Tetszőleges host IRC-n ingyen

A HupWiki-ből...

Miután egy barátommal (giszo-val, köszönet neki) megcsináltuk a témában szereplő kis trükköt, úgy gondoltam, a közösség számára is leírom, hátha van, akit érdekel. kl223


Amire szükséged lesz:

  • egy kernel IPv6 és IP tunneling támogatással (ezek nagyjából egy helyen találhatóak)
  • iproute csomag (route parancs, lényegében)

A módszer maga abból áll, hogy a gépünk számára regisztrálunk egy IPv6-os címet. Az IPv6-nak több jó tulajdonsága van. Például ingyen kapunk jópár IP címet (2^64-et, egészen pontosan), továbbá ingyen tudunk IP címünkhöz DNS-t regisztrálni. Ezt fogjuk mi kihasználni. Az IPv6-ról egy kis olvasmány itt.

Tartalomjegyzék

IPv6-os IP cím regisztrálása

Tehát akkor most kezdjük azzal, hogy elmegyünk a www.ip6.hu-ra és regisztráljuk magunkat. Úgy gondolom, eléggé magától értetődő a regisztráció. Fontos, hogy a rendszer nem engedi ingyenes emailcímek megadását a regisztráció során, csak céges illetve szolgáltatói mailt lehet használni, a visszaélések elkerülése végett. Még egy megjegyzés: max 8-10 karakteres jelszót érdemes választani, hosszabb esetén nem fogunk tudni belépni.

Miután regisztráltunk és beléptünk, végezzünk el néhány teendőt: a felül található menüpontok közül "Új tartomány regisztrálása", majd regisztráljuk magunknak egy jó ronda IPv6-os, 2^64 IP címmel rendelkező tartományt.

Amennyiben statikus IP címmel rendelkezünk, felül az "IP cím beállítása" menüpont alatt állítsuk be az IP címünket (a szolgáltatótól kapott, IPv4-es címünket). Ezután a "Kliens oldali scriptek" közül töltsük le a nekünk megfelelőt (van windows-os, linuxos, BSD-s, stb.) és gondoskodjunk róla, hogy a script minden rendszerindításkor lefusson.

Megjegyzés: Újabb iproute esetén 'ip tunnel' kell 'iptunnel' helyett.

Amennyiben dinamikus IP-nk van, akkor a "Dynamic Tunnel Kliens Scriptek/Programok" menüpont a nyerő. Itt is letöltjük a nekünk megfelelő scriptet, megszerkesztjük (tele van megjegyzéssel, tehát egyértelmű lesz a dolog) és elindítjuk rendszerinduláskor.

Ezzel meg is volnánk, miután mindent beállítottunk, várunk egy kicsit, mivel az ip6.hu-nak kis időbe telik, mire frissíti a rendszert. Most már elvileg fel tudunk csatlakozni IPv6-os IRC szerverekre, és a hostnál az új, borzalmasan ronda IPv6-os cím fog megjelenni.

Megjegyzés: nem árt kinyitni a 41-es portot az esetleges routeren/tűzfalon, mert az ip6.hu azt használja a kommunikációhoz, de egyszerűbb (és biztosabb), ha mindenféle kommunikációt engedélyezünk a 212.52.166.66-os IP-ről)

A legtöbb IRC hálózatra kell i-line-t kérni, de pl. a freenode-ra fel tudunk menni minden további nélkül, csak az irc.ipv6.eu.freenode.net szerverre kell csatlakoznunk, a 6667-es porton.)

DNS beállítása

Legelőször regisztráljunk egy olyan DNS-szolgáltatónál, ami ismeri az ipv6-ot.

Például a dyn.hu is ilyen, de mostanság a legtöbb ingyenes domainszolgáltató támogatja... Ebben a példában tehát a www.dyn.hu használatát mutatom be. Ellátogatsz hozzájuk, és regisztrálsz magadnak egy új account-ot.

Ha ezzel megvagy, akkor keresd meg a "Host menü"-t bal oldalt, majd válaszd ki az "Igénylés" pontot. Írj be egy neked tetszőt, majd regisztráld. Az a lényeg, hogy a hozzárendelt IP cím ne az IPv4-es, hanem az IPv6-os címed legyen (amit ott regisztráltál az ip6.hu-n)!

Egy apróság: a dyn.hu-nál ne az IP tartományodat add meg, hanem a címedet, ami él!

Ez a legelső IP cím a tartományban. Például az én IP tartományom 3ffe:410c:0310:c7d7::/64, de a dyn.hu-nál 3ffe:410c:310:c7d7::1 van megadva. Ez jelenti ugyanis az első ip-címet a tartományban.

(Megjegyzés: ez amúgy csak egy rövidítés, így néz ki teljes hosszában az ipv6-os cím(em): 3ffe:410c:310:c7d7:0:0:0:1 de ez esetünkben egyelőre nem fontos).

Miután ezzel megvagy, szintén várni kell egy kicsit, amíg a dyn.hu frissíti magát.

Addig is ismét visszatérünk az ip6.hu-ra, és ott is beállítjuk a DNS-ünket (ez az a lépés, amit az IPv4 esetén nem tudunk megtenni ingyen).

A "DNS adminisztráció" menüpontot válasszuk. Alul találod az IP cím tartományod. A legutolsó számot írd át 0-ról 1-re (ezzel jelezve, hogy az első ip-címet használod).

Egy sorral alatta a "PTR:" mezőbe írd be a regisztrált dyn.hu DNS-ed (nekem pl. kl223.eof.hu). Majd "Cím regisztrálása", és készen is vagy.

Ezután valószínűleg ismét várnod kell (nekem például egy éjszaka kellett ahhoz, hogy kész legyen). Ezentúl elméletileg ha belépsz egy ipv6-os irc szerverre, akkor dyn.hu-s hostodat fogja mutatni...

IRCNet IPv6 kompatibilis szerverek:

Kapcsolódó linkek:

  • freedns.afraid.org - számtalan IPv4 és IPv6 domain alá regisztrálhatunk vhostot (akár statikus, akár dinamikus IP-vel)
  • XS4All - talán a legstabilabb IPv6 szolgáltatás (az ide való regisztráció elég körülményes, ezért kezdőknek nem ajánlott!)
Személyes eszközök