ULE

A HupWiki-ből...

2003. január 3-án Jeff Robertson bejelentette, hogy egy új processz ütemezőt tervez a FreeBSD-hez. Az új ütemező ütemezési algoritmusa ún. O(1) ütemezési algoritmus lesz. A tervek szerint SMP/SMT rendszereken nagy terhelés mellett is kiváló teljesítményt nyújt majd, támogatja a CPU affinitást, és azonos végrehajtási időt ad függetlenül a processzek számától. Ilyen ütemező található a legújabb stabil Linux kernelben, vagy például a Solaris kernelében is.

Az 2003-as év az ütemező implementálásával, tesztelésével, csiszolásával telt, majd nemrég 2004. január 25-én Jeff bejelentette, hogy az ULE lett az alapértelmezett ütemező a FreeBSD-CURRENT-ben.

A tervek ellenére az ULE már nem került bele a FreeBSD 5.3-RELEASE-be, mint alapértelmezett processz ütemező, mert problémák voltak vele. Jeff Robertson azóta folyamatosan azon dolgozott, hogy az ULE ismét leválthassa 4BSD scheduler-t.

A 2009. január 5-én bejelentett FreeBSD 7.1-RELEASE-ben már az ULE az alapértelmezett processz ütemező az i386 és amd64 architektúrák GENERIC kernelében.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök