Telepítés (Sarge)

A HupWiki-ből...

Debian HOWTO-k, írások: Útmutató (egyszerű)

Tartalomjegyzék

Motiválás

A legalapvetőbb problémák:

A doksi _hosszú_!
Egy teljes értékű desktop kialakítása (főleg, ha még tapasztalatlan vagy) hosszú és bonyolult folyamat. Mivel az adott feladatra a lehető legtöbb módszer ésszerűen alapos leírása a cél, ezért nem biztos, hogy az egész doksira szükséged lesz.

Valamit nem értek, nem működik, ...
A doksi használhatóságát érintő problémákban csak úgy tudok segíteni, ha a lehető legrészletesebben írsz róluk (olvasnivaló: Hogyan kérdezzünk okosan) a Vitalapon. _Fontos_, hogy írj és tisztázzuk, mert ha más is ugyanebbe a problémába ütközik, akkor már kész megoldást fog találni. (Hasonló írás még a How to get people to work for free: Attracting volunteers to your free software project.)

Feladom, nekem ez túl bonyolult.
Nem érdemes feladni, ha már eljutottál egy szintre, de erőltetni sem szabad, ha úgy érzed, hogy valami nem megy. Ez nem verseny, hogy a lehető leggyorsabban befejezd. Ha olvasás közben megakadsz egy túl bonyolult részen (vagy valami nincs eléggé kifejtve), akkor szánj rá annyi időt, hogy teljesen megértsd. Nem gond, ha egyedül nem jutsz dűlőre, a "Támogatás" résznél felsorolt helyeken mindig találsz tapasztalt segítőket (vagy megoldást, vagy további információkat a megoldás megtalálásához). Természetesen, ha olyan dolgra jössz rá, ami eddig nem szerepelt a doksiban akkor nyugodtan írd bele.

Én nem így oldanám meg ezt vagy azt a részt.
Rendkívül fontos részhez értünk: egy wiki lap akkor "él", ha folyamatosan bővítik (új tartalmak, a FIXMEk feloldása) és javítják (typo, fogalmazási hibák) a tartalmát. Akár a legkisebb információ is értékes lehet mások számára, ezért sohase gondolkozz a megírásán, hanem: tedd meg! Ne csak passzívan használd mások munkáit, hanem (bármennyire kis részben) vegyél részt az oss/fs közösségben (olvasnivaló: A katedrális és a bazár), mert csak így juthatunk valahová (előre) (olvasnivaló: A Linux támogatása mini-HOGYAN). (Ha bizonytalan vagy egy változtatásban, akkor használd a "Lap megbeszélése" lehetőséget.)

Hogyan mozdíthatom elő az oldal fejlődését?
Ha az oldal olvasása közben bármilyen hibát vagy hiányosságot találsz, akkor nyugodtan javítsd ki. Érdemes átfutni a FIXMEket, hátha találsz olyan témát amihez értesz és szívesen írnál róla. Továbbá a "Tennivalók" részben találsz előirányzott feladatokat. Természetesen nem ez az egyetlen wikilap, ami fejlesztésre szorul. Biztos találsz írnivalót, ha rákeresel a kedvenc témáidra, véletlenszerűen kérsz oldalakat, átfutod a FIXMEk vagy a Hiányszócikkek listáját.

Bevezetés

Jó pár Debiannal foglalkozó dokumentáció létezik (pl.: Debian Reference, ami kötelező olvasmány), a célom a telepítés teljes bemutatása egy "kulcsrakész" desktop környezet kialakításáig. Természetesen ez csak egy ember útja, de biztosíthatlak, hogy a végén egy nagyon jó rendszert fogsz kapni, aminek a saját ízlésedhez igazítása - a közben szerzett ismeretek alapján - már könnyen fog menni. Leginkább olyanoknak készül a dokumentum, akik nemhogy Debiant, de általában semmilyen Linux rendszert nem használtak még, ezért igyekszem mindent részletesen bemutatni (lásd: kitérők) és megismertetni minden kis trükköt (pl.: auto-apt). Az elején még elég sok elmélet lesz, ha akarod ezeket ugord át, de egyszer mindenképp olvasd el.

Fontos!
Ha ez az első Debian telepítésed (vagy az első ezen írás alapján) akkor nagyon ajánlott először valamilyen virtuális gépen ([virtual machine]) legalább egyszer az Útmutató 4. Hardwarepontjáig végigpróbálni, hogy ne érjen később kellemetlen meglepetés. Továbbá nagyon ajánlott egy biztonsági grub floppyt (grub-install /dev/fd0) és egy rescue cd-t (megfelel a Debian telepítő cd, de ajánlott például a Recovery Is Possible!) kéznél tartani, mert egy boot-képtelen rendszer elég kellemetlen tud lenni.

Az írás egy sid rendszer felépítését követi, de ha stablet választod, akkor elég lesz az első cd, ami egy teljes rendszert tartalmaz (x, kde/gnome, böngésző, stb.).

Mire lesz szükséged? (részletek később)

  1. telepítő cd (debian-31rx-i386-binary-1.iso), beszerezhető: Official CD images of the "stable" releases vagy BitTorrent hálózaton (LinuxISOtorrent, Debian CD images with BitTorrent)
  2. a telepítőnek legalább 24mega ram kell és 256mega merevelemzhely a minimális telepítéshez (inkább legyen 2 giga)
  3. cirka 3-4 óra
  4. jó net kapcsolat (dsl)

Első telepítés

A "debian-31r0-i386-binary-1.iso" feloldása
A "Debian" ugyebár a disztró neve; "31" 3.1 verzió, a legutolsó stable kiadás; "r0", tehát a fő verzió nulladik (alapkiadás); "i386" mert erre a processzora lett lefordítva (x86 arhitektúra); "binary" csak adott architektúrára lefordított csomagokat tartalmaz, nyers forráskódot nem (de -dev csomagokat igen); "1" a teljes stable kiadás 14 cdből áll, ez az első cd, ami a telepítőt és az alaprendszert tartalmazza (kernel, alaprendszer, X, stb.), a többi cd tartalma utólag könnyen elérhető neten keresztül, és nem lesz szükséged mindre.

Miről telepítsek?
Rengeteg megoldás létezik a Debian telepítésére (Linuxmafia: Debian Installers), de egyedül ez hivatalosan támogatott. Vannak más telepítő programot használók, de az eredeti egyáltalán nem bonyolult. Vannak kisebb netinstall megoldások, de ha több száz mega csomagot letöltenél, annyi erővel egy teljes isot is letölthetsz. Ezek gyenge érvek? imho semmit sem nyersz, ha más telepítőt használsz, ez egy tipikusan olyan dolog, amit saját kárán tanul meg az ember. Nemhivatalos isok?
testing és sid, cd és dvd isok: ftp://ftp.hup.hu/pub/CDROM-Images/debian-unofficial/

Fontos, hogy ha eddig még nem telepítettél Debiant, akkor először valamilyen virtuális_gépen próbáld végig a folyamatot, a kellemetlen meglepetések elkerülése végett.

VMware használóknak: a VMware telepítését lásd a wikijében. Új guest os: File - New VM, Virtual Machine Configuration: Custom (ez nyújtja a legtöbb beállítási lehetőséget), Virtual Machine Format: New, Guest OS: Linux, Version: Other Linux 2.4.x kernel (optimalizációt befolyásolja, utólag változtatható), Virtual Machine Name: valami egyértelmű (pld.: debian-desktop), Memory: Recommended memory, Network Connection: Use Network address translation (így a host számára a guest is csak egy nethez kapcsolódó program lesz), I/O Adapter Types: ez így rendben van, Disk: Create a new virtual disk (új telepítéshez új lemez), Virtual Disk Type: IDE (mivel a ténylegese telepítésnél is nagyvalószínűséggel IDE merevlemezed lesz, ezért érdemes ezt megszokni; persze, ha SCSI van, akkor az válaszd), Disk Capacity: ha nem tényleges munka, csak gyakorlás a cél, akkor elég lesz 2gb is (utólag bővíthatő), Finnish. A Debian telepítéshez: az új guest os tabján válaszd az Edit virtual machine settingst, majd CD-ROM device, Connection: Use ISO image: path/debian-xxrx-xxx-binary-1.iso.

Amennyiben a gép képtelen cdről bootolni, boot floppykat kell készíteni:

  1. a cd /install/floppy könyvtárából a boot.bin (telepítés és karbantartás) és a root.bin állományokat egy-az-egyben ki kell írni lemezre (Linux alatt erre jó a dd if=boot.bin of=/dev/fd0, dos/win környezetben a rawrite)
  2. természetesen a gép először floppy driveról próbáljon bootolni
  3. boot a boot.bin lemezről, a promptnál enter (a default linux opciót indítja, tehát a telepítést), majd a root.bin lemez jön, végül a cd

Rengeteg dologról (pl. telepítés hálózatról) nem fogok írni, mert a cél, hogy a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben kapjunk egy minimális futó rendszert, amit már egyszerű alakítgatni.

