Switch

A HupWiki-ből...

Switch - "kapcsoló"

Általában hálózatok tekintetében beszélünk erről a fogalomról, ahol csillag topológiájú hálózat van (mint pl. a csavart érpárból megvalósított Ethernet).

A fizikai rétegbeni feladatokat ellátó hubokkal szemben az ethernet switch-ek adatkapcsolati rétegben megvalósított funkciókra is támaszkodnak. A MAC címek vizsgálatával képesek közvetlenül a célnak megfelelő portra továbbítani az adott keretet. Portok között tehát nem fordul elő ütközés (mindegyikük külön ütközési tartományt alkot), ebből adódóan azok saját sávszélességgel gazdálkodhatnak, nem kell megosztaniuk azt a többiekkel. A broadcast és multicast kereteket természetesen a switchek is floodolják az összes többi portjukra.

Egy switch képes full-duplex működésre is, míg egy hub csak half-duplex kapcsolatokat tud kezelni. Különbség még, hogy a switchek egy ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) nevű hardver elem segítségével jelentős sebességeket érhetnek el, míg a hubok működése alapvetően szoftver alapú. A fontos funkciók közé tartozik még a hálózati hurkok elkerülésének megoldása (lásd STP), illetve a VLAN-ok kezelése.

Ethernet switcheken kívül léteznek még pl. ATM vagy Frame Relay és Fibre Channel kapcsolók is. Fibre Channel kapcsolók SAN hálózatokban használatosak, általában optikai kábelezéssel.

avagy

A C (és sok más) programozási nyelv egy utasítása illetve szerkezte, amely a "többagú elágazást" jelenti.

Személyes eszközök