki-ből...

A dokumentum eredeti változatát - angol nyelven - itt olvashatod: http://www.ubuntulinux.org/ubuntu/components

Az Ubuntu szoftver repository szofvercsomagok ezreit tartalmazza négy úgynevezett komponensbe szervezve, az elérhető támogatás szintje alapján, illetve annak alapján, hogy eleget tesznek-e az Ubuntu csapat "Free Software Philosophy" (Szabad Szoftver Filozófia) néven közzétett kritériumainak. A négy komponenst "main", "restricted", "universe" és "multiverse" néven említik.

Az Ubuntu szoftver repository négy fő komponensre lett osztva - main, restricted, universe és multiverse - az elérhető támogatás szintje alapján, illetve annak alapján, hogy eleget tesznek-e az Ubuntu csapat "Free Software Philosophy" (Szabad Szoftver Filozófia) - http://www.ubuntulinux.org/ubuntu/philosophy - néven közzétett kritériumainak.

Egy standard Ubuntu telepítés tulajdonképpen egy válogatás a main és restricted komponensekből elérhető szoftverek közül. További szoftvereket telepíthetsz a Synaptic csomagkezelővel vagy az Aptitude-dal. Más komponenseket az /etc/apt/sources.list file szerkesztésével vehetsz fel. Lásd a "man sources.list"-et további információkért a sources.list file szerkesztésével kapcsolatban.

Tartalomjegyzék

A "main" (fő) komponens

A main disztribúció komponens azokat az alkalmazásokat tartalmazza, amik szabadszoftverek, szabadon továbbadhatók és teljes mértékben támogatja azokat az Ubuntu csapat. Ez magában foglalja az elérhető legnépszerűbb és legmegbízhatóbb nyílt forrású alkalmazásokat, nagyrésze ezeknek alapértelmezésben feltelepül az Ubuntu installációja során.

A main-beli szoftverek magukban foglalják egy olyan - kézzel kiválogatott - részét az alkalmazásoknak, amelyeket az Ubuntu fejlesztők, közösség és a felhasználók fontosnak tartanak és az Ubuntu biztonsági és disztribúciós csapat kíván támogatni. A main komponensből telepített szoftvereknél biztos lehetsz abban, hogy a szoftverhez elérhetők lesznek biztonsági frissítések és technikai támogatás.

Hiszünk abban, hogy a main komponens szoftverei tartalmaznak mindent, amire a legtöbb embernek szüksége lehet egy teljesértékű desktop géphez, vagy internetes szerverhez, amely szabad szoftvereken alapul.

A main-ben található szoftverek licenszei szükségszerűen szabadok, de a main tartalmazhat bináris firmwaret és bizonyos betűtípusokat is, amelyek a készítőjük engedélye nélkül nem módosíthatóak. Azonban minden esetben engedélyezett és tehermentes azok továbbadása.

A "restricted" (korlátozott) komponens

A restricted komponensbe azon szoftverek kerülnek, melyek széles körben használtak és támogatottak az Ubuntu csapat által annak ellenére is, hogy azok nem teljesen szabad licenc értelmében érhetőek el. Fontos megjegyezni, hogy nem lehetséges azonban teljeskörű támogatást nyújtani ezekhez a szoftverekhez, mivel az Ubuntu csapat nem tudja maga javítani a felfedezett hibákat, csak továbbítani a hibajelentéseket a fejlesztőknek.

Néhány szoftver a restricted komponensből telepítésre kerül az Ubuntu CD-kről, de tisztán szétválasztva biztosítva a könnyű eltávolíthatóságot. Azért szállítjuk ezeket a szoftvereket, mert nélkülözhetetlenek az Ubuntu futásához bizonyos géptípusokon - tipikus példák erre azok a bináris driverek, amelyeket bizonyos videokártyák gyártói adnak ki, amelyek nélkül az Ubuntut még csak telepíteni sem lehetne. Alapértelmezésben a nyílt forrású driver települ mindig, kivéve azt az esetet, ha erre egyáltalán nincs lehetőség. Az Ubuntu csapat próbálja elérni ezen gyártóknál, hogy segítse a nyílt forrású driver kiadását, így minél több szoftver legyen elérhető egy Szabad licenc értelmében.

A "universe" (Univerzum) komponens

A universe komponens egy pillanatképe a szabad, nyílt forrású közösségnek, a Linuxos világnak. A universe-ben megtalálhatsz szinte mindenféle szabadszoftvert, melyek különböző nyílt licenszek értelmében elérhetők, és automatikusan készülnek különböző publikus forrásokból. Minden ilyen szoftver a main-ben található programkönyvtárak (libraryk) és eszközök segítségével fordul, így minden bizonnyal tisztán feltelepülnek és működnek a main-beli komponensekkel együtt is, de ezek a szoftverek mindennemű garancia, biztonsági frissítések és támogatás nélkül elérhetők. A universe komponens szoftverek ezreit tartalmazza, ebből adódóan elérhetővé teszi a felhasználóknak a stabil Ubuntu mag felé épült open source alkalmazások sokaságával járó változatosságot és flexibilitást.

Fontos, hogy a universe nincs engedélyezve alapértelmezésben, külön kell "bekapcsolnod" magadnak. A Canonical nem nyújt garanciát ezen szoftverek rendszeres biztonsági frissítésére, azonban elérhetővé teszi azokat, ha az a közösség segítségével az adott szoftverhez elkészülnek. A felhasználóknak kell mérlegelniük az egyes universe komponensből származó csomagok telepítésével járó kockázatot.

Ha engedélyezni kívánod a universe komponenst, ezt az "/etc/apt/sources.list" file szerkesztésével teheted meg az Ubuntu telepítését követően.

A népszerű vagy jól támogatott szoftverek át fognak kerülni a universe-ből a main-be, amennyiben azok karbantartói hajlandóak megállapodni a main-hez kapcsolódó szabályok betartásáról az Ubuntu csapattal.

A "multiverse" komponens

A multiverse komponens tartalmazza azokat a szoftvereket, amelyek "nem szabadok", azaz nem felelnek meg az Ubuntu "main" Component Licence Policy - http://www.ubuntulinux.org/ubuntu/licensing - című írásban meghatározott feltételeknek.

A felelősség a tied, neked kell ellenőrizned, hogy van-e jogod használni ezeket a szoftvereket, és a használat jellege megfelel-e a copyright tulajdonos által megszabott licenszfeltételeknek.

Ezek a szoftverek NEM támogatottak és általában nem javíthatók és frissíthetők. Csak saját felelősségedre használd ezeket.

Személyes eszközök