Betöltés után kapunk egy boot: promptot, a parancssor boot method + parameter felépítésű (utóbbibók több is összefűzhető). Érdemes elolvasni az f1-f10 elérhető információkat, különösen fontos az f5 és f6 átnézése, mert ha az ezeken az oldalakon szereplő hardwarerel rendelkezel, akkor módosítani kell a boot paraméterezését a megfelelő működés érdekében.

Feltételezve, hogy minden rendben van, egyszerűen üss egy entert (ez a linux telepítés, tehát 2.4 kernel).

Problémák:

  • a videókártyád nem támogatja a framebuffert (a kép csíkos lesz, szétesik, stb.): a debian-installer/framebuffer=false paraméterrel told meg a telepítés típusát
  • a géped fontos hardwareit nem támogatja a 2.4 kernel (boot folyamán problémák jelentkeznek): a linux26 parnccsal telepíts (2.6 kernel)
  • probléma van a géped acpi és / vagy apic támogatásával (kifagy boot során; régi gépnél és laptopnál gyakori): a noacpi noapic nolapic paraméterrel tiltsd le ezeket


(Pillanatnyilag a billentyűzeten az angol kiosztás az aktív, ezért a "=" az ó helyén van, a ":" pedig a shift+é segítségével érhető el.)

Ezután a kernel kicsomagolódik és elindul, fellövi magát, a hardwaret, elindulnak az init scriptek és végül telepítőprogram.

kitérő (a telepítő karakteres): a Debian hivatalos telepítője jelenleg karakteres felületet használ, egyrészt azért, mert az írói fontosabbnak tartják a lehető legvisszafogottabb hardware igényt, mint a látványos megoldásokat, másrészt, mert minden plusz funkció potenciális hibalehetőségeket rejt magában. (A grafikus telepítő fejlesztés alatt áll: Debian Wiki: DebianInstallerGUI.)

Pár szó a telepítő kezeléséről: a fel/le nyilakkal lehet mozogni az elemek közt, a látszat ellenére lent/fent folytatódhat a lista (magyarul nincs scrollbar), enter kiválaszt/végrehajt; tab átlép a speciális gombokra (ez általában a vissza).

Nagyon fontos: míg vannak olyan telepítők, amelyek a konkrét változtatásokat csak a teljes folyamat összeállítása után kezdik végrehajtani, ez a telepítő azonnal és visszavonhatatlanul végrehajtja, ha valamire utasítják (pl.: partíciós tábla kiírása).

Choose language: nyelv kiválasztása (Hungarian - Magyarul).

Válaszd ki a billentyűzetkiosztást: az alap billentyűzet-kiosztás betöltése, amit a telepítő fog használni és később a futó rendszer (Magyar).

Hálózat konfigurálása: a telepítő megpróbál DHCP kapcsolatot létrehozni. Ha nem sikerül (Hálózat automatkus konfigurálása sikertelenül zárult), akkorj lépj tovább (Hálózatkonfigurálás elhalasztása), majd később (Hálózat beállítása) foglalkozunk vele. Gépnév: lehetőleg olyan nevet adj a rendszernek, ami tartalmaz egy Top-level domaint (pl.: .hu), mert néhány program igényli.

Lemezek partícionálása: Ha nem akarsz ezzel szöszmötölni, akkor érdemes az Otthoni vagy irodai gépet választani, ahol a merevlemez 1/3át a rootfs és 2/3át a /home teszi ki, valamint RAMmal megegyező nagyságú Swap készül. Ugorj egy bekezdést.

Ha szereted az izgalmakat:
Hasznos lehet, ha két partíciót csinálsz: az egyik tartalmazza a rendszert, ennek mérete min 500mega, de 4-5gigánál csak akkor kell több, ha pl. sok forrást tartasz kéznél; a maradék szabad helyen az adatokat tartalmazó partíció legyen (backup, iso, források, 73lab, stb.); ha vmi katasztrófa történne a rendszerrel, akkor sem vesz el minden dolgod.
Partícionálandó lemezterület: két variáció van, vagy ráhagyod a telepítőre (Egész lemez törlése: IDEx mester/szolga (hdx)), vagy kézzel állítod össze (Partíciós tábla kézi szerkesztése). Az előbbi jóval egyszerűbb, de utóbbit ajánlom, mivel könyebben az igényidhez igazíthatod a rendszert (utólag ez már negyon nehéz lenne). Előbbinél felajánl több sémát.
Utóbbit választva több lehetőséget kapsz (RAID, LVM is itt van), válaszd az IDEx mester/szolga (hdx)et. Ha egy teljesen tiszta merevlemezre telepítünk (semmilyen partíciós tábla nincs rajta, pl. mert frissen vettük) megkérdezi, hogy Új (üres) partíciós táblát hoz létre ezen az eszközön?, igen. Partíciós tábla kiépítése: ezután a merelemez alatt megjelenik az üres tábla (els/log SZABAD HELY), enter; Új partíció létrehozása, 1 GB, Elsődleges (a mervelemz első partíciójának illik ilyen lenni, bár linuxnak mindegy), Kezdet (elejétől hozza létre), majd Partíció beállítása. Itt a legérdekesebb a Felhasználás, ami a használandó álloményrendszert fedi, érdemes valamelyik naplózót választani. A rootfs (Csatlakoztatási pont: /) esetén állítsd be a Rendszerindító kapcsolót: be-re. A partíción végzett műveletek befejezése. A maradék helyre is készíts egy partíciót, ez Logikai legyen, Csatlakozási pont: /mnt/data. Végül Partícionálás befejezése és változások lemezre kiírása. Hagyd jóvá.

kitérő (állományrendszerek): (Ext2: az eredeti linuxos séma, bővíthető tudással; Ext3: az előző naplózással kiegészítve; ReiserFS: modernebb, naplóz és jobb teljesítményt nyújt, főleg sok kis méretű állomány esetén; JFS: IBM fejlesztés szerver célra; XFS: SGI, több gigás állományokhoz; FAT: ezt Windows alól is írhatod, de nem használható rootfsként, mert nem tárol jogokat; cserehely: swap; LVM és RAID)

Legvégül a GRUB bootloader telepítése jön: az alapesetben (A GRUB rendszervetöltő a fö rendszerbetöltő-rekordba telepíti?) az első merevlemez MBRjébe (hd0) települ; ha nemet válaszotd, akkor szabadon választhatsz, hogy melyik merevlemezre és partícióra kerüljön (vagy egyáltalán ne települjön). (Ha véletlenül felülírod a Windows boot loaderjét.)

Első indítás

Debian-alaprendszer konfigurálása

Időzóna konfigurálása, ha más operációs rendszert is akarunk használni a gépen, akkor Nem azaz a lokális időre állított órát használjuk; válaszd ki a lehető legjobb pontossággal, hol van a gép.

Root jelszó, lehetőleg ne legyen egyszerű (a rendszer telepítése után a pwgen csomag használható, mint jelszógenerátor); létre kell hozni egy alap felhasználót, mivel nem egészséges mindig rootként használni a rendszert.

Az apt konfigurálása: a csomagkezelés alapbeállítása; További CD-k beolvasása?, ha több cdt is leszedtünk, akkor pakoljuk be azokat is; ha hálóról / másik merevlemezről / stb. akarunk telepíteni, akkor felesleges.

A következő lépés lenne a rendszer kibővítése további csomagokkal. A Tasksel segítségével különböző témák szerint előre összeválogatott csomagcsoportokat telepíthetsz. Ennek előnye, hogy nem "kézzel" kell összeállítanod a rendszered, hanem egy átlagosan használhatót kapsz. Hátulütője, hogy sok felesleges csomagot tesz fel, amiket késöbb (ha sidre frissítesz) újra kell pakolni és olyan kérdésekkel találkozhatsz (pld. X beállítása), amik előzetes tudás nélkül problémát jelenthetnek. Ha követni szeretnéd ezt a leírást, akkor ne válassz semmit. (A program a későbbiekben is meghívható a tasksel paranccsal.)

Most feltelepülnek az alapcsomagok ...

Az Exim v4 konfigurálása (exim4-config): erről az MTA részben még lesz szó; ha más MTAt akarsz, akkor kapcsold ki (konfigurálás mellőzése).

Gratulálok van egy alap Debian stable rendszered (300 mega, ha mindent úgy csináltál, ahogy írtam), ami még nem sok mindenre jó, de működik.

Merre tovább?

Alap tudnivalók (Debian)

Személyes eszközök